STRUNA (leader) este partea din fată a firului liniei de pescuit, aceea care intră în apă, sau pluteste pe apă. Ea este de obicei mai subtire si mai putin vizibilă decât firul unditei, pentru a fi mai greu de observat de către pesti. De aceea si culoarea firului din care e confectionată struna are o mare importantă. Experienta a aratat că o struna de culoare alba sau usor albăstruie e mai putin vizibilă în apă decât strunele de alte culori.

Struna are lungimea variabilă, în functie de felul pescuitului. La pescuitul cu plută, când se foloseste ca momeală râma, struna are de obicei 40-60 cm. La pescuitul cu muscă artificială, struna va avea 2-3 m, dar nu va fi mai lungă decât distanta de la vârful vergii la inelul de lângă mânerul acesteia. Pentru o strună mai lungă, se aleg fire de diferite grosimi. Acest lucru are două avantaje: partea din fată, fiind mai subtire, e mai putin vizibilă si, la agătare, se pierde numai o parte din strună. Legarea firelor între ele se face de obicei cu noduri speciale, de fir. Struna se leagă, în mod obisnuit de fir printr-o legatură de tip belciug.

De obicei, cârligul se montează în capătul strunei prin forfac (înaintas). Si forfacul se leagă de fir prin belciug.  De multe ori, când este scurtă, struna este identică cu forfacul.

PURICE pentru forfac. Este un produs tot mai cunoscut pe piata românească multi descoperind avantajul acestuia, folosindu-se pentru fixarea rapidă si eficientă a forfacului  pe firul principal, excluzând nodul. Materialul folosit este un plastic special, suficient de moale pentru a nu tăia firul si suficient de tare pentru o fixare sigură. "Puricele" este compus din 2 bucăti, părtile fiind fixate pe un suport de plastic în formă de păianjen. Părtile rămân împreună, reducându-se riscul de a le pierde.

Montajul. Se formează un ochi pe firul principal, care se trece prin piesa mamă a puricelui. Ochiul obtinut se fixează în tăietura piesei tată, aplicând tot aici si ochiul forfacului. Se îmbină părtile atent, pentru că firele să rămână în fantele speciale si să nu se deterioreze.

Avantajele sistemului. Forfacul va sta perpendicular pe firul principal, fixarea se realizează fără nod (nu se slăbeste deloc firul) si schimbarea forfacului va dura doar 2 minute, fără să fie nevoie de schimbarea celorlalte părti ale monturii ( plumb, momitor, blocaje, vârteje, celălalt cârlig, etc.).

STRUNA METALICĂ. Ca si struna normală, din monofilament sau fir textil, struna metalică este ultimul element al liniei de pescuit atunci când momeala este una … artificiala, mai precis o lingurita rotativa sau oscilantă. Scopul folosirii unei strune metalice în locul uneia normale trebuie căutat în … gura pestilor urmăriti. Dintii stiucii, ai unui biban mai răsărit, ai unui somotei sau sălăias sunt cei care obligă să se folosească acest accesoriu pescăresc.

În forma ei de bază este o simpla sârmă, eventual cu o agrafă de prindere la unul dintre capete. Se foloseste la pescuitul cu pestisor viu sau mort, atunci când nu există riscul răsucirii firului.

Struna_met1.jpg (5459 bytes)

Evolutia unei momeli metalice, îndeosebi a unei lingurite rotative, duce deseori la rasucirea firului de pe mulinetă. Pentru evitarea acestui lucru, pe strună se poate monta un antirăsucitor. Acesta poate fi o bucată de plastic dur de mărimea unei unghii sau o tăblită de plumb. În ambele cazuri, antirăsucitorul este lipit pe strună.

Struna_met2.jpg (7284 bytes)

Primul tip se foloseste când este necesar ca lingurita să evolueze la suprafată, iar cel de-al doilea când se doreste explorarea apei mai în adâncime.

Struna_met3.jpg (7205 bytes)

Antirăsucitorul din plastic este contraindicat în zilele insorite, când se pescuieste la avat la suprafată, deoarece reflexia luminii în plastic poate duce la atacuri asupra antirăsucitorului si nu asupra linguritei.

În toate cazurile se va atasa antirăsucitorul la lingurită prin intermediul unui vârtej. Elementele vor fi, în ordine:

În ultima perioada au apărut strune metalice flexibile, dintr-o sârmă subtire, trasă într-o cămasă de plastic. Sunt bune îndeosebi la pescuitul cu pestisor viu, deoarece îi ofera acestuia o libertate de miscare superioară celei oferite de o strună rigidă.

Struna_met4.jpg (7840 bytes)

 

Forfac pentru muscă. Este realizat din mai multe bucati de fir de diametre descrescătoare de la fir la muscă, pentru a-i da un profil conic. Profilul conic este absolut necesar pentru asezarea fină a mustei pe apă. Lungimea unui forfac diferă în functie de conditiile de pescuit, dar ea nu trebuie să depăsească niciodată lungimea lansetei. Pe apele cu turbiditate crescută, se folosesc forfacuri mai scurte, de cca. 1.80 m, iar pe apele mai linistite se poate ridica lungimea până la 2,5-3 metri.

Regula de bază în realizarea unui forfac este folosirea unui vârf cât mai subtire cu putintă în conditiile date, de exemplu 0.12, iar când există posibilitatea unor capturi mai răsărite, sau la clean - 0,14. Evident, se poate folosi si un vârf mai gros, dar pescuitul sportiv implică folosirea unuia subtire.

Pentru un forfac de aproximativ 2,50 metri, se folosesc următoarele segmente (aceste lungimi sunt orientative, cu timpul fiecare muscar alegând lungimile pe care el le consideră optime, bazat pe experientă si pe preferinte):
  • 25 cm fir 0,35
  • 25 cm     0,30
  • 30 cm     0,25
  • 30 cm     0,20
  • 40 cm fir 0,18
  • 50 cm     0,16
  • 50 cm     0,14.

Mai nou, au apărut forfacuri dintr-o bucată, knotless, care au avantajul că nu se mai încurcă; doar pretul îi încurca uneori pe pescari în socotelile lor, si ramân la clasicul forfac, pe care îl leagă ei însisi.