Platica.jpg (3935 bytes)

Abramis brama danubi (fam. Cyprinidae)

PLĂTICA (plăticută, bârcă, cârjancă, foaia plopului). Este un peste de apă dulce, găsindu-se în majoritatea râurilor si lacurilor din tările europene. La noi se găseste îndeosebi în bazinul Dunării si lacurile de ses si de deal.

Corpul este plat (de unde îi vine si denumirea), turtit lateral. Capul este mic, având gura mică cu buze subtiri si fragile, adaptate găsirii hranei pe fundul apei. Aceasta se poate prelungi ca un tub, ca si la crap. Nu are mustăti. Spatele este colorat măsliniu-cenusiu, burta alb-argintiu la platicile tinere si gălbui la cele mai bătrâne.

Este un peste pasnic, extrem de sperios la zgomote puternice si miscare. Are în mod obisnuit 30-40 cm, cu 0,5-1 kg, ajungând până la 50-60 cm cu cca 6 kg.  Dimensiunea minimă de retinere este de 25 cm.

Îsi caută hrana, compusă din plante acvatice, larve de insecte, viermi, crustacei, în preajma malurilor mâloase, pe lângă perdelele de stuf, în preajma pragurilor din râuri. În primii ani de viată este un peste de cârd. Exemplarele mari sunt solitare si stau în locuri adânci, linistite (senalul râului, mijlocul lacului).

În perioada reproducerii (aprilie-mai) masculii de peste 4 ani au niste excrescente numite "butoni de nuntă". Înotătoarea anală este deosebită fată de a altor pesti, fiind lungă si scobită. Înotătoarele sunt fumurii.

Pescuitul se face cu undita cu plută, folosind ca momeală viermi, cocoloase, paste, etc.