PLUMBUL. În toate metodele de pescuit în care pestele se caută aproape de fundul albiei, momeala trebuie să fie îngreunată pentru ca să se scufunde. În general, greutatea se confectionează din plumb si se aplică pe strună. Ea nu se va întrebuinta la pescuitul între ape sau la suprafată, unde se folosesc ca momeli mustele artificiale sau insectele.

Mărimea plumbului diferă după:

Forma plumbilor diferă de asemenea. Important este ca plumbul să nu se agate de rădăcini, pietre, etc. Cel mai obisnuit este plumbul de formă sferică, de la alicele mici, cu diametrul de 2 mm, până la posurile de 1 cm. Alicele se fixează de obicei pe strună la o distantă de aproximativ 30 cm deasupra momelii. Fixarea se poate face în două moduri:

Dar plumbul rotund se agată si cel mai usor. Mai bun este cel în formă de olivă, perforat în lung, sau construit din placă, care are avantajul că se montează/demontează foarte usor.

plumb_rotund.jpg (4584 bytes)

Plumb rotund si modalitate de legare

Plumb_oliva.jpg (8699 bytes)

Olivă

Plumb_placa.jpg (9993 bytes)

Plumb în placă

La pescuitul usor cu pluta, mai ales în apele stătătoare, este bine să se fixeze pe strună mai multi plumbi, la distante egale, asezând spre cârlig pe cei mai mici si spre plută pe cei mai mari (lestare graduală). Englezii au inventat si un sistem de notare a plumbilor, si anume:

  • SSG = 1.60 g

  • AAA = 0.80 g

  • BB   =  0.40 g

  • nr.1 = 0.30 g

  • nr.4 = 0.20 g

  • nr.6 = 0.10 g

Astfel, notatia 3SSG înseamnă 3 plumbi SSG, în total 4.80 g

 

În cazul pescuitului lansat, unde câteodată lingura trebuie lestată pentru a putea fi aruncată mai departe, se folosesc plumbi excentrici cu vârtejuri la capete.

Plumb_exc1.jpg (5636 bytes)

Plumb_exc2.jpg (5844 bytes)

Plumb_exc3.jpg (7798 bytes)

Diferite modele de plumbi excentrici

Mai nou au aparut  plumbii acoperiti cu plastic, aceasta din două motive: