În vârf se pune un cârlig obisnuit, apoi cu 2-3 cm mai sus, se montează pe strună un alt cârlig, mult mai mic, sau 2-3 cârlige legate unul deasupra celuilalt. Cu ultimul cârlig se înteapă lateral râma, se răsuceste pe după strună si se fixează cu al doilea, apoi cu primul cârlig. Sistemul este practicat mai ales pentru pesti răpitori, care se prind si dacă apuca râma lateral.
Păstrarea râmelor se face în pământ, pus în cutii din metal, lemn sau săculete din bumbac. Containerele din plastic (pungi, cutii) nu sunt indicate. Adăugarea câtorva bucătele de tomate sau zat de cafea asigură o bună hrănire pentru râmele destinate mai multor partide de pescuit.
În functie de mediul în care trăiesc, râmele pot avea culori si dimensiuni diverse.
Râmele de pământ - sunt indicate pentru pescuitul somnului, al pestilor de dimensiuni mari în general, fiind mai mari si de culoare alb-rozalie. Exemplarele mari de astfel de râme pot depăsi 10 cm. |
|
|
![]() |
Râmele de bălegar - sunt mai eficiente în cazul pestilor medii si mari si au dimensiuni mai mici - media fiind sub 8 cm. Culoarea lor este maro-rosiatică. Se folosesc la pescuitul pestilor cu gura mai mică (babuscă, rosioară, plătică, caras mic etc.) |
Râmele de rouă
- trăiesc în solul grădinilor si diverselor culturi agricole. Obisnuit, sunt lungi de cca 15 cm, dar unele ajung până la lungimea record de 40 cm. Dupa ploaie, când galerile subterane sunt inundate, ele ies la suprafata terenului chiar si în timpul zilei, altfel râmele de rouă prefera activitatea nocturnă. Culegerea acestor râme pe timp de noapte se practică cel mai bine cu ajutorul unei lanterne cu filtru galben (lumina puternică la sperie si le fac să se retragă rapid în ascunzători), iar extragerea lor din găuri, prinse de cap, se face cu răbdare.Râmele de piatră
sunt mai mici decât cele de rouă, mai deschise la culoare si se remarcă printr-un inel proeminent în partea anterioară a corpului; sunt mai vioaie în cârlig, exercitând o atractie mai mare; culegera lor se face de sub pietrele si bolovanii umezi.Râmele de pădure
.Râma de baltă (râma serpească)
. Se găseste în solul umed al apelor si poate fi folosită pentru o gamă largă de pesti lacomi.Râma de mare
este momeala de bază în pescuitul chefalului, cambulei, limbii marine, calcanului, etc. este o momeală redutabilă pentru prinderea unor pesti ca: somn, salău, crap mare, clean mare. (raci) si MOLUSTELE (scoici, melci) - sunt o momeală atractivă pentru păstrăv, lipan, mreană, plătică, caras, cosac, batcă, biban si clean.Cei mai potriviti sunt cei mari si negri. Cârligul de mărime nr. 4 se înfige la 2 cm distantă de coadă si, atunci când curentul apei permite, se înlatură plumbul de pe montură. Melcul va avea destulă greutate cât să ofere o lansare la distantă. Se lansează în amonte fată de locul de pescuit, lasând melcul să se rostogolească pe fundul apei, în curent.MELCII.
BROSCUTE SI MORMOLOCI: Dau rezultate sigure în capturarea stiucii, somnului, cleanului mare. Broastele mari (mai bune sunt broastele cenusii, pestrite pe burtă) se prind în cârlig de pielea spatelui, fără a le produce alta rană. Broscutelor mici (moarte) li se înfige cârligul în gură. De asemenea, vor fi legate cu picioarele de bratul cârligului sau de forfac, ca să nu se adune ghem.
- fac parte din ordinul insectelor, au corpul subtire, în lungime de aprox. 4 cm, moale, terminat cu 2-3 filamente si 2 perechi de aripi transparente. Se folosesc larvele de efemere, insectele în sine fiind prea friabile. - musca de piatra, musca de arin, musca de urzica. Se folosesc la pescuitul pipăit, la suprafata apei. - tântarul, musca califora (vezi larva - viermusii), musca de casa. (Chironomus) - denumite popular calul dracului, calul popii, se împart în mai multe rase, dintre care trei sunt mai des întâlnite: liblelula albă, libelula verzuie, libelula demoazelă. Această insectă seamănă cu tântarul, este foarte mare, dar nu piscă, eventual poate deranja doar zâzâitul permanent si monoton al roiurile uriase adunate deasupra apelor. Larvele de libelulă sunt momeala de bază la toate competitiile de pescuit stationar, fiind folosite de majoritatea concurentilor.
Coropisnitele - au o lungime de 3-5 cm, corpul catifelat, dar butucanos,
cafeniu, cu picioarele ca niste lopeti, potrivite pentru a săpa galerii pe sub plantele pe
care le rod cu falcile lor groase. Mreana si somnul se lasă usor ademeniti de o astfel de momeală, plasată pe cârlige de 4-2/0, cu tija lungă. Pentru a rezista mai bine în cârlig, mai degrabă se leagă de tija acestuia, cu ată subtire, trecută de câteva ori în jurul ei, decât să fie străpunsă, ca râma. Păstrarea acestor insecte se face în cutii compartimentate, precum penarele, pentru a evita obiceiul de a se mânca una pe alta. |
![]() |
Nu li se rup picioarele sau aripile înainte de a se pune în cârlig ! Se infige vârful cârligului după cap, la ceafă, scotându-l pe la coadă. Aripile trebuie să stea cât mai desfăcute.
este o momeală foarte bună pentru clean si păstrăvi mari. - poate fi folosit în special la pescuitul cleanului. Culoarea rosie a aripilor membranoase, la exemplarele adulte, este extrem de incitantă pentru cleni. (larvele mustei califore) reprezintă una dintre cele mai atractive momeli pentru pescuitul în bălti; această momeală este eficientă în special pentru pestii pasnici.Viermusii sunt arhicunoscuti. Pentru a avea niste viermusi buni trebuie ca acestia să fie proaspeti (larve în primele faze). Viermusii tineri (proaspeti) pot fi recunoscuti deoarece au pe abdomen o pată întunecată. Sunt de preferat viermusii mari. Acestia se vor păstra în frigider, în cutii inchise - prevăzute cu găuri mici de aerisire - în care se va pune putin mălai.
libelulă. Duc o viată acvatică dezvoltându-se în nămolul anumitor ape. Larvele mari se pot depozita în conditii de temperatură între 0 si 4 grade C, chiar si în cutiute, în care se pune verdeată si care se stropesc cu apă stătută, pentru a le mentine umiditatea. Aceste larve se pot ăastra si în hârtie de ziar, bine înmuiată în apă de ploaie, aplicând mai multe straturi, lasând uscat doar stratul din exterior. Larvele se adaugă în nade alături de alte "condimente". Pentru pescuit, aceste larve se înteapă în cap, adică în partea mai groasă, putin verzuie. Se va folosi un cârlig nr. 14-18 cu tija subtire. . Este larva acvatică, de culoare alb-gălbuie, a unei gâze numite friganea, care trăieste în nisipul si nămolul apelor. Împreuna cu teaca, din care scoate numai capul, este lung de 1-2 cm si gros de 2-3 mm. înainte de a pune larva în cârlig se scoate din teaca, prinzând-o de cap. Se pune în cârlig foarte subtire, în lung, începând de la cap. (rusalii, vetrite) este o larvă acvatică de efemeră, de culoare brună-gălbuie, cu trup lunguiet, inelat, semănând cu un rac. Se găseste în nămolul apelor, se tine bine în cârlig si este bună pentru toti pestii, dar mai ales pentru biban.
Pink. Sunt niste viermisori
mult mai mărunti ca cei folositi în mod obisnuit. De obicei sunt colorati în rosu sau
portocaliu. Sunt mai rezistenti ca ceilalti viermi, putând fi tinuti si două luni în frigider. În cârlig, un vierme alb si vreo doi pinkie pot să facă minuni... de tărâte de faina, carii de lemn, etc... , pentru clean, mreană etc.
|
|
Pupe. Se vor folosi pentru momeală doar pupele formate din viermusii mari, cele din viermusi mici având pielea mult prea tare. Cârligul va fi, de preferintă, nr.18-20. Există două metode de fixare:
|
![]() |
. Următoarele momeli se folosesc îndeosebi în apropierea oraselor, unde există numeroase deversări de resturi de alimente si alte produse secundare de origine animală (intestine, măduvă, sorici, carne friptă, etc.) VITĂ - măduva, ... - se folosesc cu succes la capturarea cleanului si somnului. - splină, sorici, ... - mreana, scobar - intestine, ... idem. - este o bună momeală pentru rosioară, babuscă, clean, si alti pesti carnivori. Sub formă de praf este folosit în compozitia unor nade.