CÂRLIGUL. Principalele elemente ale unui cârlig sunt următoarele : paleta sau ochetul, tija, curbura, vârful si spinul.

Carlig.gif (5395 bytes)

Paleta cârligului este elementul care nu permite nodului făcut pe tija acestuia să se desprindă. Există noduri care se pretează mai bine pentru cârlige cu paletă, altele pentru cârlige cu ochet (în special cele pentru legarea mustelor artificiale).

Tija cârligului poate fi mai lungă sau mai scurtă. În general, la pescuitul cu momeli vii care se însiră pe cârlig (râme), tija este mai lungă, iar la pescuitul cu momeli artificiale sau paste, tija este mai scurtă (ca la cârligele numite italiene). Pentru pescuitul cu momeli vii, tija poate avea 1-2 spini îndreptati în sus, pentru a tine mai bine momeala.

Curbura cârligului poate avea diferite forme: rotunjită, cu partea dinspre vârf în unghi usor rotunjit sau cu ambele părti în unghi usor rotunjit. Ultima formă se foloseste în special la pescuitul cu pestisor viu, pentru ca acesta să nu se poată desprinde usor.

Vârful cârligului poate fi drept, îndreptat spre tija cârligului (numit si cioc de papagal sau italian), sau spre exterior. Cârligul cu vârful îndreptat spre exterior înteapă mai usor pestele, dar îl si scapă mai usor, pe când cârligul cu vârf în cioc de papagal înteapă mai greu, dar retine pestele mai bine.

Spinul cârligului are rolul de a retine pestele odată întepat. Nu trebuie să fie nici prea ridicat, caz în care ar opune rezistentă la întepare, nici prea apropiat de cârlig, caz în care nu si-ar putea îndeplini functia de retinere a pestelui. Tendinta, în conditiile utilizării tot mai mult a metodei eliberării pestelui prins - catch and release - este de a pescui cu cârlige fără spin, care rănesc într-o mai mică măsură pestele.

Materialele din care se face un cârlig sunt dintre cele mai diverse, plecând de la fierul obisnuit si ajungând până la aur (cârligele trofeu, de colectie). Un cârlig bun trebuie să aibă următoarele calităti:

Dacă la celelalte elemente ale unditei se mai poate face rabat de la calitate, la cârlige este bine să aleagă ce e mai bun, în ciuda pretului mai ridicat.

Diverse forme de cârlige: Carlige_diverse.jpg (8895 bytes)

Culoarea pe care o pot avea cârligele are o gamă destul de variată, cel putin în magazine (argintie, aurie, brună, rosie, neagră, maro). Pe malul apei însă, se vor folosi cârligele care au o culoare cât mai apropiată de cea a momelii.

Cârligele se măsoară în functie de distanta dintre vârful lor si tijă (deschidere). Scara de măsurare începe de la 26 (cârligul cel mai mic), ajunge la 1 (cârlig la care distanta vârf - tija este cam de 1 cm), după care se continua cu 1/0, 2/0..., ajungând la cârligele pentru pescuitul pestilor oceanici (rechini, marlini). Cârligele duble sau triple se folosesc de obicei la pescuitul pestilor răpitori, la echiparea linguritelor artificiale, a wobblerelor.

Numerotarea cârligelor. Se face în functie de dimensiunea lor. Pentru numerotarea cârligelor se folosesc diverse scări, la noi fiind mai des întrebuintată vechea scara Reddith. O numerotare mai nouă este scara Kendal. Corespondenta dintre cele două scari este redată mai jos:

Reddith

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Kendal

14

13

12

11

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

0

00

000

Cârligele triple au o scală diferită de numerotare, în functie de mărimea lor.

Verificarea cârligelor

Piata ustensilelor de pescuit o fost invadată în ultimii ani de o mare cantitate de produse care nu sunt de calitate. Un cârlig de calitate, pe lângă faptul că trebuie să fie bine finisat, trebuie să aibă vârful bine acutit si să întepe prompt. Cârligele de calitate care se gasesc pe piată sunt produse de firme cu prestigiu ca: Owner, Gamakatsu, Gipo, Erson, Drennman, Mustad (cârligele produse de acesta din urmă au marcat pe paletă initiala firmei, adică un "M").

Pentru a testa cât de ascutit este un cârlig, se trece usor vârful cârligului peste unghia degetului mare si dacă aceasta o zgârie, cârligul merită cumpărat. Acesta metodă se poate folosi si atunci când se face revizia cârligelor din trusă pentru a gasi cârligele care trebuie ascutite, aceasta fiind o sotutie pentru pescarii fără posibilitati materiale. Totusi, ca o regulă, nu se va încerca ascutirea unui cârlig al carui vârf s-a tocit, chiar dacă era unul prinzator. Cârligele fiind de obicei ascutite pe cale electrochimica, pila sau smirghelul nu vor face decât să-l strice si mai mult. Mai bine se cumpără unul identic, mai ales că pretul unui cârlig nu este atât de mare în raport cu celelalte elemente ale unei undite sau lansete.

 

Cârlige pentru răpitori. Există sase modele de cârlige utilizate cel mai frecvent la pescuitul răpitorilor cu pestisori vii sau morti. Folosirea fiecaruia se face în functie de tehnica sau de metoda de pescuit pe care o vom folosi si, implicit, de felul în care pestisorul-momeala se prinde în cârlig.

Cârligul simplu cu inel si tija lungă (cu ochi)

Modelul acesta este cunoscut mai ales de catre muscari, chiar dacă mărimile care se folosesc pentru pescuitul la viu sau la bucatică diferă considerabil de cele folosite la confectionarea mustelor.

Fată de celelalte tipuri, prezentate mai jos, cârligul simplu se distinge prin faptul că el conferă o mobilitate mult mai mare pestisorului-momeala, crescându-i astfel durata de viată. Mărimile cele mai indicate sunt între 8 si 4/0.

 

Cârligul dublu. Există trei tipuri diferite ale acestui model de cârlig:

 

1. Cârligele asezate într-un unghi de 90 de grade unul fată de celălalt.

2. Cârligele asezate la 180 de grade, spate în spate, în plan orizontal.
Modelele acestea se folosesc atunci când se trece forfacul de kevlar, fir textil sau chiar lită de otel, prin pielea pestelui, lăsând cârligul neacoperit. În functie de dimensiunile pestisorului-momeală, trebuie să se folosească următoarele mărimi: pentru primul model (cel în unghi de 90 de grade) 10-2/0, pentru cel de-al doilea, 6-3/0.

3. Cârligul dublu special care are aceeasi folosintă ca si modelele prezentate anterior. Se deosebeste de acestea prin forma neobisnuita a cârligului propriu-zis. În opinia unor pescari, acestea sunt cele mai discrete modele care pot fi folosite la pescuitul răpitorilor. Se folosesc îndeosebi pentru pescuitul "la bucătică", atunci când momeala stă pe fundul apei, iar muscătura este prelungită. În aceste cazuri, înteparea trebuie să fie cât mai întârziată (pestele trebuie lăsat să plece câtiva metri cu momeala). Dimensiunile recomandate sunt între 8 - 5/0.

 

Ryderul dublu are forma a două cârlige de dimensiuni diferite, cel mic fiind lipit de tija celui mai mare. Este modelul care se recomandă pentru situatiile în care pestisorul se prinde în cârlig, întepându-l în bot. Spre deosebire de modelul precedent, aici întepătura trebuie să urmeze imediat muscăturii. Cârligul cel mic serveste la prinderea pestisorului-momeală, iar cel mare este destinat răpitorului. Dimensiunile care se folosesc cel mai des la pescuitul cu acest model variază între 10-3/0.

 

Cârligul triplu (ancora).

Cunoscut de marea majoritatea a pescarilor sub denumirea de ancoră, este cel mai folosit model la pescuitul răpitorilor. Este eficient pe orice pe fel de montură care necesită o întepare aproape în acelasi timp cu muscătura. Mărimile care se folosesc sunt dintre cele mai variate, de la 14 la 1/0.

 

Cârlige pentru crap

carlig_faultless.jpg (1797 bytes) Cârlig Faultless, rotund, cu tijă de lungime medie, ochet drept, vârful spre interior, forjat, putin înclinat fata de tijă. Asa cum îi spune si numele este un cârlig cu care nu se dă gres. Este foarte recomandat pentru boillies normal si boabe de porumb.
carlig_tija_lunga1.jpg (1718 bytes) Cârlig semirotund, tija lungă, ochet drept, vârf drept, plat. Excelent pentru boillies (sau alte momeli) flotante, se pretează foarte bine la prezentarea momelilor legate cu elastic de cârlig.
carlig_tija_lunga2.jpg (2069 bytes) Cârlig rotund, tija extra lungă, ochet spre interior, vârf drept, plat. Foarte bun pentru momeli flotante, legate cu elastic sau pe rig. Tija lungă crează un bun balans la aspirarea momelii si întoarce cârligul în gura pestelui, favorizând înteparea.
carlig_killer.jpg (1600 bytes) Cârlig Killer, cu curbură triunghiulară, ochet drept. Asa cum îi spune si numele este "ucigas", nu ratează nimic, orice peste care "gustă" un asemena cârlig e gata întepat. Merge foarte bine la rig pentru boabe de grâu.
carlig_perfection.jpg (1683 bytes) Cârlig Perfection. Are o curbură ciudată, semirotund (sau mai degrabă semioval) cu un unghi la baza vârfului. Mai multe firme fabrică acest model.