PLUTE. Atunci când cineva dispune de o vargă si vrea să o doteze cu o linie nouă, primul lucru la care se gândeste este ce fir să ia, dacă acesta rezistă la solicitările capturilor pe care si le doreste; apoi urmează cârligul: cât de mic să fie, ce culoare, etc. Cel mai adesea, pe ultimul plan este lăsata pluta si apoi plumbii. Numai că sunt situatii când reusita unei partide este hotărâtă chiar de acest ultim element, pluta, care are rolul de semnalizator care avertizează, mai mult sau mai putin eficient, că pestii atacă momeala.

Materiale. În functie de pretentiile de natură estetică sau functională, pluta poate fi realizata din materiale primare (vârf de cocean de porumbpană de gască, păun, etc.) sau materiale compozite (lemn de esentă specială - balsa, plută - sau plastic). Partea din plută care rămâne deasupra luciului apei se numeste antenă. În functie de distanta la care se  pescuieste si de acuitatea vizuală a pescarului, antenele plutelor pot fi viu colorate, asa încât să existe un contrast suficient între culoarea apei si culoarea antenei. Când distanta este mai mare, antenele pot fi prevăzute în vârf cu o bobită viu colorată, realizată din polistiren expandat sau plastic.

Flotabilitatea este cea mai importantă cerintă pe care toate plutele trebuie să o asigure. Odata aleasă, pluta trebuie lestată cu ajutorul unor plumbi calibrati, asa încât aceasta să aibă o pozitie în general verticală pe luciul apei. Plutele de firmă au marcate pe corp si antenă o serie de repere care indică nivelul optim de scufundare, fiind înscrisă si greutatea plumbilor pentru lestare. Forma plutei joaca un rol esential în viteza de reactie a acesteia (durata timpului de revenire la suprafată) atunci când pestele trage. Din acest punct de vedere, o plută poate fi:

Fenomenul fizic care stă la bază proiectarii plutelor are la bază legea lui Arhimede. În timpul pescuitului, pluta este supusa actiunii a două forte importante (vezi imaginea din dreapta):

O plută rapidă este caracterizată de o fortă arhimedică mare, ceea ce presupune că la scufundare pestele trebuie să tragă serios de momeală. Dacă pestele este răpitor atunci totul este în regulă, acestia fiind mai agresivi; dacă însă este pasnic, este foarte probabil să se sperie de rezistenta ridicată opusa de plută si să lase imediat momeala.

Forme de plute. Calcul matematic arată că forma ideală a plutei este cea a picăturii de apă aflate în cădere, prevazută cu o antenă suplă - vezi figura din stânga, de mai jos. O formă deosebit de eficientă este si aceea a unui elipsoid de rotatie cu raport mare între cele două axe ale sectiunii longitudiale (figura de mai sus).

Picatura

Plute_morcov.jpg (4582 bytes)

Morcov

Plute_pana.jpg (3209 bytes)

Pană

Pentru pestele răpitor agresiv aceste recomandări nu mai sunt valabile. Din contră, pluta se poate folosi în pozitie inversă picaturii de apă, cu semisfera deasupra (tip morcov sau stick). Plute speciale de acest tip sunt cele folosite în tehnica de pescuit numită Bolognese.

Pentru pescuitul fin sunt întrebuintate forme de plută mult alungite (tip pană, se pot construi din pană de gască, păun, etc.). Cele mai moderne plute de acest gen sunt plutele Waggler folosite la pescuitul prin metoda Sheffield, sau match.

Cercetările efectuate au demonstrat că partea din plută situată deasupra apei (exceptând antena) trebuie să fie de cca 10-15% din înăltimea plutei (se consideră că momeala este în cârlig !).

Echilibrarea plutei. Se realizează cu ajutorul unor bilute de plumb, fixate pe fir la cca 5-10 mm deasupra cârligului. Pentru cazul pestilor pasnici, se vor adăuga bilute până când corpul plutei va fi scufundat în proportie de cca 85-90%. O astfel de plută va avea o viteză de reactie suficient de bună si nu va deranja pestele în timpul atacului. Modul de lestare nu este chiar întâmplător. Atunci când se pescuieste pe fundul apei, pestele are tendinta să ia momeala si să urce spre suprafată. Se spune că "a pus-o pe lat". În acest caz, pestele ridică spre suprafată plumbii, lăsând pluta fără contra-greutate. Dacă plumbii sunt mai grei, unele specii de pesti de talie mică ar putea simti greutatea lor si deseori ar putea lăsa momeala si pleca.

Pentru a atenua acest soc se recomandă o lestare graduală, în 2-3 trepte, ca în fig. alăturată. Astfel, imediat lângă cârlig se pune un singur plumb, mai usor. Urmează treapta a doua, la 3 cm, când se mai adaugă înca 1-2 plumbi si ultima treaptă, cea mai de sus, unde se pune si restul plumbilor.

Lestarea graduală este deosebit de eficientă mai ales la pescuitul cărăselului, la rosioară, babuscă. Un alt avantaj este acela că pluta se înclină treptat, anuntând din timp intentia pestelui. Trebuie subliniat si un mic dezavantaj al lestarii graduale si anume acela că, în timpul lansării sau la întepăturile ratate, plumbii se pot încurca între ei formând uneori noduri.

Concluzii:

 

PLUTA OBLICĂ.

Pluta_oblica.gif (6571 bytes) Este o plută folosită în apele cu un curent rapid, în râurile mari (Olt, Mures, Siret, Prut) si Dunăre. În astfel de ape, oricât de greu ar fi plumbajul liniei, aceasta nu reuseste, datorita curentului, să evolueze pe verticala. Stratul de apă de la suprafată curge mai repede, uneori ajutat si de vânt, pe când cel din profunzime curge mai încet, oprit de obstacolele de pe fundul apei. În aceste conditii, o plută normală nu poate să stea decât inclinată, afectând sensibilitatea liniei.

Se poate trece peste acest inconvenient al inclinarii plutei si implicit creste sensibilitatea monturii, prin folosirea unei plute oblice. De fapt, la aceasta plută numai chila este montată oblic fată de axul plutei, corpul acesteia si antena ramânând verticale. O altă modificare a acestei plute este corpul, extrem de aplatizat (3 mm grosime pentru o lătime de 4-5 cm), pentru a fi cât mai hidrodinamic si a opune o rezistentă cât mai mică.

 

wagg_plute.jpg (9180 bytes) Pluta Waggler (de Sheffield). Această plută se fixează pe fir într-un singur loc (recomandat prin intermediul nodurilor opritoare si a unei agrafe foarte mici, cu vârtej). Acest fapt, precum si lungimea neobisnuită a plutei (20-40 cm) ajută la scufundarea firului dintre vârful lansetei si plută, sustrăgănd astfel momeala de sub actiunea vântului.

Corpul este de regulă construit din pană de păun, lemn de balsa. Poate să aibă antenă, precum si un bulb în partea inferioară, care ajută la coborârea centrului de greutate si implicit la sustragerea plutei de la actiunea valurilor si vântului. Tot pentru acest lucru, precum si pentru a lansa cât mai departe, pluta poate avea din constructie un lest în partea inferioară.

Plutele se fixează prin sistemul fix, până la adâncimi care nu depăsesc 80% din lungimea lansetei, sau culisant pentru adâncimi mari.

Sunt utilizate în special la pescuitul de concurs, permitând lanseuri foarte lungi (25-45 m) si o explorare a celor mai adânci bălti, practic nefiind influente de vânt sau de valuri, având o sensibilitate si o vizibilitate sporită. Plutele lestate, sunt marcate cu două cifre (ex. 4+2 g). Prima cifra reprezintă cantitatea de plumb înglobată în plută iar cea de a doua reprezintă cantitatea de plumb care poate fi adaugată pentru echilibrarea plutei.

Există mai multe modele de plute de sheffield pe care pescarul le utilizează în functie de factorii mediului:

wagg_insert.jpg (2066 bytes)

wagg_body1.jpg (2867 bytes)
wagg_body2.jpg (2484 bytes)