SIMTURILE PESTILOR.

VĂZUL. De multe ori avem surpriza să fim atentionati de pescari să nu facem zgomot sau să ne ferim să fim văzuti de pesti. Dacă noi vedem un peste, ne vede oare si el pe noi ?... Vizibilitatea în apă depinde de transparenta acesteia.

Primăvara, când razele soarelui încep să pătrundă mai adânc în apă, se dezvoltă numeroase specii de microorganisme si plante care colorează apa într-un verde-cenusiu, care reduce vizibilitatea. Din acest motiv, pestii în general sunt miopi, neavând nevoie să vadă la distante mari. Într-o apă limpede, distanta la care poate să vada un peste poate să varieze între 6-8 m. Odată ce apa îsi pierde din limpezime, aceasta distantă nu depăseste 1-2 m, fiind distinse doar formele.

Pe de altă parte, este cunoscut că diferenta de densitate dintre aer si apă este foarte mare, apărând fenomenul de refractie, ce micsorează unghiul optic; astfel corpurile aflate pe mal se văd din apă cu circa 30% mai mici. De remarcat că pestele sesizează mai degrabă corpurile aflate în miscare decât pe cele stationare, datorită acuitatii vizuale scăzute, mai ales pe timpul verii.

Cât îi priveste pe oameni, obstacolele date de interfata apă-aer si reflexiile puternice ale luminii pe aceasta pot fi depăsite într-o oarecare măsură folosind ochelarii polaroizi, care au lentilele special tratate, astfel încât să permită separarea si filtrarea razelor solare polarizate vertical si orizontal, reducând de regulă componenta verticală. Verificarea acestor ochelari se poate face simplu, privind un afisaj de ceas cu cristale lichide, observându-se disparitia imaginii prin rotirea ceasului cu 90 grade într-un plan normal la directia privirii.

Trebuie subliniat că anumite specii de pesti sunt nyctalopi (somn, plătică, salău), deci pot să vada bine si în ape întunecate. O acuitate vizuala mai bună o au pestii răpitori, mai ales cei ce vânează în ape transparente. Recordul, la capitolul acuitate vizuală, îl detine cleanul în apele limpezi.

Concluzia este aceea că pestele nu poate vedea un pescar aflat pe mal, la distante de peste 7-8 m, nefiind necesară camuflare specială. Pentru pescuitul în ape limpezi, mai ales la clean, camuflajul se poate dovedi foarte util.

 

AUZUL. Dacă pestii nu văd foarte bine, înseamna că au auzul dezvoltat ? Ei comunică prin infrasunete si ultrasunete. Sunt numeroase speciile de pesti care sunt atrase de zgomote de anumite frecvente (cum e cloncul pentru somn). Acest mod de a comunica este foarte interesant, dar putin studiat.

Orice studiu privind auzul pestilor trebuie să aibă în vedere raportul de 4/1 dintre viteza sunetului în apă si în aer. Tinând cont de interfata apă-aer care actionează ca un reflector, s-a constatat că, atunci când se vorbeste, energia vibratiilor (sunetul) se pierde într-o mare măsură, fiind tranformată în unde de suprafată si nu transversale (care ajung la peste). Din acest motiv pestii nu aud când se vorbeste. Însă sunetele produse prin lovirea unor obiecte aflate în apă (barcă, suportul pentru lansete, trântirea pe mal a unor obiecte grele) sunt percepute mult mai usor de pestii aflati uneori la distante mari, datorită vitezei mari de propagare a sunetului în apă. Multi pescari nu au sesizat diferenta, considerând că atunci când vorbesc - pe un ton normal - fug pestii, ceea ce este de cele mai multe ori gresit.

 

MIROSUL si GUSTUL. La pesti, aceste simturi dispun de organe separate. Gustul este perceput de nodulii senzoriali implantati în buze si pe cerul gurii, sau chiar pe întreaga mucoasa a cavitatii bucale, uneori pe corp si chiar pe coadă. Senzorii olfactivi (muguri gustativi) sunt grupati în mici cavităti, fără legatură cu cavitatea bucală, dar comunicând cu exteriorul, la unele specii, prin două canale ce permit formarea unui curent permanent de apă, ca la stiucă si scrumbia de Dunăre. La mreană, crap, lin, biban si guvid, orificiul exterior are un fel de cornet care înlesneste formarea curentului de apă.

 

SIMTUL TACTIL. Simtul tactil nu lipseste la pesti. Ei dispun de noduli senzoriali răspânditi în piele, mai ales în zona capului, ale căror celule percep temperatura si variatiile ei, iar altele - presiunea. Unele specii sunt dotate cu organe tactile foarte sensibile - mustătile; somnul si chiar crapul percep natura obiectelor întâlnite, pipăindu-le cu ajutorul mustătilor.

 

PERCEPTIA LATERALĂ. Există, în plus la pesti, un simt deosebit al perceptiei, caracteristic numai lor si important pentru orientare. Organul acestui simt este linia laterală, constituită dintr-un canal situat sub tegument, de-a lungul flancurilor pestelui. Rolul său este de a percepe orice vibratie transmisă prin apă. La anumite specii are aspectul unei linii mai colorate, desenate punctat de-a lungul flancurilor.

În afara orientării generale, linia laterală permite localizarea promptă, fie a prăzii pentru răpitori, fie a eventualilor dusmani si, în acelasi timp, evitarea unui obstacol mărunt, prin înregistrarea ecoului reflectat al vibratiei provocate de miscarea pestelui.