Pescuitul somnului vizeazã îndeosebi exemplarele mari, fiecare pescar dorind sã prindã un exemplar cât mai mare si nu "moace" de 1-2 kg. De aceea pescuitul acestor exemplare este diferit de al celorlalti pesti, de mai mici dimensiuni. Trofeele de somn, exemplarele de peste 20 de kilograme, se gãsesc în râurile mari (Olt, Mures, Prut, Siret, Cris), în Dunãre si Delta acesteia, precum si în lacurile mari de câmpie.

De regulã, somnul este sedentar, nemiscându-se prea mult în jurul locului sau de vânãtoare; localnicii cunosc aceste locuri (fiind un peste teritorial, acolo unde s-a prins un somn mare, peste câtva timp va veni un altul sã-i ocupe locul). Pescarilor aflati la pescuit doar pentru o zi-douã nu le ramâne decât sã se ghideze dupã experientã si configuratia locului. Un copac prãbusit în apã, un cotlon sãpat în malul râului, o groapã din mijlocul lacului sunt tot atâtea locuri preferate de somn. Ca regulã generalã, somnul se gãseste acolo unde poate sã se ascundã, adicã în preajma oricãrui obstacol aflat în apã.

Somnul mai mare pleacã la vânãtoare noaptea, si uneori se aude plescãitul pe care îl face la suprafata apei cu coada. Somoteii vâneazã în cârduri, chiar si în timpul zilei.

Nãdirea nu se practicã la pescuitul somnului, poate doar de cãtre unii localnici care stiu precis unde îsi are sãlasul, cu mate de gãinã sau resturi alimentare în descompunere. Momelile folosite la prinderea somnului sunt foarte diverse. Se folosesc cu succes urmãtoarele:

Logistica:

Tehnica.

Se poate pescui fie cu plutã (fixã sau culisantã), fie cu plumbul pe fundul apei. Se lanseazã în apropierea locului bãnuit a avea somn, cu grijã pentru a nu strica momeala din cârlig mai ales atunci când aceasta este un pestisor viu sau o coropisnitã. Atentie de asemenea pentru a nu depãsi puterea de aruncare a lansetei si a risca ruperea acesteia. Lanseta va fi supravegheatã tot timpul, iar atunci când este lãsatã nesupravegheatã, este bine sã fie legatã de mâner cu o sfoarã legatã de un copac, o piatrã.

Inteparea somnului se face puternic, pentru a asigura pãtrunderea cârligului în gura osoasã, plinã de dinti. Vom astepta câteva momente, pentru a fi siguri cã momeala a fost înghititã de catre somn si abia apoi se va întepa.

Scoaterea somnului mare la mal este cea mai dificilã parte a pescuitului acestuia. In primul moment somnul nu se miscã, pãrând cã s-a agãtat o cioatã. Se poate scoate din aceastã stare ciupind usor firul lansetei si producând astfel vibratii. In momentul imediat urmãtor, când realizeazã cã ceva nu este în ordine, somnul pleacã în vitezã si de obicei acesta este punctul critic. Poate sã intre în adãpostul sãu de sub apã, sã se îndeparteze fãrã sã-i pese prea mult de pescar sau sã rupã firul datoritã unei frâne prea tare strânsã. Dacã nici una din aceste situatii nu se întâmplã si se mentine contactul cu pestele, sunt toate sansele sã fie adus pe mal.

Obosirea somnului se realizeazã ritmic, aducându-l treptat cu gura la aer, fãrã a-l grãbi, nu rare fiind drill-urile de 30-50 de minute, în functie de talia pestelui. Dificultatea luptei cu somnul nu constã atât în zbaterea acestuia cât în greutatea sa, de care stie sã profite îndoindu-se ca un arc si ramânând pe fundul apei.

Odatã obosit si adus la mal sau lânga barcã, somnul poate fi ridicat cu minciogul (atunci când încape), cu gafa, sau cu mâna bãgatã în gura pestelui. Unii folosesc si un retevei de lemn cu care lovesc pestele în cap când acesta ajunge la mal.

Pescuitul somnului la clonc. Cloncul este un lemn curb scobit la un capãt care produce un zgomot înfundat la lovirea apei. Zgomotul sãu, vibratiile produse, sunt de naturã a scoate somnul din ascunzãtoare, acesta ridicându-se la suprafatã în cãutarea prãzii. Nu încercati sã va faceti singuri un astfel de clonc, acesta este un instrument pe cât de primitiv pe atât de complex, precum un bumerang, o cât mai micã diferentã fatã de "original" anulând complet actiunea sa.

Este un pescuit care se practica îndeosebi de cãtre pescarii profesionisti, pânã la aparitia metodelor mai noi si mai "productive", gen curentul electric. Pescarul se aflã în barcã (de obicei sunt doi pescari, unul pescuind, iar altul tinând barca deasupra locului bãnuit a avea somni), cu douã-trei lansete. Plumbul este greu pentru a tine firul întins chiar în curent, ajungând pânã la 200 de grame. Momeala este fie o coropisnitã, fie un pestisor sau un buchet de râme. Se mai leagã pe fir si câteva fire de lâna rosie pentru sporirea atractivitãtii.