Vaduvita.jpg (5631 bytes)

Leuciscus idus (fam. Cyprinidae)

VĂDUVITA (alboane, văduvioară). Trăieste în băltile Dunării, în Deltă, în regiunile inferioare ale râurilor.

Trupul e mai mult îndesat decât prelung, comprimat lateral, spatele curbat, capul mic cu fruntea lată, gura în vârful botului, tăiată oblic în jos. Culoarea variază după locul unde se află, după anotimp si vârstă.

Primăvara, văduvita iese la apele mici, line. Are spinarea sură-cenusie, coastele sure, burta argintie, capul bate în auriu, înotătoarea din spate si caudala au reflexe sur-albastrii si violete iar celelalte înotătoare bat în rosu. Toamna, când se retrage la adânc, culoarea văduvitei se închide, ajungând pe spate neagră-plumburie - de unde i se trage si numele - iar lucirile aurii devin albe-gălbui, corpul si mai ales spatele fiind stropite cu bobite aurii.

Văduvita începe să se dea la undită de primăvara de timpuriu. De obicei, se găseste în bulboanele mici din apropierea tărmurilor. Când vremea este mai răcoroasă, se pescuieste la fundul apei. Pe caldură sau când apa e tulbure se pescuieste între ape, la cel mult 50-60 cm de suprafată, cât mai aproape de mal si de-a lungul acestuia.

Se pescuieste cu undita cu plută. Cârligele vor avea o deschidere de 6-8 mm, iar plumbul, cel mult 5 g. Momelile cele mai eficace sunt râmele, în special cele rosii, de gunoi, cosasii, gândacii de mai, viermusii de carne. Scoaterea din apă, după întepare, este de obicei de durată, pentru că văduvita se luptă, cu smucituri scurte si puternice si oboseste mult mai greu decât alti pesti.