Carassius auratus gibelio (fam. Cyprinidae)

CARASUL (caras argintiu, caracudă argintie, caras floran, crap-caras). Este originar din Asia de nord, de unde fost introdus în Europa, mai întâi ca peste decorativ.

Carasul este cel mai popular si îndragit peste de la noi. Este raspândit în toate băltile din tară, în Delta Dunării si lacurile de acumulare, precum si în râurile cu un curs lent. Multi îl confundă cu caracuda, având unele caracteristici comune, dar atinge dimensiuni mai mari si are o coloratie diferită.

Coloratia carasului depinde de limpezimea apei, mergând de la argintiu spălăcit în râuri, la cenusiu-verzui si usor negricios în lacurile pline de vegetatie. Capul este scurt, gura cu buze subtiri, fără mustăti, criteriu sigur de deosebire fată de crap, pentru necunoscători. Unii hibrizi de crap cu caras au un început de mustăti. Peritoneul este negru, ca la scobar.

Carasul este un peste de talie medie. Mărimea obisnuită variază între 20-30 cm, ajungând până la 40 cm si 3,5 kg. Dimensiunea minimă legală pentru pescuit este de 15 cm.

De regulă, carasul preferă apele stătătoare si limpezi, cu fundul nu prea adânc, nămolos. Modul de hrănire este similar cu cel al crapului, hrănindu-se pe fundul apei, atât cu vegetale cât si cu larve, insecte.

Reproducerea carasului are loc în perioada primăverii, aprilie - iunie, când apa atinge 8-10 grade, cam în aceeasi perioadă cu crapul. Depunerea icrelor durează până la sfârsitul verii, în 2-3 serii. La această specie, toate exemplarele peste 2-3 ani sunt femele, masculii suferind după această vârstă fenomenul de transformare în femele (ginogeneză).

Pescuitul carasului se poate face prin mai multe metode: cu undita, cu lanseta cu plumb pe fundul apei, bologneza.

La pescuitul cu undita se foloseste o vargă de 4-6 metri pe canale, lacuri si râuri mici, sau o rubesiană pentru lacuri mai mari. Diametrul firului va fi de 0.20 - 0.22 mm. Pluta, usoară, va avea o portantă de 0.5-2 grame în functie de momelile folosite. Cârligele vor fi numărul 7-8 pentru râma si 9-10 pentru cocoloase de pâine. Muscătura carasului este asemănătoare cu a crapului. Înteparea se va face numai atunci când pluta s-a cufundat complet în apă sau este târâtă vizibil prin apă.

Nada preferata a carasului este pe bază de cereale măcinate în amestec cu arome. Ca momeli, se folosesc viermusii de carne, râmele, miezul de pâine, mămăliga etc. Se pare că momelile combinate sunt cele mai potrivite pentru caras.