Somn.jpg (3847 bytes)

Silurus Glanis (fam. Siluridae)

SOMNUL (codău, moacă, somotei - somnul mic, pâna la 2 kg, irma). Este răspândit în toate apele Europei, în râuri, lacuri si bălti de ses si de deal. La noi e răspândit în râurile si lacurile de ses, Dunăre si Delta Dunării.

Este cel mai mare peste de apă dulce care trăieste la noi. În mod curent are 1 metru si cântăreste 5-6 kg, dar poate ajunge la 50-100 kg.

Este unul dintre pestii cei mai usor de recunoscut de pe la noi. Capul este turtit de sus în jos, fiind garnisit cu o gură mare, plină de dintisori mărunti, pe ambele fălci, îndreptati spre înapoi. Pe falca superioară are două mustati lungi pe lateral si patru mustăti mai mici, îndreptate în jos. Trunchiul este destul de scurt, cilindric. Coada este lungă, înotătoarea anală întinzându-se pe toată lungimea ei. Culoarea este cenusiu-marmorat, cu burta alb-murdar. Culorile se modifică si în functie de culoarea dominantă a mediului în care trăieste. Nu are solzi ci un mucus protector, extrem de alunecos.

Peste în general nocturn, are ca principale simturi pipăitul (se foloseste de cele 6 mustati), auzul (percepe imediat zbaterea momelii vii în cârlig) si mirosul (sesizează resturile de animale sau de carne de la abator - de aceea ele se folosesc ca momeală). Văzul este slab. Ca urmare a traiului pe fundul apei, cu lumină putină, ochii s-au atrofiat, fiind foarte mici.

Pe timpul zilei stă ascuns în cotloane, gropi, lângă arbori căzuti sau bolovani mari, confundându-se cu mediul. Noaptea, pleacă la vânătoare, de multe ori, în noptile de vară, auzindu-se loviturile de coadă cu care îsi imobilizează prada. Somoteii mici umblă în cârduri. Somnul mare în schimb este singuratic. Este un peste teritorial, fidel locului în care s-a născut.

Peste răpitor, începe să se hrănească imediat ce a depăsit stadiul de alevin, cu larve de insecte, râme, viermi, broscute, pestisori. Se hrăneste si cu animale moarte, pe care le găseste cu ajutorul mirosului, fiind un sanitar al apelor.

Iarna intră la iernat, în gropi adânci, în acelasi gropan întâlnindu-se somni de toate dimensiunile, de la somotei de 1 kg până la somni de 40 kg.

Carnea este dulce, însă grasă la somnul ce depăseste 5-6 kg. În schimb nu are oase. Se consumă prajită (pana de somn prăjită, împreuna cu o garnitură de cartofi natur si o lămâie, este o delicatesă), friptă. Din capul de somn iese un bors exceptional. Icrele nu se consumă, fiind toxice.