PESCUITUL LA CLEAN.
Comportamentul clenilor. Bancurile de cleni se hrănesc atinându-se laolaltă, cu capetele impotriva curentului, asteptând ca eventuala hrană sa fie purtată de curentul apei inspre ei. Unul, doi sau mai multi pesti se vor desparti de grup, din când în când, lasându-se purtati de curent în aval pentru un minut sau două, cautând hrana în noi zone, inainte de a se reintoarce si regrupa cu ceilalti ramasi în amonte. Acest model va continua, uneori, ore întregi, inainte ca bancul de cleni sa dispara, mutându-se în alta zona a raului. Însa ei se vor intoarce intotdeauna în acelasi loc, fie ca peste o jumatate de ora, sau mai tarziu în aceeasi zi sau poate chiar a doua zi. În special vara, rareori cleanul va sta prea mult în aceeasi zona.
Râul. Când râul este scăzut si limpede, clenii vor sta în bancuri foarte strânse, în locuri ce le ofera protectie (umbrare naturale), lăsând nelocuită cea mai mare suprafată a raului. Când însa nivelul apei e putin crescut si apa e usor tulbure, iar clenii se vor afla pe arii mult mai largi, pescarului fiindu-i mult mai usor sa-i gaseasca si sa-i ademeneasca.
La plută între ape. Avantajul este că se pot "bate" mai multe locuri, se poate pescui pe o portiune mai mare de râu. Dintre momeli se recomandă viermusii, carii de lemn (sunt excelenti), larvele de chironomus si broscutele. Specificul metodei constă în faptul că momeala se potriveste astfel încât să se scufunde doar 30-40 cm în apă. Uneltele folosite trebuie să fie foarte fine.
La fund. Pentru clean, aceasta metodă de pescuit nu implică folosirea plumbului greu. Având în vedere că momeala este în general destul de grea (greieri, broscute, cosasi, gândaci, cirese, prune, etc.), nu se va pune plumb decât în cazul că suvoiul este foarte repede. Momeala se aruncă în apă cu 3-4 m mai sus de locurile vizate si se lasă, fără plută, să fie dusă de apă, care să o joace si să o coboare până la fundul albiei, conducând-o si din vargă si eliberând fir. Prin întinderi usoare ale firului, se va controla momeala. Cleanul prinde momeala cu multă bănuială si, de îndata ce simte rezistentă, o lasă. De obicei nu o mănâncă în locul în care a găsit-o si va voi să o duca în ascuzisul lui. De aceea, când, după două-trei smucituri slabe, firul se întinde, se va face înteparea. Pentru tehnici speciale, vezi >> "Pescuitul cleanului pe râuri repezi".
Cu năluci. Toamna, când apa este scăzută si limpede, pe o vreme în încălzire, această metod7 este recomandată. Materialul logistic va fi format din lansetă si mulinetă usoare, fir de 15-16 (rezultate bune se obtin la culori deschise: galben, verde deschis, portocaliu si bineînteles la combinarea acestora - fire Tiger) si năluci: lingutite-muscă, rotative mici, marimile 00, 0 sau 1 (Mosca Spanto si Nome sau BerTi) sau wobblere mici de 2-3 cm (Down de 2,25 si 3 sau Salmo Hornet de 2 si 3). La acest tip de pescuit trebuie cât mai multă liniste, se umblă usor pe mal sau prin apă. Se lansează cu minimum de miscare si de zgomot, în aval si spre malul opus (cumva în diagonală) si se recuperează cât se poate de lent. Se tine năluca suspendată în curent, astfel încât să se simtă că lucrează. Dupa ce s-a prins un clean într-un anumit loc, nu se bălăceste apa pentru că sigur mai sunt si altii în zonă.
La muscă. Se poate folosi o vargă de clasă 3 sau 4, de 2,55 m (pe râuri mici) si obligatoriu fir textil. E bine ca leader-ul să fie lung (cât varga). Se pot încerca aceleasi stiluri, aceleasi ustensile si aceleasi muste ca la păstrăv. Prezentarea mustei trebuie să fie cât mai îndelungată, pentru a-i da cleanului timp să se ridice să o culeagă. Mustele de clean pot fi si putin mai mari, legate pe cârlige uzual nr. 8-10. În general se vor folosi muste super plutitoare (uscate), cele mai bune fiind cele mai mari, păroase (tip palmer). În zilele reci si cu vânt, când cleanul stă la fund, lângă cotorul cârligului cu muscă artificială se va pune o alică, pentru ca musca să se scufunde putin. Se execută, din vargă, miscări de tragere si eliberare. În acest fel, mustele păroase se zbârlesc sau îsi aduna penele, dând impresia că sunt vii si incitând pestele. Cele mai bune muste pentru clean sunt:
PESCUIT LA CLEAN CU PLUTA, PE RĂURI REPEZI.
Plutele uzuale.
![]() |
Are corp
de balsa si o tijă metalică centrală subtire. Tija ajută pluta să stea
la suprafată pe orice curent (aqua-dinamism), iar partea de sus a
plutei, bombată, oferă suficientă flotabilitate ca să poată fi tinută pe
loc împotriva curentului, fără teamă că ar pute fi trasă la fund de
acesta. Se lestează cu multi plumbi (de
mărimea 8), care se vor fixa de
la plută către cârlig, în grupuri de câte 3 plumbi (de mărimea 8
fiecare) la distante egale, după care câteva grupuri de 2 plumbi si în
cele din urma câte un singur plumb la distante egale, având grijă ca
ultimul plumb să nu se afle mai aproape de 30 cm de carlig. Sistemul plutelor „stick" se utilizează pentru pescuitul în zona cuprinsă între sfertul si prima treime a lătimii râului (deci, la distantă relativ mică). |
Ustensile si accesorii
Nada
foarte bună e formată din pupe (coconi) de viermusi, în amestec cu seminte de cânepă, pentru a împiedica pestii mici să se adune la ea. Dezavantajul constă în faptul că viermusii trebuie să existe în cantităti semnificative.Momeala din cârlig
. E foarte bună cea formată din doi sau trei viermusi în combinatia colorativă vierme alb cu vierme rosu. La acest gen de monturi se pot utiliza si insecte, pâine, etc.Nădirea
. Se face pe o suprafată mare a râului, deoarece clenii stau rareori mult timp în acelasi loc (exceptând adăposturile naturale precum copacii aplecati deasupra apei, etc.). Astfel, se va nădi în jurul a o treime din lătimea râului, si apoi de la jumătatea lătimii râului până la distanta maximă permisă de prastie. Cânepa e introdusă mereu mai în aval de coconi si viermusi (pentru a atrage în amonte numai clenii). Câteodată se va nădi înainte de lansare, câteodata după, iar câteodata concomitent cu lansarea plutei la apă. În anumite ocazii, când pestii răspund mai greu, se va nădi pe o distantă considerabilă înspre aval, pentru a-i atrage tocmai de acolo înspre amonte. Nada va fi catapultată la distantele necesare.Tehnica de pescuit.