ZONELE APELOR CURGĂTOARE din Romania au fost denumite în functie de specia de peste majoritară. Întâlnim astfel, coborând în altitudine:
Zona mrenei. Numită si zona pestilor colinari, începe din zona submontană si se termină în zona de ses. Aici apa, scăpată din strânsoarea muntelui, are o albie mai lată. Zonele putin adânci, cu un curs lin, alternează cu zone adânci, cu turbulente. Fundul apei este de obicei din pietris si nisip. Apa sapă în maluri cuptoare, în care pestii îsi găsesc adăpost. Alături de mreană, în aceasta zonă se găseste scobar, clean, stiucă.
Zona ciprinidelor. Este zona în care apele, ajunse aproape de vărsare, îsi încetinesc curgerea. Cursul apei nu mai este drept, ci meandrat, îndeosebi în Câmpia Română. Adâncimea este mai mare la coturi. Adeseori apar brate ale aceluiasi râu. Unele dintre aceste brate cu timpul se împotmolesc, creând lacuri. Fundul apei ramâne dur doar spre mijloc, spre mal depunându-se mâl sau nisip. Hrana este din abundentă, deci si speciile de pesti de aici sunt numeroase: crap, caras, plătică, rosioară, babuscă, stiucă, biban.
Zona Dunării si a Deltei Dunării. Este zona cu cea mai mare bogătie de pesti. Pe lângă pestii caracteristici zonei ciprinidelor se mai întâlnesc pesti veniti din mare (scrumbie de Dunăre, morun, nisetru, cegă, păstrugă, anghila). Pescuitul intensiv, braconajul, constructia de către om a unor obstacole în calea drumului normal către zonele de înmultire (barajul de la Portile de Fier) au facut ca acesti pesti să devină din ce în ce mai rari, fiind pe cale de disparitie.
Este străbătută de trei canale importante, Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe, enumerate în functie de pozitia lor de la nord spre sud. Delta Dunării este formată din sute de lacuri, canale, unde trăiesc peste 110 specii de pesti dintre care 36 sunt specifice zonei Deltei Dunării. Delta Dunării oferă la ora actuală peste 50% din productia de peste a României. Printre cele mai răspândite specii de pesti întâlnite în Delta Dunării sunt stiuca, crapul, somnul, carasul, bibanul, plătica, sturionii, etc. Toate aceste specii au în zona Deltei exemplarele cele mai mari din tară. Astfel, au fost capturate exemplare record ca somn de 150-200 kg, stiucă de 30 kg, crap de 45 kg, plătică de 3.5 kg, caras de 2.5 kg, etc. Datorită exploatării intensive din ultimii 50 de ani, o parte importantă a Deltei a fost declarată rezervatie naturală, cele mai cunoscute zone fiind:
Marea Neagră. Reprezintă cea mai importantă zonă turistică a tarii noastre, cu o faună si floră deosebit de atractive atât pentru turisti cât si pentru pescarii sportivi care sunt întâlniti în numar impresionant pe faleze, diguri sau în mici ambarcatiuni. În totalitatea lui, litoralul românesc al Mării Negre se întinde pe o distantă de circa 245 km (153 de mile), de la rezervatiile naturale ale Deltei Dunării la modernele centre de vacantă. Clima marină, cu veri fierbinti (temperatura medie în luna iulie e de peste 22°C) si ierni blânde fac ca aceasta zonă să fie atractiva pe tot parcursul anului.
Apa Marii Negre este formată dintr-un amestec de ape dulci, aduse de afluentul sau principal, Dunărea, alături de râurile din România si ape sărate venite din Marea Mediterană. Ca urmare a acestor straturi de salinitate diferită, există si o faună variată, atât pe adâncime cât si pe întreaga întindere a Mării Negre. Platoul continental se poate delimita în trei zone:
Speciile de pesti cele mai raspândite sunt: guvidul, chefalul, cambula, morunul, scrumbiile, rândunica de mare, pălămida, hamsia, calcanul, precum si alti pesti răpitori (specii de rechini care ating 15-20 kg ).