Sprattus sprattus phalericus (fam. Clupeidae)

SPROTUL este un clupeid mic, răspândit sub formă de diferite subspecii locale în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană si Marea Neagră. Varietatea de sprot din Marea Neagră se caracterizează prin forma mai înaltă a corpului, gura mică si aripioara dorsală împinsă mai înapoi. Abdomenul, mult mai comprimat, are o carenă ascutită prevăzută cu 29-33 de solzi. Ultimele două radii ale analei nu sunt alungite ca la gingirică. Sprotul trăieste în cârduri mari, întreprinzând migratii de-a lungul litoralului, fără să pătrundă în râuri si lacuri. Mărimea lui obisnuită este de 8-11 cm, iar greutatea de 9 g. Are un ritm încet de crestere, încât la vârsta de 5 ani abia măsoară 13 cm. Asemenea exemplare se întâlnesc foarte rar, fiindcă de cele mai multe ori mor înainte de a împlini 4 ani. La vârsta de 1 an sprotul se reproduce, femelele depunând 500-2000 de icre.

Clupeonella delicatula (fam. Clupeidae)

GINGIRICA. Acest clupeid mic din bazinul Mării Negre, Mării Caspice si al Mării de Azov este răspândit în părtile îndulcite ale acestora, de unde pătrunde si în fluvii si lacuri. Dimensiunea obisnuită este de 8 cm, ajungând la masculi si 9 cm, iar la femele, rar, 12-13 cm. Corpul său este comprimat lateral, iar abdomenul are o carenă bine dezvoltată. Ochii sunt lipsiti de pleoape adipoase. Aripioara anală are două radii mai lungi decât la celelalte aripioare. Peste de cârd, gingirica se reproduce în mare, primăvara si vara, în special în lunile aprilie-mai, la temperatura apei de 13-20 °C. Reproducerea se face în apele mării din vecinătatea coastelor, dar si în lacurile salmastre si dulci. O femelă depune 5-20 mii de icre mărunte, cu diametrul de 0,8-1 mm. Este un peste exclusiv planctonofag, consumând zooplancton mărunt,  constituind asfel o verigă între plancton si

pestii răpitori sau carnivori, cum sunt scrumbia de Dunăre, salăul, sturionii si altii, care consumă cantităti uriase de gingirică.

Engraulis encrasicholus ponticus (fam. Engraulidae)

HAMSIA. Acest pestisor de 8-12 cm lungime si 8-10 g greutate, care rareori atinge lungimea de 20 cm, este foarte răspândit în Marea Neagră. Desi seamănă aparent cu scrumbiile, totusi nu face parte din aceeasi familie. Hamsia are abdomenul rotunjit si nu prezintă carenă, iar corpul nu este comprimat lateral, ci aproape cilindric. Falca superioară, mult mai lungă decât cea inferioară, permite gurii să se deschidă larg, ca la răpitori. Totusi, hamsia este un planctonofag, consumând zooplancton, copepode si chiar fitoplancton. Fălcile sunt prevăzute cu dinti mărunti. Ochii sunt mari, fără pleoape adipoase. Culoarea generala a corpului este albăstrui-închisă, iar cea a abdomenului albicioasă. Specie precoce, atinge maturitatea sexuală la 11 luni. Durata de viată este de 2-3 ani. Hamsia trăieste în cârduri masive, uneori de zeci de mii de indivizi,
întreprinzând migratii de-a lungul mării si pătrunzând ocazional în lacurile litorale salmastre, ca de exemplu Razelm. Din Marea Neagră, ea migrează pentru hrănire în Marea Azov. Se reproduce din mai până în septembrie. Hamsiile constituie hrana preferată a multor pesti marini răpitori, cum sunt pălămida, scrumbia albastră, calcanul, morunul, cât si a delfinilor, a furtunarilor si a pescărusilor. Ca si gingirica, hamsia este o verigă intermediară între fiintele microscopice ale zooplanctonului si pestii mari răpitori care predomină în mări si oceane.

Atherina mochon pontica (fam. Atherinidae)

ATERINA. Acest pestisor marin, lung de 9-10 cm, este o specie locală a Mării Negre. Seamănă mult cu specia caspică Atherina mochon caspia, deosebindu-se însă de specia tipică, Atherina mochon, prin numărul spinilor branhiali si prin dunga argintată, care este mai îngustă. Exemplarele tinere sunt aproape transparente, din cauza structurii deosebite a muschilor. Aterina din Marea Neagră este un peste pelagic, care migrează pe lângă tărm în cârduri mici, căutându-si hrana (zooplancton) în partea mai îndulcită a mării. Pătrunde si în lacurile litorale dulci sau sărate, fiindcă rezistă la oscilatii mari de salinitate. Asa se explică prezenta ei în fata gurilor Dunării sau în lacurile Razelm, Sinoe, Zmeica, unde salinitatea este mai mare.

Gobius melanostomus (fam. Gobiidae)

STRUNGHILUL. Cel mai frecvent guvid din apele Mãrii Negre este strunghilul. Fatã de ceilalti guvizi, are corpul ceva mai gros si mai înalt. Botul lui este scurt, obtuz si foarte convex, iar coltul si istmul operculului sunt acoperite cu solzi. Coloritul general este gãlbui-deschis, stropit cu pete brune neregulate. La bază primei înotãtoare dorsale se aflã o patã neagrã evidentã. În perioada de reproducere, corpul masculilor se înnegreste complet, de parcã ar fi îmbrãcat o hainã de nuntã. Chiar în aceastã situatie însã, pata neagră de pe aripioara dorsală se poate recunoaste. Strunghilul trăieste în zona litorală a mării, pe fundul pietros, putând ajunge si în apele  salmastre ale Razemului, însă în nici un caz în apele complet dulci. Se hrăneste cu animale de fund, în special cu moluste. Creste până la 20-25 cm. Pescuindu-se în cantitãti relativ mici, nu prezintã importantã economicã prea mare.

Gobius ophiocephalus (fam. Gobiidae)

GUVIDUL DE MARE. În câmpurile cu vegetatie bogată de pe fundul mării trăieste Gobius ophiocephalus. Spre deosebire de ceilalti guvizi, această specie are corpul si capul mult mai comprimate lateral. Ochii sunt relativ mici si distanti. Coloritul general este brun sau cenusiu-măsliniu, peste care se suprapune o retea caracteristică de benzi neregulate. La baza înotătoarei caudale se observă o pată neagră. Lungimea la care ajunge este de 25-28 cm.

Această specie de guvid marin era frecventă în lacul Sinoe, înainte de îndulcirea lui. Aici se prindeau, îndeosebi toamna, cantităti mari de Gobius ophiocephalus. Azi nu mai prezintă importantă economică.

Proterorhinus marmoratus (fam. Gobiidae)

GUVIDIA MICA. Acest peste mic de 7 cm, ajungând rar la 10 cm, este indiferent fatã de salinitatea apei, asa încât se întâlneste si în apele dulci (bãlti, helesteie, pâraie mâloase).

Are corpul si capul comprimate lateral, gura mare, aproape orizontalã. Nãrile,elemente caracteristice, sunt prelungite sub forma unui tub, care atârnă deasupra fălcii superioare. Pedunculul caudal este scurt, înalt, comprimat lateral. Culoarea corpului este brună- cenusie sau galbenã, strãbãtutã de cinci benzi transversale, foarte evidente. Nu prezintã importantã economicã.

 

Blennius sanguinolentus (fam. Blenniidae)

COROSBINA. Denumita popular astfel, aceasta specie este bine reprezentată în Marea Neagră.

Corpul, gros în partea anterioară, îngustat si comprimat lateral în cea posterioară, are oarecum forma unui mormoloc de broasca. Unica înotatoare dorsală este foarte lungă, întinzându-se din dreptul operculului până aproape de bază înotatoarei caudale. Deasupra ochilor se afla o pereche de tentacule marunte, ramificate de la bază, ca o tufa. Obisnuit măsoară 13,5-16 cm. Coloritul este verde sau cenusiu-verzui, iar pe burta galben. Pe spate si pe laturi este pigmentat cu pete albe-spălăcite sau albe-galbui. Nu prezintă importantă economică.

Scomber scombrus (fam. Scombridae)

SCRUMBIA ALBASTRĂ. Unul dintre cei mai valorosi pesti ai Mării Negre este scrumbia albastră. Corpul ei este aproape cilindric, alungit, acoperit cu solzi marunti. Pe spate are două aripioare dorsale, urmate de cinci aripioare mici, denumite pinule. Anala este si ea urmată de cinci aripioare mici. In mod obisnuit, lungimea corpului măsoară 20-30 cm, iar greutatea 100-250 gr. Pigmentatia scrumbiei albastre este foarte vie si frumoasă. Culoarea de pe spinare, albăstruie-verzuie cu reflexe metalice, brăzdată de numeroase dungi transversale, se îmbina plăcut cu cea de pe laturi, care este albăstruie-albicioasă. La aceste nuante se adauga albul abdomenului si cenusiul înotatoarelor. Pentru căutarea hranei, scrumbia se deplasează de la o mare la alta. Se hrăneste cu

plancton, viermi si pesti. In Marea Neagră, unde se pare că nu se reproduce, dar vine pentru hrană, pătrunde în fază de pui. Dupa ce s-au ospătat din belsug, cârdurile de scrumbii se întorc în Marea Marmara, unde se reproduc în primăvara următoare sau prin februarie-martie.

Thunnus thynnus (fam. Scombridae)

TONUL face parte dintre cei mai valorosi pesti ai mărilor si oceanelor. El trăieste si în Marea Neagră. Are forma unui fus gros, ascutit la ambele capete. Pielea lui este groasă, puternic vascularizată, ceea ce face ca temperatura corpului să fie în strânsâ dependentă de temperatura apei. Deasupra pielii sunt dispusi solzii, care imbraca si apără întregul corp. Aripioara dorsală este dubla, urmată, ca si cea anală, de noua pinule. Caudala este larg desfacuta în doi lobi lungi. Culoarea generala a corpului este albăstrui-închis, laturile si abdomenul fiind cenusii cu pete argintii, iar aripioarele albăstrui, cu pinule galbene, marginite cu negru. Tonul are corpul mare, gros, cu capul ca de delfin si cu ochii ca de vitel, putând atinge 5 m lungime si 500-600 kg greutate. Este un înotator pelagic foarte bun. Răpitor prin excelentă, se hrăneste cu
scrumbii albastre, lufari, sardele etc. De obicei, porneste la vinatoare în cârduri mici, atacând cârdurile de pesti pelagici. Reproducerea tonului are loc în intervalul mai-iulie, el putându-se înmulti si în Marea Neagră, unde vine din Marea Mediterană.

Sarda sarda (fam. Scombridae)

PĂLĂMIDA este răspândită în apele Oceanului Atlantic, în Marea Mediterană, Marea Neagră si de Azov. Acest răpitor marin care face migratii în mările unde locuieste, are corpul alungit, zvelt la exemplarele tinere si gros-fusiform la exemplarele adulte. Se mai recunoaste după botul alungit si ascutit, precum si după prezenta a numerosi dinti puternici. Inotătoarea dorsală este dubla, fiind urmată de opt pinule mici iar anala de sapte pinule. Inotătoarea caudala, scobita adânc, are doi lobi lungi. Coloritul palamidei este frumos. In stare vie ea este de un albastru închis pe spate. Dupa moarte devine neagră pe spate, iar laturile capată o culoare violeta-deschisa sau cenusie. Se mai disting 8-9 linii intunecate, înguste si dispuse oblic. Exemplarele tinere au benzi transversale lungi.

Limba si interiorul gurii sunt negre, iar abdomenul argintiu. Palamida este un înotator foarte bun, întrecut numai de chefali. Lungimea atinge maximum 85 cm, iar greutatea 8 kg. In mod obisnuit însă, exemplarele mature măsoară 60-65 cm lungime si cântăresc 4 kg. La fel ca scrumbia albastra, palamida întreprinde migratii de hrănire si de reproducere în Marea Neagră. Astfel, o mare parte din cârdurile de palamida vin primăvara din Marea Mediterană si Marea Marmara pentru a se hrăni si a se reproduce în Marea Neagră. De asemenea, nu este exclus ca o buna parte dintre cârdurile de palamida să nu se mai reîntoarca în Marea Mediterană. Pescuitul palamidei se bazează tocmai pe aceste migratii. Reproducerea are loc si în Marea Neagră, ca si în alte mări, în luna iunie. Puii cresc repede, astfel ca în luna noiembrie din acelasi an, deci la interval de 4-5 luni de la reproducere, ating lungimea de 30-35 cm si greutatea de 400-450 g. Răpitor lacom si nesatios, acest peste se hrăneste cu sprot, hamsii, stavrizi, scrumbii, puiet de chefal si nu-si cruta nici propria progenitura.

Trachurus mediterraneus ponticus (fam. Carangidae)

STAVRIDUL. Unul dintre cei mai răspânditi si mai frumosi pesti pelagici din Marea Neagră este stavridul, bine reprezentat în toate mările si oceanele de pe glob. Se recunoaste usor datorita corpului fusiform, însă turtit lateral si după linia laterala curbă, acoperita cu mici placute care, în partea posterioară a corpului, formează o creasta ascutită. Lungimea lui ajunge până la 50 cm, iar greutatea poate atinge 2 kg. Obisnuit, se pesccuiesc exemplare de 15-20 cm lungime si 40 gr greutate. Coloritul corpului este frumos: verzui pe spate si argintiu, cu irizatii albastre-violete, pe laturi si pe abdomen. Caracteristic la el este prezenta unei pete negre pe coltul de sus al operculului. Stavridul se reproduce în lunile iunie-iulie, când depune un numar mare de icre, de dimensiuni foarte mici. Desi omnivor, prefera puii de peste si pestii mici, ca hamsia, gingirica, aterina. El întreprinde calatorii la suprafata apei.

Belone belone (fam. Belonidae)

ZĂRGANUL. In apele Mării Negre care scalda litoralul, ca de altfel în întreaga zona de coasta a Mării Negre si Mării Azov, trăieste zarganul. Denumirea populară, de stiucă de mare, vădeste asemănarea lui cu stiuca. Spre dosebire de aceasta, are corpul lung, zvelt, foarte subtire si aproape cilindric. Botul este si el mai lung, cu falca inferioară proeminentă si fără dinti, care se gasesc numai pe falca superioară. Coloritul este verzui-albăstrui pe spate, argintiu pe laturi si pe burta. Oasele sunt verzi. Hrana si-o aduna de la suprafata apei, din cârdurile de hamsii, aterine si pui de chefal. Se reproduce din aprilie până în septembrie, femela depunând 3 - 4 mii de icre. Zarganul ofera posibilitatea de a fi pescuit fără cârlig, ci numai cu ajutorul unor ciucuri din fire de mătase rosie prinsi de o struna de care se agată lesne.

Mullus barbatus ponticus (fam. Mulidae)

BARBUNUL este un peste cu o largã rãspândire, întâlnindu-se în apele Mãrii Negre, Mãrii Mediterane si Oceanului Atlantic. Peste de fund, el este caracterizat printr-un corp berbecat si prin prezenta sub falca inferioarã a douã mustãti lungi. Înotãtoatea dorsalã este dublã, între cele douã pãrti ale ei existând o oarecare distantã. Corpul si capul sunt acoperiti de solzi mari, care se desprind foarte usor. Culoarea generalã a corpului este rosie, înotãtoarele sunt galbene, iar laturile corpului si ale abdomenului sunt albe-argintii cu pete rosii. Lungimea corpului atinge 10-15 cm. Ducându-si viata pe fundul mãrilor, barbunul se hrãneste cu vietuitoare bentonice si detritus vegetal. Desi pestii bentonici trăiesc solitari, adunându-se în cârduri numai în timpul reproducerii, barbunul trăieste toată viata în cârduri mici, explorând fundurile bogate în hrană. Cu toate că au

corpul mic, barbunii sunt mult apreciati pentru carnea lor foarte gustoasă. De-a lungul litoralului nostru se pescuiesc cantităti mici de barbuni. Cantităti mari se prind îndeosebi în dreptul Caucazului si în strâmtoarea Kerci. Pescuitul productiv se face toamna si iarna în locurile de aglomerare, la adâncimea de 60-80 m, si în perioada migratiei din Marea de Azov.

Odontogadus merlangus euxinus (fam. Gadidae)

BACALIARUL. Reprezentant al pestilor din apele reci, bacaliarul este un gadid tipic de Marea Neagră. In general, gadidele sunt pesti din regiunile nordice, unde există mai multe specii, care formează obiectul unui pescuit bogat. Din ficatul lor se extrage renumita untura de peste. Aripioara dorsală este formată din trei segmente distinct delimitate, iar cea anală din două segmente. Aripioara caudala este mare si cu marginea dreapta. Un semn de recunoastere, pe lângă cele amintite, il constituie mustată de sub falca inferioară. In lungime, bacaliarul poate creste până la 50 cm, exemplarele obisnuite fiind însă de 20-25 cm. Pe corp are o pigmentatie brună-albăstruie sau galbena-cenusie, cu reflexe violete si rosietice. Partea ventrala este albicioasă. Trăieste la adâncimi de 60-80 m si se apropie de mal primăvara, când cade în plasa

talienelor. Uneori se prind cantităti importante de bacaliar, totusi el nu prezintă valoare economică pentru pescuitul din Marea Neagră. Bacaliarul constituie hrana preferată a morunului, a carui victima este de cel mai multe ori.

Rhombus maeoticus (fam. Pleuronectidae)

CALCANUL poate fi socotit reprezentantul tipic al pestilor din familia Pleuronectidae, pesti care au corpul asimetric, comprimat foarte mult lateral si culcat pe o parte. Astfel, calcanul este culcat pe latura dreapta si, de aceea, ochiul drept se afla pe partea stânga a capului, alături de ochiul stâng. Deci, când ne uitam de deasupra la calcan, ceea ce vedem este latura lui stânga si nu spatele. De altfel, dacă cercetam pozitia gurii si a aripioarelor pectorale observam ca ele sunt asimetrice. Gura este terminala, iar aripioarele pectorale se gasesc una dedesubt si alta deasupra, în partea pe care sta culcat calcanul. Aripioara dorsală este aceea care înconjoară corpul pe partea stânga, dacă privim pestele de deasupra. Aceasta asimetrie este însă secundara, întrucât nu apare initial, ci în timpul dezvoltării. Din ou eclozează la început un pestisor cu simetrie bilaterala

perfecta, care este pelagic. Fenomenul de asimetrie se petrece după două luni, când se culca pe dreapta si devine bentonic, apropiindu-se de maluri în căutarea hranei. La exemplarele adulte corpul este acoperit cu solzi mici si butoni ososi mari. Acestia se gasesc pe ambele laturi ale corpului. In mijlocul fiecarui buton se afla un spin subtire. La exemplarele tinere lipsesc spinii de pe butoni. Lungimea la care ajunge calcanul este de 1 m, iar greutatea de 8-10 kg. Obisnuit, calcanul este lung de 0,60-0,80 m si cântăreste 3-4 kg. Desi după înfatisare pare pasnic, calcanul este totusi un peste răpitor, care consuma în special hamsii, aterine, guvizi, barbuni si bacaliari, adică pesti bentonici si pesti care se afla iarna în vecinătatea fundului. In timpul reproducerii, care are loc în aprilie-mai, când femela depune 8 -10 mil. de icre mici, calcanii adulti părăsesc adâncimile mării (80 -100 m) si migrează catre mal. Aici se declansează reproducerea. Acest moment este folosit pentru pescuitul calcanului cu setcile.

Pleuronectes flesus (fam. Pleuronectidae)

CAMBULA. Răspândita în mările Neagră, Azov si Marmara, cambula îsi gaseste bun salas în lacurile Razelm si Sinoe. Spre deosebire de calcan, nu are corpul rotund, ci rombic, alungit, acoperit cu solzi mici, neimbricati. La bază aripioarelor anală si dorsală, cât si de-a lungul liniei laterale, se gasesc niste butoni ososi. Prezenta butonilor dovedeste că ceea ce vedem deasupra nu este spatele, ci una dintre laturile corpului. Cambula nu creste mai mult de 45 cm, lungimea obisnuita fiind de 20-30 cm, iar greutatea de 100-300 g. Trăieste pe fundurile nisipoase, de unde îsi aduna hrana,  pesti, viermi, moluste, crustacee. Inainte de maturitatea sexuala, puii de cambula îsi duc viata în apele dulci, iar pentru reproducere (care are loc în ianuarie-martie, când temperatura apei depăseste 2-3° C) migrează în mare. Temperatura joasă la care are loc reproducerea ne indica originea nordica a acestui peste. Femelele depun 1 - 2 mil. de icre mici, migrând spre maluri si chiar în zonele cu apa salmastra.

Solea nasuta (fam. Pleuronectidae)

LIMBA DE MARE. Denumirea de limba de mare sugerează forma acestui peste. Având aceeasi asimetrie ca si celelalte pleuronectide, bentonica, limba de mare sta culcată pe partea stânga. Ambii ochi se gasesc pe partea dreapta a corpului, care a devenit partea dorsală. Gura este terminala, mica, iar falca superioară se prelungeste peste cea inferioară, acoperind-o. In jurul gurii se observa bine franjurile. Corpul este acoperit cu solzi mari, aspri pe partea dorsală, mai marunti pe partea cealaltă, dar nu prezintă butoni ososi. In pozitie de înot, fata dorsală este de culoare cenusie-cafenie, presarată cu pete negre sau cu desen marmorat. Partea cu care sta culcată pe fundul apei este alba. La acest peste se întâlneste frecvent fenomenul de mimetism, culoarea corpului schimbându-se usor după culoarea fundului. Astfel, limba de mare

imita cu exactitate nuantele fundului, întregul proces fiind dirijat de ochi, prin intermediul sistemului nervos. Faptul a fost controlat experimental, constatându-se că pestii orbiti nu mai sunt capabili să-si schimbe culoarea corpului. Limba de mare trăieste, de regula, ascunsa pe fundul de nisip al plajelor marine, de unde vinează hrana: insecte si crustacee. Ca lungime maxima atinge 30 cm, obisnuit pescuindu-se exemplare de 10-20 cm. Este considerată drept cel mai mic peste asimetric din apele noastre. Perioada de reproducere se desfăsoară în intervalul aprilie-iulie.

Mugil cephalus (fam. Mugilidae)

CHEFALUL MARE. Chefalul are o arie mare de răspândire în mările si oceanele situate în regiunile tropicale si subtropicale. Capul mare si turtit dorso-ventral, este acoperit de solzi până în virful botului. Ochiul este prevăzut cu o pleaopa adipoasă foarte dezvoltată. Lungimea la care ajunge este de 62 cm, iar greutatea de 3,5 kg, dar asta după ce trece de 16 ani. Lungimea obisnuita este însă de 25-50 cm, iar greutatea de 300-1 000 g. Chefalul mare creste mai repede decât celelalte specii de chefali. Se reproduce la vârsta de 5-6 ani, când depăseste lungimea de 30 cm. Locurile de reproducere sunt în mare, unde femela depune 3 - 8 mil. de icre foarte mici. Desi prolificitatea lui este atât de mare, chefalul nu se gaseste în numar atât de mare, procentul de supravietuire al puilor fiind foarte redus.

Dacă reproducerea are loc în largul mării, în intervalul august -septembrie, iar iernatul la adâncimea de 80 cm, începând din luna mai, atât puii cât si adultii migrează spre coasta, pătrunzând în lacurile litorale si chiar în gurile fluviilor. Aici caută apa bine încalzita si fundul bogat în detritus, pe care il consuma împreuna cu viermii si larvele de insecte care se gasesc în el. Cât timp apa este calda, nu părăseste aceste regiuni putin adânci. Sensibil si prevăzător, la primele semne de racire a vremii părăseste locurile preferate pentru hrănire si migrează în mare.

Mugil salieus (fam. Mugilidae)

CHEFALUL MIC are botul ascutit si acoperit de solzi până la orificiile nazăle anterioare. Pleoapa adipoasă este putin dezvoltată, încât pare inexistentă. Dimensiunile la care ajunge sunt mai mici decât ale chefalului mare, exemplarele obisnuite fiind de 30-50 cm lungime si 300-500 g greutate. Se reproduce la vârsta de 3 ani, când are o lungime de 22 cm. Peste marin, trăieste în cârduri, deplasându-se foarte rapid, cu viteze care nu pot fi depăsite de ceilalti pesti din apele mării. Perioada lui de reproducere se desfăsoară în intervalul iulie-septembrie. Atit adultii cât si puii pătrund în lacurile litorale în căutarea hranei si a apelor calde. Frate bun cu chefalul mare, chefalul mic are aceleasi obiceiuri, cu singura deosebire că suporta mai bine apele sarate decât apele dulci.

Pomatomus saltatrix (fam. Pomatomidae)

LUFARUL este unul dintre cei mai lacomi si mai de temut pesti marini răpitori. Răspândit în aproape toate mările din oceanele Atlantic si Indian el trăieste si în Marea Mediterană si în zona litorală a Mării Negre. Atingând dimensiuni de 30-50 cm (rar1-1,10 m), si  2-3 kg (exceptional 15-20 kg), lufarul are o dentitie puternică si înoată cu viteză atât la suprafată cât si la fundul apei. Culoarea corpului este cenusie-albăstruie pe spate, argintie pe laturi si pe burtă. Se hrăneste înghitind cu lăcomie scrumbii, aterine, stavrizi etc., pe care îi urmăreste în deplasările lor. Perioada de reproducere, în dreptul tărmului Mării Negre, se desfăsoară în lunile mai, iunie si chiar la începutul lui august.

Squalus acanthias (fam. Squalidae)

RECHINUL este spaima pestilor în aproape toate mările si oceanele. Forma capului său este atât de bine adaptată pentru atac încât spinteca cu usurintă apa, în goana după prada, deplasându-se ca o adevarată torpila. Rechinul din Marea Neagră este de talie mica în comparatie cu rechinii oceanici, care ating lungimea de 5-7 m. De retinut este faptul că dimensiunile la care ajung masculii (până la 1,50 m) sunt mai mici decât cele ale femelelor cu 20-30 cm, greutatea exemplarelor oscilând între 6 si 13 kg. In coloratia corpului predomina nuanta cenusie-albăstruie, spatele si părtile laterale fiind pigmentate cu un numar variabil de pete albăstrui sau albe. Pe burta are culoarea alba-galbuie. Acest temut dusman al cârdurilor de hamsii, al guvizilor, al scrumbiilor albastre si al altor pesti marini de talie mica este un solitar convins.

Numai în vremea împerecherii (este ovovivipar), care coincide cu sfirsitul lunii februarie, se reuneste în grupuri cu un numar restrins de indivizi. Locurile lui din apele Mării Negre, unde este semnalat, de obicei în intervalul martie-iunie si octombrie-noiembrie, sunt situate în larg, la 50-90 m adâncime. Dupa 8-9 luni de la împerechere, femelele nasc pui care au o lungime de 25-30 cm. Pescuitul rechinilor se face cu paragate (siruri de cârlige cu nada) si numai rareori ajung în plasele de calcan sau în talian. Carnea de rechin se consuma, dar este aspra si lipsita de grasimi. In schimb pielea lui lucioasă, cu solzi marunti, bine tabacita serveste la confectionarea diferitelor obiecte de marochinărie.

Trigla lucerna (fam. Triglidae)

RÂNDUNICA DE MARE. În rândul pestilor marini care prezintă o seamă de curiozităti, atât ca înfătisare, cât si ca obiceiuri, intră si rândunica de mare. Ea ajunge până la lungimea de 66 cm si greutatea de 3 kg. Are capul mare, ochii mari si bulbucati, iar corpul este butucănos în partea anterioară si subtire spre coadă. Înotătoarea pectorală are cele trei radii ventrale libere, asemenea unor gheare îndoite, care îi permit să se târască pe fundul apei. Din această cauză înotătoarele pectorale par niste aripi de rândunică, de unde i se trage si numele. Corpul, acoperit cu solzi mici, este îmbrăcat în culori frumoase: spatele brun-gălbui, laturile rosii-brune sau verzui, iar abdomenul alb-gălbui. Rândunica de mare are aripioarele viu colorate cu diferite nuante: dorsala este rosie-brună

sau roză, pectorala violetă cu pete roscate la exterior si verzui sau albastre în interior, iar ventrala si anala sunt de un roz-deschis. Coloritul viu si atrăgător situează rândunica de mare în rândul celor mai frumosi pesti din Marea Neagră. Are o carne foarte gustoasă, dar fiind o specie rară în Marea Neagră nu prezintă importantã economicã.

Hippocampus hippocampus (fam. Syngnathidae)

CĂLUTUL DE MARE. In tufele de mare, la o distantă mica de tărm, se întâlneste un pestisor curios: calul de mare. Masurând 10-12 cm, pare o figura de sah colorată în brun-roscat pe o parte si mai albicioasă pe cealalată. La calul de mare, interesantă este reproducerea. Astfel, în mai-iulie femela îsi leapada icrele în punga masculului. Dupa câteva zilede la fecundare, din ele eclozează puii, pe care barbatusul îi protejează 2-3 saptamini în punga de sub abdomen, apoi îi lasa să-si vada singuri de rosturile vietii. Curios este si faptul că acest peste are aceleasi însusiri caracteristice ca si cameleonul, si anume de a-si schimba culoarea pielii si de a-si misca ochii independent unul de altul. Calul de mare nu prezintă nici o importantă economică. In general, biologia acestui peste este foarte interesantă si multe dintre comportările lui nu au fost înca studiate.

Raja clavata (fam. Rajidae)

VULPEA DE MARE. Alături de calcan, pe fundurile nisipoase ale mării, la o adâncime care nu depăseste 70 m, vecin vremelnic al morunului, îsi afla loc de trai vulpea de mare. Denumirea se datoreste poate si faptului că foloseste adesea anumite viclesuguri în urmărirea prazi, pestisori si crustacee. Este răspândita în Oceanul Atlantic, în bazinul mediteranean, în Marea Neagră si în partea de vest a Mării Baltice. Vulpea de mare are corpul în formă de romb, de culoarea mediului înconjurator, în mod obisnuit asemănătoare nisipului, cu numeroase pigmentatii. Ochii, dispusi pe partea ventrala sunt destul de mari. Ea se caracterizează, ca si alti pesti de pe fundurile nisipoase, printr-o seama de excrescente tepoase, mai ascutite pe spate si mai tocite pe burta. Coada este prevăzută si ea
cu tepi. Masculii au lungimea de 70 cm, iar femelele de 1.5 m, greutatea lor variind între 5 si 8 kg. Vulpea de mare se apropie de tărmul romanesc al Mării Negre primăvara si la începutul verii, trăind până la adâncimea de 25-45 m. O femelă depune 6-10 oua mari, a căror incubatie, până la ecloziunea puilor, durează 4-5 luni. Carnea acestui peste nu se consuma la noi.

Trygon pastinaca (fam. Trygonidae)

PISICA DE MARE. Trăieste în apele tuturor mărilor si oceanelor. Spre deosebire de vulpea de mare, are o formă rombica, cu linii mai putin conturate. De asemenea, coada este prevăzută în prima ei jumătate cu 1-2 tepi veninosi. Ca lungime are, obisnuit, 60-70 cm, putând atinge chiar 2 m si greutatea de 6-16 kg. Pielea, lipsita de solzi, este neteda, de culoare cenusie-neagra sau verzuie-maslinie pe spate, iar pe burta albicioasă. La tărmul mării noastre pescarii o întâlnesc adesea atunci când apa începe să se încalzeasca. Felul de viată al acestui peste seamănă cu cel al vulpii de mare. Hrana lui o formează pestii, molustele si crustaceele. Este o specie ovovivipară. In uterul pisicii se dezvoltă, în mod obisnuit, până la cinci oua, din care se nasc pui ce măsoară în primele stadii 30-50 cm lungime.