Mreana.jpg (2875 bytes)

Barbus barbus (fam. Cyprinidae)

MREANA (bârcaci, breană, jamă, imbreană, imreană, mireahnă, mbreană, umbreană). Ocupă un loc de frunte între pestii preferati de pescari.

Trăieste în apele curgătoare repezi si reci, cu vâltori si bulboane adânci, cu fund nisipos sau pietros, mai degrabă usor tulburi decât limpezi, finnd un peste sperios. Este răspândită în Dunăre si afluentii săi, în râurile colinare si de ses, până în zona lipanului.

Spre părtile mai de sus ale acestor ape, spre zona lipanului, se întâlneste o specie înrudită (Barbus meridionalis), de o talie mai mică, căreia riveranii îi spun tot mreană, dar si jamlă, jamnă, jimblă, moioagă.

Mreana are corpul fusiform, capul prelung, gura dispusă subterminal cu buze cărnoase si patru mustăti groase. Aripa dorsală si coada sunt putin scobite. Culoarea spatelui este închisă, albăstrui-cenusiu-verzuie, pe lateral este argintie cu pete mici, negre, iar pe burtă este albă. Solzii sunt mărunti, înotătoarele pectorale ventrale si anale sunt puternice si au culoarea portocalie sau rosie.

Obisnuit are 25-60 cm si o greutate de 0,4-1,5 kg, ajungând usor la 3,5 kg. În Dunăre s-au prins si exemplare de 9-10 kg. Dimensiunea minimă permisă pentru retinere este de 27 cm.

Mreana se hrăneste pe fundul apei, mai mult noaptea, cu insecte, viermi, moluste, larve. Iarna se adună în cârduri, în cuptoarele de sub maluri si pe fundul bulboanelor, fără să se hrănească. Perioadele optime de hrănire ale mrenei sunt: martie - aprilie, când iese din hibernare înainte de boiste si septembrie - octombrie. Perioada de reproducere este primăvara, în lunile aprilie - mai, când migrează pentru depunerea icrelor, urcând în zona lipanului.

Pescuitul. Locurile în care se va căuta sunt: marginile suvoiului, după diferite obstacole din apă (copaci, stânci, insulite), golfurile din marginea vadului si în curentul puternic al apelor. Factorii prielnici sunt apa tulbure, crescută după ploaie si zilele căldute, cu cerul acoperit. Nădirea se va face cu câtiva bulgări de pământ amestecati cu grâu, arpacas sau viermusi. La mreană se pescuieste mai ales cu două tipuri de momeli:

Mreana se poate pescui si cu pluta, însă rezultatele cele mai bune se obtin pescuind cu plumbul greu si cu lanseta.

Metoda cu pluta se practică în special vara, în apele mai linistite în care se poate intra. Se aruncă oblic, în susul apei, repetând lansările si explorând toate locurile posibile. Momeala trebuie schimbată des, de câte ori râma este sfâsiată sau brânza sfărâmată. Se poate folosi:

Pescuitul mrenei cu plumb pe fundul albiei. Se poate folosi o lansetă de 2.40-3.00 m, cu actiune 40-80 g, echipată cu o mulinetă medie, iar pe tambur va fi un fir de 0.27-0.35. Cârligele Cristal nr. 2-6, cu tijă lungă sau scurtă, în functie de momeală, vor fi legate cu forfac de 0.25 m. Plumbii vor fi suficent de grei pentru a sustine momeala pe loc în suvoi. În cârlig se vor pune larve de rusalii sau burlăi, râmă rosie, coropisnită, greiere, lipitoare, brânză fermentată (cu miros pronuntat), vierme de carie, sânge închegat, buchet de viermusi, mămăligă, pâine.