RUBESIANA.

rubes.jpg (11060 bytes)

Trecând în revista concursurile mondiale de pescuit din ultimii ani, se poate observa lesne că această metodă aduce cele mai bune rezultate si recrutează tot mai multi adepti.

Chiar dacă este o realitate crudă, trebuie să se accepte faptul că, odata cu trecerea anilor, pestele lipseste tot mai mult din apele noastre iar ademenirea lui în cârlig presupune tot mai mult viclesug.

Pentru cei care practică pescuitul cu vergi lungi, metoda poate să constituie o sursă de satisfactii.

Bătul si firul. Varga este elementul principal al acestei metode de pescuit. Ea este una de lungime mare, formată din mai multe segmente. Vârful are de regulă 5-6 metri si este asemenea unei undite telescopice în care segmentele intră unul într-altul pe dinăuntru. Restul vergii este alcătuit din 3-5 segmente de 1-1.20 m, care se îmbin7 prin mufare.

Astfel, dacă o undită are 12 m si se doreste reducerea lungimii la 10 metri, i se scot primele două segmente, însă nu ca la o undită telescopică normală ci direct, de la mâna.

rubes_material.jpg (11499 bytes)

Motivele aparitiei acestui tip de vargã sunt urmãtoarele:

Rubesienele cel mai des utilizate, atât în concursuri cât si în pescuitul de zi cu zi, sunt de 9-12 m, existând însă bete de 15-16 metri. Important este ca rubesiana să fie cât mai rezistentă, fără o elasticitate sporită; altfel, în cazul drill-ului unor pesti mai mari, varga poate ceda. Este indicat ca fiecare rubesiană cumpărată să aibă unul sau două vârfuri de rezervă. Un aspect important pentru o vargă de asemenea dimensiuni este si greutatea. O rubesiană de 12.5 m cântăreste în medie 960g, dar această greutate diferă în functie de calitatea carbonului din compozitie. O greutate mai mică asigură si un confort sporit, iar satisfactia si precizia pescuitului este maximă.

rubes_varf.jpg (1922 bytes) Grosimea firului folosit este influentată de pestii vizati si mai ales de apetitul acestora, dar trebuie să fie foarte mică, variind între 0.06 si 0.12 mm. Firul nu este prins de vârf ci de un cauciuc special, fixat în înteriorul unditei, ajutând la amortizarea socurilor. IMPORTANT!...Atunci când se pescuieste pe apă curgătoare, forfacul trebuie să fie atât de sensibil încât să se rupă în cazul unei agătări. Nimic nu e mai supărător decât ruperea acestui cauciuc. Este bine să se se folosească un forfac cât mai lung, mai ales dacă pestele nu este lacom.

Avantajul constă în imprimarea unei miscări cât mai naturale momelii din cârlig, în cazul în care se agită montura. Momeala în miscare stârneste întotdeauna interesul pestilor.

Plumbi, plute si cârlige. Există numeroase tehnici de echilibrare a monturii cu plumbi. Într-o primă clasificare există echilibrări pentru pescuitul în ape linistite sau pe râuri. În apele linistite, în cazul în care pestele muscă mai slab, este indicat să se folosească o montură echilibrată cu plumbi dispersati. Acestia trebuie să culiseze pe fir. Pe râuri pestele muscă mult mai hotărât, iar aceasta face necesar un plumbaj mai usor. rubes_plumbi.jpg (2322 bytes)
rubes_pluta.jpg (2311 bytes) Multitudinea fabricantilor de plute a dus la aparitia unor sortimente numeroase. În ape linistite vor trebui folosite plute cât mai usoare si cât mai mici. Inelul prin care culisează firul trebuie să fie situat cât mai aproape de "gâtul" plutei, pentru ca montura să nu păcăleasca prin culcarea la orizontală a corpului plutei, chiar si în cazul unei echilibrari perfecte.

Metoda de lansare. Se ia prima sectiune (vârful) si i se ataseazã linia (de 4-5m). Se lanseazã ca o unditã obisnuitã. Apoi se ia celălalt segment, deja montat în prealabil si se monteazã unul în altul, împingându-se apoi spre apã întreaga vargã. Se obtine astfel o vargã de 12 m cu 4 m de fir precis lansat chiar si pe vânt, care nu face burtã si permite o întepare promptă.

Când pestele muscã, înteparea se face usor datoritã lungimii reduse a liniei. Practica va face să se poată estima mărimea pestelui imediat după întepare. Primul obiectiv va fi acela de a îndepărta pestele de locul în care s-a nădit, pentru ca el să nu sperie ceilalti pesti care se hrănesc acolo. La recuperare se repetă în sens invers operatiile de la lansare, si anume se trage de undită înspre mal, având grijă să se păstreze firul întins (la aceasta ajută si elasticul din interior), demufând apoi varga, segment cu segment, în functie de lungime, până la "vârful" de 5 metri. De aici încolo se procedează ca la o undită normală: cu mâna liberă se apucă minciogul care trebuie să fie cât mai lung, pentru a ajuta ca pestele să fie scos cât mai repede si mai comod din apă.

Un accesoriu foarte util pentru această metodă este stativul protector. Acesta va permite sprijinirea segmentelor care se scot prin demufare, fără a le deteriora. Folosirea acesui stativ economisteste minute pretioase în timpul unui concurs.

Rubesiana este extrem de eficientã în râuri sau acolo unde momeala trebuie pusã în acelasi loc (cele mai multe cazuri). Având o vargã lungã si o linie scurtă, se poate plasa momeala exact în locul nădit, mentinând-o astfel mai mult timp în jurul pestilor si având astfel rezultate superioare.

Lungimea forfacului trebuie să fie cât mai mare. Montura bine echilibrată este cea mai importantă la pescuitul cu rubesiana. O montură fină, cu un cârlig nr. 22 si un fir subtire de 0.06 mm vor putea fi stăpânite mult mai usor chiar si în cazul în care apa are un curs lent. În conditiile unei călduri dogorâtoare, când pestii sunt mai greu de ademenit, va trebui să se îndepărteze plumbii la o distantă de 80-120 cm de cârlig. Plăticile de dimensiuni mai mari vor putea rezista mai greu tentatiei de a apuca momeala "scufundătoare". Se vor folosi cârligele sub forma picăturilor. Acestea, chiar dacă sunt mai greu de găsit în comert, imprimă momelii o miscare foarte naturală.

Nada si nădirea. Dacă, în trecut, fiecare pescar avea metoda lui de preparare a nadei, în zilele noastre diversitatea sortimentelor oferite în magazinele de pescuit copleseste si chiar derutează cumpărătorul. Chiar si cu aceste sortimente bogate te poti păcăli. Vor trebui să se cumpere în functie de anotimpul în care se pescuieste, în functie de apa pe care se va pescui si în functie proportia în care se vor amesteca.

Pescuitul la rubesiană necesită, dintre toate genurile de pescuit, cea mai mare cantitate de nadă. Tocmai pentru că este un mod de a pescui foarte precis (referitor la locul ales) pestii trebuie atrasi si mentinuti în acelasi loc în care s-a nădit prima oară. Iata două retete pentru ape linistite si pentru ape curgătoare.

În ape linistite este indicat să se folosească cât mai multe ingrediente uleioase, datorita mirosului puternic pe care îl răspândesc în apă. Miezul bolului de nadă trebuie sa fie viu: viermusi, larve de libelulă sau viermi de făină, excelenti la pescuitul babustei atât ca nadă cât si ca momeală în cârlig.