DISPOZITIVE DE NĂDIRE.
FEEDER (momitor) pentru mămăligă si pâine
Momitorul Tutti. Este o noutate mondială, revolutionară în domeniul nădirii de fund, de mare precizie. Este un dispozitiv foarte eficient, care imprăstie nada din momitor generând un nor de 4-5 ori mai mare decât cel obtinut prin folosirea momitoarelor clasice. |
![]() |
![]() |
Modul de functionare este foarte simplu. Se umple momitorul cu nadă, după tragerea arcului în pozitia comprimat, apoi se împinge tubul de plastic înapoi prin nadă, pentru a creea un canal de drenaj. Un alt avantaj ar fi faptul că este prevăzut cu 2 fante speciale pentru forfacurile cu cârlige, garantând astfel că si cârligele vor ajunge acolo unde ajunge nada, împiedicându-le să se încurce între ele în timpul lanseului. Specialistii recomandă introducerea de momeli vii în nada din momitor, pentru mărirea eficacitătii si pentru disiparea mai rapidă a nadei. |
![]() |
Feeder pentru viermusi. Nădirea dinaintea partidei de pescuit se face de obicei cu bulgări, compusi din momeală amestecată cu argilă, cam de mărimea unei mingi de tenis. Aruncarea acestor bulgări nu pune nici o problemă, fie că se aruncă cu mâna, fie cu prastia. Sunt suficient de grei, iar zgomotul căderii este de multe ori benefic partidei de pescuit, atrăgând pestii.
Sunt însă situatii în care nu se poate face prea mult zgomot si anume când se pescuieste în lacuri si canale, la plătică, babuscă, la pesti speriosi în general si se doreste nădirea cu viermusi, râme, etc. datorită faptului că nu se pot folosi bulgării, apare problema aruncării nadei, care are o greutate mică.
Pentru astfel de situatii a
aparut SPOD-ul. Este un feeder special de dimensiuni reduse care, datorită greutătii sale, permite aruncarea unei
nade usoare (viermusi) la distantă apreciabilă, fără a tulbura prea mult
linistea locului. Un SPOD este un feeder cilindric, cu găuri laterale de 1,5–2 mm. Unul dintre capete este înfundat de o bucată de plută care are rolul de a-l face, odată lansat, să plutească pe apă. Celalalt capăt are un diametru mai mic, pentru ca nada sa nu cadă din el în timpul zborului. SPOD-ul se leagă la firul de pescuit în capătul mai îngust. Pe fir, în imediata apropiere a SPOD-ului, se pune suficient plumb pentru a face ca acesta să se aseze vertical în apă, în genul unui "Hopa-Mitică". Viermusii vor cădea în apă prin capătul liber. Pe lângă modelele comerciale, se poate fabrica un SPOD dintr-un bigudiu de plastic, căruia i se astupă unul din capete cu un dop de plută, iar celălalt se îngustează la flacară. |
|
Dacă o singură lansare nu este de ajuns pentru nădirea locului (si de obicei nu este), se mulinează si se aduce SPOD-ul la mal, după care se lansează iar, de câte ori este nevoie. Aruncările trebuie efectuate cu precizie, în acelasi loc. Important este să se coreleze puterea lansetei cu greutatea SPOD-ului încărcat. O putere a lansetei de 30-50 grame ar trebui sa fie suficientă.
mreană. Nada, având încorporate bucăti de brânzeturi, se va pune într-o pungă de plasă cu ochiuri destul de mari, legată cu o sfoară pentru a se fixa în mal. Dispozitivul se lasă la fund.
. Pestii receptionează sunetele provenite din atmosferă, din apă sau de pe mal, reactionând în consecintă. Pentru pestii răpitori sunetele produse prin diferite mijloace reprezintă o adevărată nadă acustică. Este si cazul pescuitului somnului la clonc, care dă rezultate remarcabile. De asemenea, wobblerele (Rattlin-Rap), nălucile rotative Vibrax (Blue Fox) sunt emitătoare de vibratii care atrag acustic pestele răpitor.
Pe acest principiu se bazează si un montaj în care este folosit clopotelul. Realizarea este simplă si constă în prinderea unui clopotel între două
vârtejuri, înainte de twister, nălucă sau pestele viu. Pentru a creste greutatea clopotelului, se recomandă introducerea în interior a unor bilute din otel sau plumb. Clopotelul este mai eficient dacă după introducerea bilelor se astupă găurile laterale, evitând astfel pătrunderea apei, care amortizează loviturile pe care bilele le produc în timpul miscării. În acest caz si frecventa sunetului este mai mare iar distanta de propagare creste substantial. Metoda a fost experimentată cu bune rezultate la pescuitul salăului.
Acest mijloc de nădire poate fi folosit cu succes când nu se poate nădi din barcă, sau în lacurile în care intrarea cu barca este interzisă. Dupa sondarea apei, se încearcă lansarea la o distantă mai mare decât locul nădit apoi se va aduce montura în locul nadit. Dupa nădire, prastia se spală si se pune la adăpost de razele soarelui, evitând coacerea cauciucului care duce la "moartea" prastiei.
Prastiile de nădit se găsesc pe piată în multe variante, pentru diferite tipuri de nădiri. În functie de distanta la care se lansează nada, există prastii care aruncă la distante de:
O prastie de calitate trebuie sa aibă anumite caracteristici: