Stizostedion lucioperca (fam. Percidae)

SALĂUL (cealău, salâu, suduc, smug). În tara noastră, trăieste în mod natural în Dunăre, în băltile si afluentii ei, cât si în lacuri interioare din zona litoralului. Salăul prefera apele limpezi, în care îsi poate urmări prada în voie.  Numele stiintific îl prezintă ca un peste asemănător stiucii (lucio) datorită gurii mari, pline cu dinti puternici, si bibanului (perca) cu care se aseamănă la înotatoare. Deci, i s-ar putea spune stiucă-biban său biban-stiucă. Are corpul alungit, rotunjit, subtiat mult spre coadă, capul mare, gura largă.

Are dinti ascutiti, cu câte doi colti ascutiti pe fiecare falcă. Culoarea este verde-cenusie, iar burta este albă. Asemănător bibanului (face parte din aceeasi familie), din cele două aripioare dorsale, prima este foarte tepoasă iar de pe spate pornesc 8-12 dungi mai închise la culoare.- nume dat de pescari exemplarelor mici

Salăul poate atinge o lungime de până la 1 m si 15 kg greutate. Exemplarelor mici, pescari le-au dat numele de strapazani. Dimensiunea minimă, permisă pentru a-l retine, este de 50 cm.

Ca orice răpitor, se hrăneste cu fel de fel de pestisori, specii fără valoare, cum sunt obletii, săbioarele, tiparii si alte vietuitoare acvatice, valorificând în mod superior potentialul biologic al apelor. Nu este atât de rapace ca stiuca.  Reproducerea are loc primăvara, în lunile martie-aprilie.

Sezonul salăului începe din august si tine până la începutul iernii. Orele favorite sunt cele de după rasaritul soarelui si spre amurg. Salăul se poate pescui si la năluci dar rezultatele sunt în general mai slabe decât la pestisori vii.

Pentru pescuitul salăului cu pluta este nevoie de:

Se pescuieste obisnuit, potrivindu-se pluta astfel încât pestisorul să înoate la fundul apei. Cufundarea momelii trebuie făcută lin, fără a plescăi. Se aruncă la câtiva metri de mal, pe ape curgătoare în susul locului, lăsând pestisorul să fie dus de curent, trăgând-ul uneori încet înspre mal si apre locurile mai adânci. Salăul musca hotărât, pluta dispare într-o clipă, dusă la fund. Înteparea trebuie să fie prelungă si ferma. Ea nu trebuie făcută în grabă, deoarece salăul este lacom, prinde momeala si nu o mai lasă. Drill-ul durează de obicei mult. Pe cât posibil se va mentine pestele la suprafată, altfel se poate opri în obstacolele situate pe fundul apei.

Alte metode de pescuit la salău sunt descrise la tehnici de pescuit - pagina dedicată.