VARGA. Constituie "prelungirea" mâinii pescarului. Ea poate fi alcatuită dintr-o singura bucată dar, în general, este construită din mai multe bucăti, pentru a fi mai usor de transportat.

Vergile trebuie să fie usoare, rezistente si elastice. În general, sunt alcătuite din mai multe părti, uzual din 2-3. Părtile dinspre coadă sunt mai groase si mai rigide, pe când cele dinspre vârf sunt mai subtiri si mai elastice.

Materialele din care sunt construite vergile variază de la cele mai simple la cele mai moderne:

Lungimea vergii variază în functie de tipul (tehnica) de pescuit practicat:

Pe vargă sunt montate inele, la intervale egale sau logaritmic, functie de repartizarea fortei de tractiune. Inelul din vârf, care suportă cea mai mare tractiune, trebuie să fie dintr-un material dur (agat, sticlă slefuită, portelan, otel cromat, mai nou carbură de siliciu - SIC), ca să prevină uzarea sforii prin frecare. Neutilizarea inelelor de calitate face inutilă folosirea celei mai bune vergi.

Pe vargă se poate monta, dacă nu e prevăzut din fabricatie, dispozitivul pentru prinderea mulinetei, numit portmulinetă.

Părtile unei vergi intră una în alta - ca la vergile telescopice - sau se îmbină prin mufare -  ca la lansete, denumite astfel după tipul de pescuit (lansat) la care sunt folosite.

LANSETELE.

Sunt, de regulă, formate din 2-3 elemente, având avantaje privind uzura redusă la mufări si mai ales curba după care lucrează.

Lansetele se caracterizează prin două elemente: actiune si putere. Alături de acestea, o mare importantă o au lungimea si rigiditatea.

Actiunea lansetei. Aplicând o fortă uniformă pe vârful lansetei, aceasta se stabilizează într-o anumita formă, care se numeste actiunea lansetei. Actiunea nu trebuie confundată cu rigiditatea: două lansete cu actiune asemănătoare pot să difere în rigiditate.

Actiunea poate fi:

În unele cazuri literele A,B,C si D sunt înlocuite prin cifre în intervalul 1,5-5.

Pentru pescuitul cu pluta, lansetele folosite sunt cu actiune de vârf (A) si actiune parabolica (C). Cele mai frecvente sunt lansetele sheffield din trei bucati, având actiune parabolică, cu rigiditatea în scădere dinspre vârf. O lansetă astfel construită este foarte eficace la trăsături frecvente si are vârful suficient de rigid chiar si pentru lanseuri cu monturi mai grele, fiind indicată pentru pescuitul tuturor speciilor de pesti pasnici. Folosind o plută waggler corespunzătoare lansetei descrise mai sus, se poate pescui, la distantă mica, fără să se rupă gura exemplarelor tinere de plătică sau babuscă.

Lansetele de actiune A au vârful ca cea mai flexibila parte a lansetei asigurând astfel o întepare rapidă, recomandându-se totodată folosirea lor în combinatie cu plute mici si lungi. Lansetele rigide usurează înteparea la babuscă si clean în conditii de trăsături frecvente. Vârful foarte subtire face posibilă folosirea unui fir foarte subtire (0,08) si a cârligelor nr.24-26. Lansetele de actiune A sunt folosite de foarte multi pescari dar mare atentie la pestii cu gura foarte sensibilă, cum e plătica.

Puterea este, de regula, determinată cu relatia: P = gmax x 10, unde gmax - reprezintă masa maximă a plumbului, în grame (exemplu: lanseta A 10-30 - lansetă cu actiune rapidă, greutatea maximă a plumbului lansat între 10-30 grame). Dacă se alege o greutate mult mai mică, lansările vor fi scurte si imprecise; dacă se depăseste sarcina recomandată, la lansare este posibilă ruperea lansetei. De remarcat că puterea are alt sens decât în mecanică.

Pe bază puterii se poate alege firul corespunzator. Astfel, rezistenta firului trebuie să fie de max. 7 ori puterea vergii. Dacă, de exemplu, o lansetă are puterea 300 g (deci 10-30 g greutatea plumbului, înscrisă pe ea) firul optim este de maxim 2-3 kg. Un fir mai gros poate pune în pericol varga. Atentie, rezistenta firului se consideră la nod, deci se va alege un fir de circa 5 kg rezistentă (mentionată de producator) pe un tronson de 1 m fără nod. Lungimea lansetei este si ea importantă prin distanta la care se lansează, determinând capacitatea lansetei de a absorbi socul provocat de pestii mari. La pescuitul pestilor mari, pentru a reduce efortul pescarului, se recomandă lansete de minim 2.7 m cu mâner lung (pentru două mâini). Combinând actiunea, puterea si lungimea lansetei se poate pescui fără riscuri, cu efort minim si satisfactii depline.

Dupa putere, lansetele se împart în următoarele tipuri (valorile mentionate sunt orientative):

Unele lansete pentru pescuitul cu năluci (zise de casting) au ca specific un pinten pe scaunul mulinetei care, la lansare, se agată cu degetul arătător, obtinânduse astfel o mai bună stabilitate a lansetei în mană.

Lungimea vergii este un element foarte important. Ea variază în raport cu distanta fată de locul momit si adâncimea apei. Prin folosirea unei lansete de 4,2 sau 4,5 m se obtine un control mai sigur al pestelui în timpul drill-ului, chiar si în vegetatia deasă, dar de cele mai multe ori se poate folosi si o lansetă de 3,9 m cu care se poate opera si în conditii speciale de mediu (tufisuri, crengi, copaci).

Varga ideală trebuie să treaca cele trei probe de bază, lansarea, întepare si scoaterea pestelui. În cele ce urmează, câteva sfaturi pentru alegerea vergii corespunzătoare. În functie de conditiile si tehnica de pescuit, se recomandă utilizarea următoarelor vergi:

 

CÂTEVA TIPURI DE LANSETE SPECIALIZATE.

Lanseta pentru crap, din 3 elemente îmbinate prin mufare:

Lanseta_crap.jpg (7364 bytes)

Lanseta de muscă. Este un pic mai deosebită fata de celelalte lansete.

Lanseta_musca.jpg (8249 bytes) Are suportul de mulineta plasat în coadă si inelele mici. Lansetele si sculele de muscă sunt împărtite în clase AFTM (Association of Fishing Tackle Manufacturers), mergând de la clasa 1 la 12, ultima fiind cea mai "grea", bună pentru amatorii de somon.

Pentru conditiile de la noi, cea mai potrivită clasă este 4-5 (când este vorba de un pescuit de mare finete; dacă nu, clasa 6 e perfectă).

Cu cât are mai mult carbon în blanc, lanseta este mai usoară, mai nervoasă, dar si mai sensibilă, potrivită pentru pescuitul cu muste uscate. Dacă are prea putin, este prea moale, potrivită mai ales pentru pescuitul cu muscă udă. Cât priveste inelele, acestea au o formă specială, pentru ca firul să alunece cât mai liber prin ele. Se recomandă ca inelul de pornire, care este primul de lângă mulinetă, să fie unul din carbura e siliciu (SIC), pentru că acesta este cel mai expus frecarii cu firul, si deci cel care se uzează cel mai repede. Lansetele de muscă sunt, de regula, din două sau trei bucati. La lansetele de calitate, mânerul este fabricat din plută, fapt ce le confera o priză mai bună si un aspect mai plăcut.

ÎNTRETINEREA vergilor. Pentru a diminua deteriorările datorate uzurii si pentru a asigura folosirea îndelungată a unei vergi, cu sau fără inele, aceasta necesită câteva operatiuni simple de întretinere.

REVIZIA vergilor