STAREA VREMII SI PESCUITUL.
Dintre toti factorii climatici care influentează apetitul pestilor, vântul si presiunea atmosferică si temperatura mediului, au o influentă deosebită. Mai jos sunt descrise succint aceste corelatii si observatii statistice, cunoscute si publicate în diverse lucrări de specialitate. are o influentă deosebită asupra pescuitului. ÎSensul si intensitatea lui pot influenta rezultatele unei partide de pescuit. Vântul nu este un factor neprielnic, în general, decât dacă bate în rafale si este foarte puternic. De cele mai multe ori vântul este preferabil unui calm desăvârsit, deoarece favorizează oxigenarea apei.La pescuitul pe râu, vântul este rău dacă bate din amonte si este rece (directia N-NE) si este relativ bun dacă este căldut (S-SV), mai ales la sezonul rece. Dacă vântul bate din aval, este de regulă bun, dacă nu eprea puternic. Când traversează râul, pestii se asează, functie de vânt, în spatele unor obstacole unde asteaptă hrana.
La baltă vântul din NE se pare că este foarte favorabil. La mare, stravidul nu vine niciodată la mal dacă vântul bate dinspre sud.
Vântul | Pescuitul | ||||
F.Bun | Bun | Mediu | Rău | F.Rău | |
Lipsă |
![]() |
||||
Regulat, mijlociu |
![]() |
||||
Schimbare bruscă |
![]() |
||||
Puternic |
![]() |
Presiunea optimă pentru pescuit este situată în domeniul 755-765 mmHg, cu conditia de a fi stabilă. Dacă apar variatii mai mari de 2 mmHg în decurs de 24 ore, atunci pestele va mânca mai putin. În general variatiile bruste ale presiunii atmosferice sunt nefaste. La fel de rău va fi când presiunea se stabilizează la valori mari (770 mmHg). Peste aceasta valoare mai bine ar fi să se renunte la partida de pescuit.
O crestere lentă a presiunii, dacă în acelasi timp creste si temperatura apei este foarte bună. O scădere lentă a presiunii, la o temperatura stationară este foarte bună, dar este foarte rea dacă scade si temperatura.
Variatia presiunii (mmHg/zi) | 3 | 5 | 7 |
Variatia optimă (dorită !) a nivelului apei (mm/zi) | -41 | -68 | -95 |
Se va retine că:
Presiunea atmosferică | Pescuitul | ||||
F.Bun | Bun | Mediu | Rău | F.Rău | |
Stabilă |
![]() |
||||
Variatii bruste |
![]() |
||||
Scăderi bruste |
![]() |
||||
Joasă |
![]() |
||||
Furtună apropiată |
![]() |
||||
Furtună îndepărtată - fără efect |
Au fost facute afirmatii că temperatura apei râurilor poate atinge valori negative fără ca apa să înghete, din motivul că este în miscare. Este total eronat: energia cinetica a moleculelor de apă se tranformă în caldură, determinând cresterea temperaturii apei aflate în miscare. Apa în stare lichidă, aflată în miscare sau stationară, nu poate avea valori negative. Afirmatia este valabilă numai pentru apă dulce, solutiile saline având caracteristici diferite.
Temperatura de 4 grade C a stratului de fund al apei face ca pestii să se ascundă în straturile joase (în nămol), atât în iernile grele cât si în perioadele cu căldură caniculară. Uniformizarea relativă a temperaturii începe să se facă prin luna noiembrie, când multe specii de pesti nu se mai hrănesc normal.
Temperatura apei/aerului | Pescuitul | ||||
F.Bun | Bun | Mediu | Rău | F.Rău | |
Încălzire bruscă |
![]() |
||||
Încălzire lentă |
![]() |
||||
Răcire bruscă |
![]() |
||||
Răcire lentă |
![]() |