MEDIUL. Pestele trăieste în apă, fiind legat, din primele clipe ale vietii si până la moarte, de acest mediu. Temperatura corpului său este aceea a apei în care trăieste. Transformările bruste ale conditiilor de mediu (ale temperaturii în mod special) pot să producă în organismul pestilor dezechilibre care îi pot provoca moartea. Fiecărei specii îi corespunde o anumită temperatură de hrănire, când se hrăneste intens (optim de hrănire) sau de reproducere. Căldurile sau frigurile excesive încetinesc activitatea normală pestilor, acestia cazănd într-o lâncezeală, o parte îngropându-se în nămolul fundului apei.

Organisme poikilotherme (având temperatura mediului ambiant), pestii îsi vor regla activitatea în functie de cât de caldă sau de rece este apa. Astfel, o temperatură scazută (apă bogată în oxigen) - în afara optimului termic - va determina o scădere a activitătii (hibernare), o crestere a temperaturii - în limitele optimului termic - va duce la o crestere a activitătii, în timp ce o crestere exagerată a temperaturii - depăsind optimul termic - va conduce la o stopare a activitătii.

În functie de adâncimea în care evoluează în masa apei, pestii se împart în două categorii:

 

DESCRIERE.

Peste.jpg (7692 bytes)

Forma corpului este alungită, fusiformă, mai mult sau mai putin comprimată lateral.

Pestii care îsi duc viata pe fund au corpul mai lătit, ceilalti au o formă aerodinamică, mai putin aplatizată.

Corpul este acoperit, peste învelisul de solzi, cu o materie lipicioasă-vâscoasă, numită mucus, care are rol protector, apărându-i de diferitele boli infectioase. Pestii care trăiesc în ape stătătoare, mâloase, au mucusul mult mai gros decât al celor din apele curgătoare. Pestii care se aruncă înapoi în apă trebuie apucati cu mâinile umede tocmai pentru a nu le înlătura stratul protector de mucus.

Solzii sunt formatiuni osoase ce acoperă, de regulă, întreg corpul cu exceptia capului si a înotătoarelor. Si ei au rol protector. Forma, numărul total si cel al sirurilor de solzi pe directia lungimii si lătimii corpului, sunt întotdeauna constante pentru fiecare specie, fiind un criteriu important pentru determinarea ei. După numărul cercurilor unor anumiti solzi se poate aprecia vârsta pestilor...

Aripioarele înotătoare contribuie la miscarea si echilibrul pestilor. Ele nu sunt decât niste membre a căror formă s-a modificat, prin adaptare la viata acvatică. Există două feluri de înotătoare: perechi si neperechi.

Înotătoare perechi:

  • aripioarele pectorale (P), situate înapoia operculelor (popular, urechi) - servesc la directie si echilibru;

  • aripioarele ventrale (V), situate pe burtă - servesc la directie si echilibru;

Înotătoare neperechi:
  • înotătoarea caudală (C) - serveste la deplasare
  • aripioare anale (A) - una sau mai multe, functie de specie, între aripioarele ventrale si caudală;
  • aripioare dorsale (D) - una sau mai multe, cu functie de echilibru;

La unele specii de pesti (salmonide) există, în spatele aripioarei dorsale, o aripioară în plus, lipsita de radii, numită aripioară adipoasă.

Vezica înotătoare (băsica) realizează plutirea. Prin modificarea volumului acesteia, pestii au posibilitatea de a coborî în adânc sau a se ridica la suprafată. La moartea pestelui, băsica se umflă foarte tare, facând ca acesta să plutească la suprafată, răsturnat pe o parte.

 

RESPIRATIA. Pestii îsi primenesc sângele luând din apă oxigenul de care au nevoie. Organele cu care respiră se numesc branhii. Ele sunt situate în zona capului, sub opercule (urechi). Cantitatea de oxigen necesară pentru respiratie diferă de la o specie la alta. Păstrăvul se simte bine într-o apă cu un continut de oxigen de 7-8 cmc/l, dar moare dacă continutul de oxigen e de numai 3-5 cmc/l. Crapul se multumeste cu o concentratie de 3-4 cmc/l, dar la 2 cmc/l dă semne de asfixie si nu mai mănâncă.

Cu cât o apă este mai rece, cu atât continutul de oxigen e mai mare. Apele provenite din topirea zăpezilor sunt sărace în oxigen. Asa se explică de ce primăvara păstrăvii nu se hrănesc de loc, refuzând orice momeală.

 

HRĂNIREA. Nevoia de hrănire a pestelui si pofta lui de mâncare sunt factorii care domină pescuitul. Asupra modului de hrănire au influentă temperatura, gradul de oxigenare a apei si variatia vremii. Pe de o parte, proprietătile fizice si chimice ale apei vor determina cantitatea de oxigen solvit, element ce stă (într-un raport direct proportional) la bază stabilirii unei rate crescute a metabolismului si deci a intensitatii de hrănire. Oxigenul (dependent la rândul sau de temperatură, pH, ionizare si presiune atmosferică) va conditiona pestele în paralel cu temperatura apei.

Nu toate speciile de pesti au acelasi regim alimentar. Din acest punct de vedere, pestii se împart în două grupe:

Un pescar experimentat nu va încerca niciodată să momeasca un răpitor oarecare cu mămăligă, grâu sau porumb fiert, alimente care nu fac parte din hrana lui specifică.

În functie de vârstă si talie, se poate face o altă diferentiere în modul de hrănire. Un păstrăv tânăr va alerga după tot felul de gângănii ce roiesc deasupra râului. Un păstrăv de talie mare va prefera în locul insectelor o hrană mai consistentă, formată din pestisori ca boisteni, zglăvoace sau chiar păstrăvi mici.

Multi pesti îsi manifesta preferintele pentru hrană în functie de sezon. Un exemplu este cleanul. Primăvara se dă la cosasi, gândaci, râme; vara, la cirese si visine coapte, apoi la struguri negri si prune, iar mai tarziu, când apele se răcesc, se prinde cu coadă de pestisor, intestine de pasăre sau sânge închegat. În timpul verii si la începutul toamnei, pestii traversează o perioada optimă de hrănire, în vederea acumulării de grăsimi, rezerva necesară pentru iarnă, când nu se vor hrăni timp de câteva luni.

Unii pesti mănâncă numai ziua (bibanul, obletul, porcusorul), altii mai mult spre amurg, noaptea sau în zori (somnul, lostrita, salăul).

Timpul reproducerii are, de asemenea, o influentă asupra modului si tipului de hrănire. Pestii au o perioadă, înainte de reproducere, în care se alimentează intens. Acest apetit stagnează în timpul reproducerii, ca apoi să revină la un timp oarecare după reproducere.

Cunoasterea modului de hrănire al pestilor determină alegerea locurilor bune pentru pescuit, cautându-i acolo unde îsi găsesc mai usor mâncarea.

 

REPRODUCEREA. Reproducerea (înmultirea, boistea, bătaia) este asigurată de organele genitale ale pestilor. La maturitate, femelele depun în apă icrele, iar masculii le stropesc cu lapti. Astfel fecundate, icrele trec printr-un sir întreg de transformări, până la faza de pesti. De obicei, după ce icrele sunt lăsate libere si sunt stropite cu lapti, părintii nu mai au nici un fel de grijă pentru progenituri.

Pestii se înmultesc o dată pe an. Epoca de reproducere nu este aceeasi pentru toate speciile. Cei mai multi pesti se reproduc primăvara, unii (stiuca) la sfârsitul iernii, altii (păstrăvul) toamna târziu, iar altii chiar iarna (mihaltul).

Durata clocirii variază de asemenea de la o specie la alta. Chiar la aceeasi specie, diferă după regiune si după ani, factorul esential fiind temperatura apei. De exemplu la crap este de 5-6 zile la 20 C si de 8-10 zile la 18-19 C. La păstrăv, variatiile sunt si mai mari: la 10 C durează 41 zile iar la 4 C, 82 zile.

Hibridarea. De multe ori, în timpul reproducerii se produc încrucisări între specii (hibridare, corcire). De pildă, icrele unui ghibort pot fi fecundate cu lapti de babuscă. Asemenea corciri sunt dese între văduvita si avat, clean si scobar, babuscă si oblet. Rosioara se încrucisează cu obletul, babusca, plătica, batca, etc. Hibrizii sunt de obicei sterili, dar au o crestere mai rapidă decât a părintilor, sunt mai grasi, mai cărnosi si mai buni la gust.

 

MIGRATIA. Putini pesti duc o viata sedentară si pot fi găsiti întotdeauna în aceleasi locuri. Cei mai multi întreprind - în epoci determinate si urmând drumuri anumite - deplasări, uneori în cârduri sau chiar în masă. Aceste deplasări sunt determinate de:

Pestii migratori ce trăiesc în Marea Neagră (morunul, nisetrul, păstruga, scrumbia de Dunăre, rizeafca), mânati de instinctul reproducerii, intră primăvara în Dunăre, urcând în susul fluviului, iar după clocire se reîntorc - pui si adulti - în mare.

Pestii de apă dulce fac în general deplasări mici în vederea reproducerii, pentru hrană sau pentru iernat.