Clean.jpg (4035 bytes)

Leuciscus cephalus (fam. Cyprinidae)

CLEANUL (clin, oachis, foac, porcul apelor). Populează aproape toate apele curgătoare. Este specific apelor curgătoare, trăind mai mult în apele repezi de munte, dar se simte bine si în apele linistite de ses. Chiar si în râurile înguste de la câmpie se pot găsi exemplare de 2-3 kg. Poate fi întâlnit în lacuri, în bratele apelor, în acumulările montane de apă, în apropierea locurilor în care se varsă pâraiele.

Pentru cei care nu au fost la păstrăvi sau lipani, este pestele pe care-l pescuiesc cel mai intens si cu cea mai mare plăcere.

Cleanul are trupul alungit si usor comprimat lateral, cu spatele gros, putin arcuit, capul mare, alungit si de aceeasi grosime cu corpul, gura mare, ca de broască, având în fund două siruri de dinti puternici, iar coada bifurcată. Inotătoarele pectorale sunt gălbui iar celelalte rosii. Aripioare dorsală este întinsă între trei radii tari si opt moi. Pe spate este verde-închis, uneori bătând în galben. Capul este la fel, dar mai întunecat, coastele sunt argintii, bătând în albastru, iar burta e albă. Solzii sunt mari, argintii, tiviti cu negru.

Cleanul poate atinge 60 cm si o greutate de 4-5 kg. Dimensiunea minimă la care poate fi pescuit este de 25 cm.

Hrana acestui peste se schimbă de la un anotimp la altul. Primăvara mănâncă larve, insecte, râme, broaste si pesti, iar iarna alge, larve depuse pe pietrele din adâncul apelor si pestisori. Puietul se hrăneste cu larvele insectelor din apă.

Evită locurile cu fundul mâlos, preferându-le pe cele în care apa este mai agitată, mai limpede si cu fundul nisipos. Este un peste extrem de bănuitor (se spune ca are câte un ochi pe fiecare solz). În râurile mari circulă mai mult pe mijloc, unde se simte în sigurantă. În râurile mici stă aproape de mal, ascunzându-se sub malurile înalte, în "cuptoare", în găurile săpate de ape si în orice alt loc ferit de dusmani. Deseori, pândeste sub tufele de pe marginea apei insecte sau fructe care cad în apă. Toamna se retrage în ape mai adânci dar acolo nu ramâne mult, mutându-se în ape mai repezi, oxigenate, unde găseste mâncare cu usurintă, larvele fiind din abundentă chiar si iarna.

Cu toate că este foarte lacom si urmăreste orice fel de momeală, este foarte prevăzător, înainte de a prinde momeala se învarte prudent în jurul ei. Are vederea foarte bună si se sperie la orice fel de miscare suspectă de pe suprafata sau malul apei. Mănâncă orice fel de mâncare, putând fi momit cu fructe, diferite seminte, pâine, insecte, râme, viermusi, muste artificiale, wobblere sau cu peste viu.

Pescuitul cleanului, fiind unul deosebit, este descris la una din paginile dedicate tehnicilor de pescuit.