pastrav.jpg (4716 bytes)

Salmo trutta fario (fam. Salmonidae)

PĂSTRĂVUL (păstrău, păstrug, pătatul). Acest peste are o mare varietate de culori, rareori fiind întâlnite două exemplare identice atât în ce priveste coloritul, cât si multimea si mărimea punctelor rosii. Unii sunt mai deschisi la culoare, verde-albăstru pe spinare, argintii pe flancuri, altii sunt cafenii pe spate, aurii pe flancuri si albi pe burtă. Culoarea este influentată de mediul înconjurător. În toate cazurile sunt prezente punctele rosii sau negre din zona flancurilor si spatelui.

Păstrăvul comun (Salmo trutta fario) este cel mai răspândit la noi în tară. Ca varietati de păstrăv, se mentionează:

Fântânelul

Pastrav_cur.jpg (2396 bytes)

(Salvelinus fontinalis)

Păstrăvul curcubeu (veneticul)

Pastrav_cur.jpg (2396 bytes)

(Salmo gairdneri irideus)

Păstrăvul de lac (hibrid)

Pastrav_lac.jpg (3367 bytes)

(Salmo morfa lacustris).

Păstrăvul trăieste în ape de munte reci si limpezi, bine oxigenate, cu fund pietros, în special din zona izvoarelor. Temperatura optimă a apei este de 10-12 C pentru fânâanel si de 14-19 pentru curcubeu. De la 19 C apa devine slab oxigenată si pestele nu mai mănâncă.

Păstrăvul poate atinge la maturitate o greutate de până la 6 kg si 70 cm lungime, acestea fiind totusi rarităti. Păstrăvul de cca 1/2 kg este socotit bun, iar cel de 1 kg si mai mare, foarte bun. Dimensiunea minima legală pentru pescuit este de  20 cm.

Locurile preferate de păstrăv pentru odihnă si pândă sunt cotloanele din maluri, golurile dintre stânci si pietre, la rădăcinile copacilor. Perioada de hrănire începe după răsăritul soarelui până când se lasă căldura, moment în care păstrăvul se retrage. În zilele noroase, sau după ploi scurte, care-i aduc hrană din belsug, se poate hrăni toata ziua. Hrana păstrăvului este constituită din larve, fluturi, musculite, cosasi, crustacei, pestisori (zglăvoacă, boistean). Nici proprii pui nu sunt crutati. Perioada de reproducere este octombrie-ianuarie.

Pescuitul păstrăvului se face cu undita.

Cea mai eficientă metodă de pescuit este cu râma. Metoda nu este acceptata în pescuitul sportiv!... Cel mai usor se pescuieste cu râma în apă tulbure, deoarece pescarul nu este văzut de peste. Această metodă este pe cât posibil de evitat, fiind socotită de pescari nesportivă, chiar distrugătoare. Logistica se aseamănă cu cea de la pescuitul cu muscă.  Varga va fi de 2,80-3,30 m, fină, nervoasă si usoară. Dacă se pescuieste la pipăit atunci este bine să fie aleasă o vargă mai lungă si o mulineta adecvată.

Pescuitul cu muscă artificială în ape limpezi este foarte răspândit în rândul pescarilor. Această metodă de pescuit este socotită ca o adevarată artă. În acest caz trebuie să se retină că musculitele trebuie sa joace permanent (muste săltătoare).

Păstrăvul este un peste greu de prins si adeseori îl găsesti unde nu te astepti. Din acest motiv trebuie cercetate mai multe locuri, preferând deseori zona apelor de tranzit, zona limitrofă apelor turbulente. De ce ?... Păstrăvul stă la pândă si apa îi aduce mâncarea. Alegerea mustei artificiale este cea mai anevoioasă. Întotdeauna trebuie analizat mediul si ales ceva ce se potriveste locului de pescuit.

În functie de mărimea păstrăvilor se pot folosi linguritele-muscă si nălucile. La pescuitul păstrăvilor mari, deseori se utilizează ca momeală pestisori vii. Metoda nu numai că este admisă dar este chiar recomandată, deoarece păstrăvii mari sunt adevărati canibali, mâncându-i pe cei mici.