PESCUITUL LA CLEAN.

Comportamentul clenilor. Bancurile de cleni se hrănesc atinându-se laolaltă, cu capetele impotriva curentului, asteptând ca eventuala hrană sa fie purtată de curentul apei inspre ei. Unul, doi sau mai multi pesti se vor desparti de grup, din când în când, lasându-se purtati de curent în aval pentru un minut sau două, cautând hrana în noi zone, inainte de a se reintoarce si regrupa cu ceilalti ramasi în amonte. Acest model va continua, uneori, ore întregi, inainte ca bancul de cleni sa dispara, mutându-se în alta zona a raului. Însa ei se vor intoarce intotdeauna în acelasi loc, fie ca peste o jumatate de ora, sau mai tarziu în aceeasi zi sau poate chiar a doua zi. În special vara, rareori cleanul va sta prea mult în aceeasi zona.

Râul. Când râul este scăzut si limpede, clenii vor sta în bancuri foarte strânse, în locuri ce le ofera protectie (umbrare naturale), lăsând nelocuită cea mai mare suprafată a raului. Când însa nivelul apei e putin crescut si apa e usor tulbure, iar clenii se vor afla pe arii mult mai largi, pescarului fiindu-i mult mai usor sa-i gaseasca si sa-i ademeneasca.

Cleanul se poate pescui...

 

PESCUIT LA CLEAN CU PLUTA, PE RĂURI REPEZI.

Plutele uzuale.

Ustensile si accesorii

Nada foarte bună e formată din pupe (coconi) de viermusi, în amestec cu seminte de cânepă, pentru a împiedica pestii mici să se adune la ea. Dezavantajul constă în faptul că viermusii trebuie să existe în cantităti semnificative.

Momeala din cârlig. E foarte bună cea formată din doi sau trei viermusi în combinatia colorativă vierme alb cu vierme rosu. La acest gen de monturi se pot utiliza si insecte, pâine, etc.

Nădirea. Se face pe o suprafată mare a râului, deoarece clenii stau rareori mult timp în acelasi loc (exceptând adăposturile naturale precum copacii aplecati deasupra apei, etc.). Astfel, se va nădi în jurul a o treime din lătimea râului, si apoi de la jumătatea lătimii râului până la distanta maximă permisă de prastie. Cânepa e introdusă mereu mai în aval de coconi si viermusi (pentru a atrage în amonte numai clenii). Câteodată se va nădi înainte de lansare, câteodata după, iar câteodata concomitent cu lansarea plutei la apă. În anumite ocazii, când pestii răspund mai greu, se va nădi pe o distantă considerabilă înspre aval, pentru a-i atrage tocmai de acolo înspre amonte. Nada va fi catapultată la distantele necesare.

Tehnica de pescuit.