JUVENICUL. Este o componentă e trusei pescarului, folositoare atunci acesta  vrea să se intoarcă acasă cu pestii... proaspeti. Juvelnicul poate fi confectionat din
  • sârmă; mai ales în Delta Dunării, un astfel de juvelnic e sigur, neputând fi găurit de vreun sobolan de apă
  • nylon
  • ată pescărească.

Diametrul juvelnicului va fi în concordantă cu talia pestilor căutati. Cu cât sunt mai mari, cu atăt diametrul ar trebui să fie mai mare. Bineînteles, niste pesti mai mici nu se vor simti deloc deranjati într-un juvelnic mai mare.

Lungimea juvelnicului este importantă în cazul în care, din anumite motive (mal înalt sau mâlos, întinsură), nu se poate ajunge la malul apei. O lungime care acoperă cam toate cazurile ar fi 2-3 metri.

Juvelnic tip ciorap

Juvelnic tip sac

Juvelnic de crap

Juvelnic de competitie

Dacă, la sfârsitul partidei de pescuit, pestii prinsi se eliberează (desi cel mai bine ar fi să fie eliberati imediat după ce s-au prins si fotografiat), se va folosi mai degrabă un juvelnic din nylon, cu ochiuri cât mai mici. Juvelnicele cu ochiuri mari fac răni la botul si înotătoarele pestilor. În apele cu lipitori (mai ales lacurile pline de vegetatie), se pot descoperi pestii morti în juvelnic, din cauza atacului lipitorilor asupra branhiilor. Solutia constă într-un altfel de juvelnic, un sac din pânza cât mai deasă. Acesta are  însă dezavantajul că permite trecerea apei doar într-o măsură destul de mică.

 

MINCIOGUL.

Minciog_1.jpg (9118 bytes)

Este o unealtă ajutătoare pentru scos din apă pestele mai mare, care nu poate fi scos prin simpla tractiune a vergii si firului. Se compune dintr-un mâner (coadă), care poate fi telescopic, si o plasă, sustinută într-un cadru de diferite forme (rotund, oval, triunghiular). La cele mai multe mincioguri, cadrul care sustine plasa este pliabil, pentru a fi mai usor de transportat. La cele evoluate, atât coada cât si plasa se pliază într-un toc.
Minciog_2.jpg (6261 bytes)

Tehnica introducerii pestelui în minciog este simplă. Minciogul se asează într-un loc cu apă ceva mai adâncă (cât să poată fi introdus sub peste), si nu se miscă din acel loc decât atunci când s-a adus pestele deasupra lui si când, cu o miscare rapidă, se ridică. Nu se va încerca niciodată urmărirea pestelui cu minciogul, acesta se va speria si, cu o ultimă zvâcnire, poate scăpa.

De regulă pestele se introduce în minciog de la coadă, fiind tinut cu botul deasupra apei. Pentru pestii destul de mici fată de diametrul plasei minciogului, această tehnică nu mai este atât de importantă, ei putând fi ridicati oricum. Trebuie acordată atentie pestilor mai lungi (stiucă, somn), care nu "încap" în minciog. Mai bine se mai lasă 5 minute după ce se consideră în mod normal că s-au obosit, si se scot tinându-i cu mâna de opercule. Dacă se încearcă scoaterea cu un minciog prea mic pentru dimensiunea pestelui, în timpul zbaterii cârligul se agată de plasă si buza pestelui se rupe imediat.

În mod normal coada minciogului are 1-1,5 metri, putând fi telescopică pentru un transport mai usor. Pentru pescuitul în râurile de munte, practicat din apă cu cizme izolante, coada minciogului este traditional mai mică, de circa 10-20 cm. La polul opus se situează minciogul pentru pescuitul cu undita rubesiană (9-14 metri), care are de cele mai multe ori o lungime a cozii de până la 4 metri.

Minciogul pentru pescuit la muscă este de dimensiuni mai mici si are o formă specială, ovală. De asemenea, coada este scurtă si are un snur în capăt, pentru a fi agătat la curea sau pe spate, de gulerul vestei. Mincioc_musca1.jpg (2384 bytes) Mincioc_musca2.jpg (2543 bytes)

 

GAFA.

Gafa.jpg (2850 bytes)

Este formată dintr-o tijă simplă sau telescopică de 50-100 cm, care are însurubat la un capăt un fel de cârlig cu deschiderea de circa 20 de cm, cu vârful foarte ascutit.

Este folosită pentru tragerea pestelui de talie mare, mai ales la pescuitul din barcă, prinzând cu cârligul de operculul pestelui.

 

... Diverse modele de gafe ...

Gafa_2.jpg (1422 bytes) Gafa_3.jpg (1700 bytes)

 

CĂSCĂTORUL este un fel de cleste cu arc, folosit pentru îndepărtarea fălcilor stiucii, atunci când se scoate cârligul. Cascator.jpg (4259 bytes)

 

GRIPPER - ele sunt ustensile cu care se tine pestele: Gripper_1.gif (3015 bytes) Gripper_2.jpg (2279 bytes)

 

SUPORTUL DE VARGĂ. Are rolul de a sustine varga la pescuitul stationar. Modul de sustinere (un punct sau mai multe puncte de sustinere) depinde de lungimea vergii.

Cele mai simple se pot confectiona cu mijloace proprii si pe loc, din crăcane (în functie de lungimea vergii, un crăcan sau două crăcane, care se înfig în pământ unul în spatele vergii si unul dincolo de jumătatea ei).

Dar există suporturi si mai complexe: unele sunt rabatabile, în general cele pentru lansete scurte care se fixează într-un punct, altele formează un sistem de suporti. Suport_1.gif (15116 bytes)

SEMNALIZATOARE. Bambina este un semnalizator, folosit la pescuitul cu plumb la fundul apei (de obicei în formă de inel circular, dar poate să aibă orice altă formă), care se pune pe firul lansetei  pentru a semnaliza tractiunea exercitată de muscătura pestelui. Este destul de grea ca să tragă putin de fir în jos, dar nu atât încât, printr-o frecare excesivă, să dăuneze firului sau să fie simtită de peste când trage.

Semnalizatoare

Se pare însă că vremea bambinei a cam apus... Toate sistemele de tip bambină din ziua de azi sunt atasate de suport si se fixează pe fir cu ajutorul unui clips, iar în cazul muscăturilor hotărate sau când se înteapă, se desprind cu usurintă. Pe vânt se folosesc semnalizatoarele numite la noi "veverite" care culisează pe un ax vertical înfipt în pământ, sau prins pe suportul de lansete.
Semnalizatoarele electronice sunt niste aparate care detectează acustic si vizual orice miscare a firului. Acestea au ajuns în ultimul timp la performante care cu putin timp în urmă nici nu erau de imaginat în pescuit. Cele mai noi au ecrane de afisare a meniului, au până la 12 nivele de sensibilitate si emit semnale ce sunt captate de o centrală ce poate fi montată în cort. Folosirea detectoarelor electronice oferă marele avantaj că nu mai trebuie să stai cu ochii priponiti pe bambine si poti să legi linistit o montură nouă, să observi ce se întamplă în apă, pe apă sau în jurul ei.

Semnalizatoarele electronice nu le înlocuiesc pe cele care se prind de fir, ci le suplinesc.

Semnalizatoare electronice