TEHNICA DE PESCUIT. GENERALITĂTI.

ALEGEREA LOCULUI. Adeseori pestii mari îsi aleg locuri ferite, de care cu greu te poti apropia. Aceste locuri pun probleme la scoaterea pestelui din apă. Înainte de a întinde momeala, este bine să se observe eventualele obstacole din apă si din împrejurimile locului ales pentru pescuit.

APROPIEREA. Pestii au simturile lor. Odată ce va observa prezenta omului, pestele va fugi sau nu va pune gura pe momeală. De aceea, prima conditie pentru pescar este să rămână neobservat. Va evita să aibă aibă accesorii vestimentare sclipitoare sau vargă ori mulinetă care să lucească la fiecare miscare.

În apă, pestii stau de obicei cu capul îndreptat împotriva curentului, deci, pe cât este posibil, apropierea se va face din aval, folosind orice mijloc de camuflare pe care îl ofera vegetatia sau conformatia malului. Plimbarea pe malul apei se va face linistit, fără miscări bruste, fără zgomot, păsind usor, fără a tropăi. Este bine ca în spate să existe o perdea de copaci sau un deal, astfel ca silueta pescarului să nu se profileze pe pe cer. Este bine ca pescarul să se "furiseze" spre apă si să pescuiasca într-o pozitie joasă, deoarece pestele, care vede ca printr-o pâlnie, îl va observa mai usor de la o distantă mai mare. Se va aseza în asa fel încât umbra lui si a vergii să nu cadă în apă...

LANSAREA SI EVOLUTIA. Momeala se va arunca mai întâi aproape de mal apoi, treptat, din ce în ce mai departe, spre mijlocul râului si spre malul opus. Altfel, miscările care se fac lansând întâi la distantă, vor speria pestii din apropiere. Miscarile vor fi cât mai putine, cele ale trupului si mâinilor, cât mai lente. Pe cât posibil, varga va fi mânuită numai din miscarea cotului. Linia trebuie să fie tot timpul intinsă, să nu atârne moale sau colac pe apă, altfel nu se simte prezenta pestelui si nu se poate răspunde precis cu lovitura de întepare.

După modul în care pestii evoluează si se hrănesc în masa apei, lansarea momelii (pescuitul) se poate face:

La pescuitul cu năluci sau muste artificiale, aruncarea momelii în apă, în general la distante mari, poartă numele de lanseu.

ÎNTEPAREA. Atunci când pestele muscă si se simte că s-a prins, nu se va smuci varga cu putere, căutând să se arunce în arc, pe mal. Urmarea unei astfel de manevre ar putea fi ruperea, fie a buzei pestelui, fie a strunei sau chiar a vergii.  Deci, trebuie să se facă diferenta între momentul întepării si operatiunea de scoatere a pestelui din apă !

SCOATEREA PESTELUI DIN APĂ începe din momentul în care acesta a fost întepat si se termină atunci când a ajuns fie în juvelnic, fie înapoi în apă.

Are două faze principale:

DRILL. Prima fază, drill-ul, constă în obosirea pestelui care tocmai s-a agătat în cârlig. Obosirea se realizează atât prin lupta pe care pestele o duce pentru a scăpa de cârlig, cât si prin ridicarea acestuia cu botul deasupra apei (pompaj), pentru a înghiti aer. Ridicarea cu botul la aer nu se face constant, ci câte putin si ritmic, alternând cu perioade în care e lăsat să respire în apă.

Când s-a prins un peste mare, primul moment este cel mai dificil. Odată întepat, primul impuls al pestelui este de a se ascunde în cel mai apropiat loc si va pleca înspre acel loc cu toate fortele. Dacă este si un peste mare, de obicei si ajunge acolo... Dacă se reuseste însă reusiti întoarcerea lui din drum, sunt destule sanse să ajungă în minciog.

În tot timpul drill-ului firul va fi mentinut tensionat, cu lanseta facând un unghi de circa 45 de grade cu suprafata apei. Dacă firul slăbeste, zbaterea pestelui poate face să-i scape cârligul din gură. În nici un caz însă nu se va smuci lanseta, riscând buza pestelui sau componentele lansetei (fir, vârf, cârlig). Dacă pestele o ia la goană, i se va lăsa fir, dar tot înstrunit. Atunci când pestele îsi caută scăparea în directia unui obstacol subacvatic (stuf, copac căzut în apă), se va încerca să se împiedice să ajunga acolo, schimbându-i directia. Se va apleca vârful lansetei înspre partea unde se doreste dirijat (de obicei spre ape mai libere), facând si 2-3 pasi pe mal în acea directie, atunci când configuratia locului permite. Dacă pestele se aruncă în suvoi, se va încerca să-l scoaterea la apă mai linistită.

Frâna mulinetei  are o importantă covârsitoare în timpul drill-ului, ea permitând ansamblului lansetă-mulinetă să cedeze fir atunci când acesta se afla aproape de limita de rupere. Frâna va fi reglată întotdeauna înainte de prima lansare, lasând si o marjă pentru deteriorarea firului pe timpul partidei de pescuit.

Când se înteapă un peste din barca este bine să se conducă drill-ul dintr-un capăt al bărcii (prova sau pupa), pentru a preveni cazul în care pestele, desi obosit, mai are puterea de a se repezi sub barcă, rupând lanseta. Pescuind însă dintr-un capăt al bărcii, se poate răspunde unei astfel de plecări înclinând lanseta înspre partea plecarii pestelui. Atentie si la firul ancorei barcii, precum si la firele celorlalte lansete.

În functie de peste, drill-ul este diferit.

SCOATEREA DIN APĂ. Odată ce pestele a fost adus la mal obosit (culcarea acestuia pe o parte a este un semn destul de sigur) urmează cea de-a doua fază, a aducerii pestelui în minciog. Acesta trebuie pregătit din timp astfel încât să fie la îndemână, desfăcut si nu împachetat în husă, undeva prin fundul rucsacului. Minciogul va fi asezat în apă si pestele adus spre el, si nu invers. În cazul în care se procedează invers (se "fugăreste" pestele cu minciogul), acesta se va speria si cu ultimele resurse se poate elibera.

După ce pestele a ajuns deasupra minciogului, aceste se ridică rapid, cât să cuprindă pestele, apoi se trage pe mal. Dacă se preferă  eliberarea, pestele nu se va scoate,se va cântări cu tot cu minciog si i se dă drumul în apă după ce si-a revenit.

Pestele mai mare sau cel care nu încape în minciog datorită formei alungite a corpului (somn, stiucă), poate fi scos din apă cu gafa. Pestele se aduce la mal sau la barcă si cu o miscare precisă i se înfige gafa în prima jumatate a corpului, după care se trage cât mai repede în barcă. Evident, nu se va folosi gafa pentru pestii care se eliberează. Pescarii experimentati pot scoate pestele si cu mâna. Odata adus la mal sau lângă barca, se cuprinde usor, fără a-l speria, de ceafă, cu degetele în spatele operculelor, dupa care se  strânge repede mâna si se scoate din apă.