Cottus Gobio Gobio (fam. Cottidae)

ZGLĂVOACA (zglãvoc). Trãieste în aproape toate apele de munte, în zonele populate de pãstrãv, ale cãrui icre le dezgroapã si le devoreazã cu poftã.

Are capul ca de broascã, cu ochii mari, situati în partea superioară, gura largã cu dinti mici. Operculele sunt prevăzute cu câte doi spini. Nu are solzi pe corp.  Aripioarele pectorale sunt mult dezvoltate. Spatele e brun-cenusiu iar burta albicioasă (caracteristici mimetice). E iute la înot si lacomã la mâncare.

Zglãvoaca nu creste mai mult de 10-15 cm.

Se hrãneste cu insecte, viermisori, lãtãusi, cu icrele si puii altor pesti (pãstrãv). E activă îndeosebi noaptea. Datorită aspectului ei "feroce", pune pe fugă si pesti mai mari.

La doi ani atinge maturitatea sexualã (în zonele muntoase între doi si patru ani). Reproducerea are loc de la sfârsitul lunii februarie pânã în aprilie. Icrele sunt depuse în gropi, săpate si supravegheate de masculi.

Nu prezintã importantã economicã.

ZGLĂVOACA PESTRITĂ (Cottus Poecilopus Poecilopus). Trăieste în apele de munte din Moldova si Maramures. Se deosebeste de zglăvoaca obisnuită prin aripioarele înotătoare stropite cu pete cafenii. Reproducerea se desfăsoară în lunile februarie-martie.