Alburnus alburnus (fam. Cyprinidae) |
OBLETUL
(oblete, bălaie, bălos, bălac, boblete, albete, etc.) este
un peste care se hrăneste îndeosebi
în straturile superioare ale apei. Are o formă alungită, comprimată lateral si o culoare verzui-argintie, dată de solzii mărunti, care se desprind usor. Gura are mandibula inferioară mai lungă decât cea superioară (adaptare la modul de hrănire). Dimensiunile obisnuite sunt de 10-15 cm si 20-40 grame. Dimensiunea minimă de retinere: 12 cm. |
Trăieste atât în ape stătătoare, în lacurile si băltile din câmpie, cât si în cele curgătoare, în toate râurile de ses din tara noastră. Preferă, îndeosebi vara, locurile în care se întâlnesc curenti, care aduc o cantitate mai mare de insecte. Peste de cârd, obletul este permanent în miscare. Muscă nu atât de foame, cât din curiozitate precum si din spirit de concurentă fată de semenii sai. Se hrăneste cu zooplancton, insecte si larvele acestora, detrit vegetal.
Reproducerea are loc în perioada iunie-august. Ecloziunea se petrece la 4-5 zile, la temperatura de 20C.
Obletul se poate pescui din martie, când nu s-au dezghetat încă bine apele, până toamna târziu, în noiembrie. Pestele începătorilor, poate scăpa de la esec multe partide de pescuit. La concursurile de pescuit este pestele salvator, compensând prin număr cantitatea. Pescuitul obletului nu este deloc dificil. Undita este mică, de 3-4 metri, asa numita cataveică. Obletul nu este un peste sperios, fiind atras, cu o nădire corespunzătoare, până aproape de mal. Se foloseste îndeosebi nadă de apel (se aruncă în timpul pescuitului) formată din firimituri de pâine sau mălai usor umezit, cât se poate tine între degete, astfel încât să formeze un norisor în jurul plutei. Momelile cele mai folosite sunt viermusii, râmele mici, libelule (insecte sau larve), care vor trebui înlocuite la 2-3 pesti prinsi.
Materialele folosite sunt din categoria celor usoare: