Caracuda.jpg (5350 bytes)

Carassius carassius (fam. Cyprinidae)

CARACUDA (caraslu, crap de baltă, cărăsită, gărăsită, gurusel, lunită, ruginoasă). Populează aproape toate apele stătătoare din zona de ses, nu prea adânci, cu albia nămoloasă, în special în băltile Dunării, în Deltă, în băltile Prutului si Siretului, în iazuri si helesteie.

Se recunoaste după trupul înalt, cocosat, comprimat lateral, părând un crap mic, dar mult mai lat decât normal. Are capul scurt, botul cârn, gura mica. Înotătoarea de pe spate începe la mijlocul spinării si ajunge până aproape de coadă, care este usor lobată.

Pe spate este cenusie sau negricioasă, lateral galben-arămie-verde, iar pe burtă galben-portocalie. Este acoperită cu solzi destul de mari, grosi, cu un usor luciu metalic. Înotătoarele au aceeasi culoare ca trupul, cele de pe burtă fiind, la rădăcina lor, rosietice. Pe coaste, linia laterală este desenată precis.

Dimensiunile normale sunt de 15-20 cm si 80-100 g. În apele bogate în hrană atinge 30-35 cm si 4-5 kg. Dimensiunea acceptată pentru pescuit este de 17 cm.

Se pescuieste la undită cu plută, fir subtire si cârlige foarte mici. Momelile folosite sunt mămăliga, painea si pastele, dar si râmele mici.