FIRE. În domeniul liniilor de pescuit, în ciuda progresului constant înregistrat de nylon, firul textil se impune din ce în ce mai mult pe piată. În prezent, cele două produse sunt complementare dar radical diferite.

Nylonul este un fir monofilament obtinut prin polimerizarea fibrelor sintetice poliamidice.

Firele textile sunt materiale compozite - multifilare (polietilenice, kevlar, spectra, dyneema, coramid) unele componente având rezistenta de 10 ori mai mare decât a otelului.

Nylon (monofilar)

Fir textil (multifilar)

Tinând cont de avantajele si dezavantajele enumerate mai sus, de cele mai multe ori se preferă linia din nylon de calitate si forfacul din fir textil. Această combinatie este foarte eficientă la pescuitul pestilor mari.

Alegerea firelor se face în functie de:

Încercarea firelor.

Firul pentru pescuit cu muscă. Acest fir este diferit cu mult fată de cel obisnuit. Este cu mult mai gros si are, de obicei, culori foarte vii, care îl fac vizibil de la distante mari. Materialul din care este fabricat este compus din polimeri de înalta calitate, care au proprietăti speciale. Un fir de muscă are lungimea clasica de 30 yarzi,  aproximativ 27 de metri. Firul de muscă este, de asemenea, împărtit în clase AFTM. Clasele se calculează în functie de greutatea primilor 9,14 metri din lungimea firului (primii 10 yarzi), lungime considerată ca fiind cea mai folosită în pescuitul cu musca artificială. La o lansetă de clasa 5, spre exemplu, se pot folosi două fire, unul de clasa 4 si unul de clasa 6. Cel de clasă mai mică va fi folosit când trebuie făcute lansări mai lungi, iar celălalt când distanta de lansare este mai mica de 10 metri. În general, firul se alege cu o clasă mai mic decât lanseta.

După formă, firele se împart în:

După flotabilitate, firele sunt:

Astfel un fir "DT F" este un fir în coadă de sobolan (dublu conic), plutitor.