MOMELI VEGETALE

Boabe de mazăre. Fierte, dau rezultete la prinderea carasului, plăticii, caracudei, scobarului.

Boabe de cereale (porumb, grâu, orz, ovaz). Fierte la foc domol, pentru a se umfla fără a plesni, constituie o momeală ce poate fi folosită pe tot timpul sezonului cald la ciprinide. Există o gamă variată de arome cu care sunt îmbunătătite aceste cereale: miere, vanilie, anason, căpsuni, tutti frutti, caramel, etc. Zgomotul de la impactul boabelor (fierte sau nu) cu apa atrage si stimulează pestii din zonă.

Boabe de porumb

Conform statisticilor, porumbul reprezintă cea mai eficientă momeală si nadă pentru pescuitul crapului fiind la îndemana oricui si la pret foarte scăzut. Porumbul nou de lapte sau porumbul fiert si conservat, cu aromă de vanilie, anason etc. constituie o momeală foarte frecvent utilizată la pescuitul carasului, la plătică sau pentru alte specii de pesti pasnici, fiind nelipsit la pescuitul crapului.

Există mai multe moduri de fixare a boabelor de porumb în ac, cea mai eficientă fiind cea numită "la fir de păr". Pentru aceasta se alege un ac nr. 2-4, care se leagă cu un fir textil (0.15-0.2) ca în figura alăturată.

De remarcat că firului legat i se va lăsa o prelungire de circa 8 cm la extremitate realizându-se o buclă cu diametrul de 1-2 mm. Lungimea prelungirii trebuie să fie în final de circa 5-6 cm de la curbura cârligului în jos. Cu ajutorul unui ac (iglite) se fixează trei boabe astfel încât de la curbură până la prima boabă să rămâna 2-3 cm. Apoi se retrage iglita punându-se în bucla terminala un opritor din varnis, elastic sau chiar un segment scurt dintr-un betisor.

Boabe de in si cânepă. Mai mari, pot fi folosite cu succes la pescuitul crapului, mrenei, scobarului, linului, si altor ciprinide. De asemenea, aceste boabe se folosesc cu mult succes ca nadă. Când sunt fierte, aceste seminte eliberează o substantă uleioasă, pe placul pestelui. Retete de fabricatie:

Cârligul folosit pentru boaba de cânepă va fi de 14-18, cu tija subtire, montura momelii realizându-se trecând sământă prin cârlig în directia crăpăturii (la întepare varful cârligului va actiona corect) - în imagine, în stânga. Pentru pescuitul crapului (dar si pentru lin sau mreană) o sământă de cânepă nu este de ajuns. In acest caz se va folosi un cârlig de 8-12 si se va fixa câte un "fir de par" legat de cârlig - imagine dreapta. Acest fir poate fi ată chirurgicala, ată dentară sau fir impletit (important e săa fie subtire si moale). Se vor lipi cu Super Glue câteva boabe de cânepă pe acest fir, montura putând fi folosită atât la plută cât si la plumb. Important este sa existe boabe de cânepă fiartă si în nada folosită. La locul de pescuit se va pune apă suficientă peste semintele de cânepă fiartă, pentru ca acestea să nu se usuce (boabele uscate vor pluti la suprafată).

Boabe de fasole. Momeală excelentă pentru crap si lin, se poate trata cu miere pentru a deveni dulce si, ca urmare, irezistibilă. Se poate folosi si în nadă.

Năutul se foloseste si în nadă si ca momeală. Se colorează si se aromatizează foarte usor. Se păstrează uscat si doar cu o zi înaintea pescuitului se tine la înmuiat cca 12 ore în apă rece, cu aroma si colorantul dorit, apoi se fierbe 1 minut (de fapt se pune în apă clocotită).

Cartof. Fiert, îndeosebi cel de culoare gălbuie, se foloseste pentru prinderea ciprinidelor. Este o momeală care, sub formă de cubulete de diferite mărimi si conservate în saramură, poate aduce capturi impresionante, în special când celelalte momeli (porumb, bulete...) nu dau roade. Totusi, nu se recomandă cartoful ca o momeală foarte eficientă ci mai degrabă ca o alternativă pentru perioadele când pestii nu consumă momelile traditionale.

Alune si nuci. Sunt o momeala excelentă pentru crap si biban. Se pot pune în cârlig nr. 2 sau 3, sau pot fi prinse cu ajutorul unui fir de par. Sunt foarte bune în apele cu densitate mica de pesti caci prin uleiul pe care îl raspândesc atrag pestii de la mare distantă si de pe toate nivelele.

Fructe. Cele bine coapte sunt foarte apreciate de clean, scobar etc. (prune, cirese salbatice, corcodus, zmeură, mure). Prunele se taie în două si se decojesc 2-3 mm în partea tăiată.

MĂMĂLIGA. Este una dintre momelile nelipsite pescarilor de crap, caras si alti pesti nerăpitori. Pentru a nu influenta negativ rezultatele partidei de pescuit, ea trebuie să fie atractivă pentru pesti si suficient de tare ca să nu cadă din cârlig. O mămăligă dură (în special zona marginală, cu coajă) este lăsata de pesti iar cea prea moale cade uneori chiar la lansare. Trei retete de mămăligă cu rezultate fbune, verificate în practică:

PÂINE (miez).

 

PASTELE FĂINOASE (PELLET)

Cocoloasele din miez de paine, mămăligă si putin ulei de cânepă sau comestibil reprezintă o momeala universala la ciprinide.

Cus-cus - este o momeala foarte buna pentru capturarea scobarului dar si al altor ciprinide.

Boillies. Sunt bilute din paste făinoase colorate si aromate pentru carp, caras mare etc.

Devin din ce în ce mai folosite si cu rezultete record. Se folosesc în montură pe rig (firul din prelungirea nodului cârligului).

Montură pe rig

Boillies-urile se compun dintr-un amestec de bază (mix), compus din făini, la care se mai adaugă alte componente, care constituie "sarea si piperul": arome, coloranti, îndulcitori, aditivi, uleiuri vegetale si uleiuri esentiale, emulsifianti, stimulatori de apetit, ouă (pentru legare), bird food (un amestec de seminte pentru păsări foarte des folosit). Această pastă se modelează sub formă de bilute si se fierbe până la o anumită întărire. In compozitie intră ouă si alti compusi cu alterare rapidă, asa că e bine să se păstreze într-o ladă frigorifică.

Există în lume multi producatori de boillies de diverse mărimi, arome si culori, asa că alegerea nu este tocmai usoară. Adeptii pescuitului cu ele spun că boillies-urile trebuie făcute chiar în ziua de pescuit .

Din punct de vedere al reactiei cu apa, ele pot fi:

  • Bollies flotante. In loc să se fiarbă, boillies-urile se introduc în cuptorul cu microunde, se usucă si se expandează, devenind plutitoare.
  • Boillies solubile (numai pt nădire!!!): Sunt extraordinare în apele noastre pentru că nu hrănesc pestii ci doar îi incită, făcându-i să caute până gasesc momeala din cârlig.
  • Boillies din mămăligă. Se macină mălai în râsnita de cafea, se amestecă cu niste praf de budincă de ciocolată (o parte de budincă la două părti de mălai), se mai pune zahăr, aromă de ciocolata si putin unt de arahide. Se amestecă si se pun la fiert, făcând o mămaligută cam moale. Când se răceste suficient, se framântă bine, apoi se fac bilute, care se fierb putin, căpătând o consistentă de cauciuc. Pe rig rezistă foarte bine si nu explodează în lanseu, iar în apă rezistă si sase ore fără să se dizolve sau să le ciugulească pestisorii.