Gobio gobio (fam. Cyprinidae)

PORCUSORUL(porcoi). Se întâlneste mai ales în râurile lente din zona de ses, în Dunăre si mai putin în lacuri. Se aseamană cu mreana, în parte si datorită celor două mustăti groase si scurte de-o parte si de alta a gurii. Mreana are însă patru mustăti, asadar este usor de identificat dacă s-a prins o mreană mică sau un porcusor.

Există mai multe subspecii de porcusor, printre care Gobio kessleri, Gobio uranoscopus, Gobio fluviatilis, cu diferente vizibile doar la o analiză stiintifică.

Se hrăneste pe fundul apei, cautând în substrat asemenea crapului, gura subterminală si mustătile fiind o dovadă în acest sens.

Dimensiunea maxima este de 15 cm, cea normală de 10 cm, la care se si atinge maturitatea sexuală. Se reproduce între lunile aprilie si iulie. Trăieste în mici cârduri, de 10-20 de exemplare, în apropierea locului în care s-a născut. Durata de viată este de aproximativ 3 ani.

Nu face obiectul unui pescuit economic datorită taliei mici, si nici a unui pescuit sportiv în particular. Se prinde de obicei întâmplător, când se pescuieste pe fundul apei la caras, plătică, rosioară, cu râme sau viermusi. Acolo unde porcusorii sunt mai numerosi, se poate folosi o linie de 0,10 cu o plută mică, având o portantă de 0,10–1 gr. Ca momeală, râmele mici de gunoi dau cele mai bune rezultate.

Desi mic, porcusorul are o carne foarte gustoasă; 20-30 de porcusori fripti pe o plită, alături de o mămăligă aburindă, fac deliciul oricărei mese.