Crap_salbatic.jpg (3629 bytes)

Cyprinus carpio (fam. Cyprinidae)

CRAPUL COMUN (crap sular, crap florean, seran, sezan). Este un peste de talie mare, care trăieste în general în ape de ses, în lacuri de acumulare, în Dunăre, Delta Dunării, în anumite râuri cu ape domoale si este unul dintre trofeele cele mai râvnite de pescarii sportivi, dar este si un obiect important al pescuitului industrial.

Exemplarele salbatice (foto), care trăiesc în râuri, lacuri neamenajate, Dunăre sau Deltă, se deosebesc prin forma lor usor alungită, fusiformă. Acestia mai poarta si numele de crapi sui.

Nu se stie în ce măsură acestia formează o specie aparte dar, cel putin din punct de vedere anatomic si al comportamentului, pot fi asimilati usor cu crapii de crescătorie (crapi românesti). Spre deosebire de ceilalti crapi, înaltimea crapului comun nu depăseste 29% din lungimea corpului.

În prezent există mai multe rase de crap (de crescătorie, Oglindă, Golas, Amur, Novac, Fitofag) care au un comportament relativ asemănător si ca atare vor fi tratati la modul global.

Crapul are trupul gros, spatele mai mult sau mai putin curbat - cei de râu sunt mai putin ghebosi decât cei de baltă - si burta foarte putin lasată în jos. Capul este scurt si gros, acoperit cu solzi mari având pe margini o dungă ceva mai închisă; gura relativ mică si cărnoasă, cu două mustăcioare la colturi si alte două, mai mici, spre nas. Falca de jos este ceva mai scurtă decât cea de sus. Inotătoarea dorsală este foarte lungă si se întinde până aproape de coada bilobată. Culoarea variază după  apă si după vârstă. Cei din râurile de la o altitudine mai mare au nuante mai deschise decât cei din râurile de ses. Pe spate, crapul este verde-albăstrui până la negru-albăstrui, pe flancuri cenusiu si galben-auriu până la arămiu-închis iar pe burtă, gălbui.

Greutatea medie a unui adult este de 11.5 kg; exemplarele cele mai mari pot depăsi 30 kg (au o rată de crestere de 1.4 kg/an) si pot trăi peste 40 de ani. Dimensiunea minimă legală pentru retinere este de 35 cm. În functie de talie, poartă diferite denumiri:

Habitat si obiceiuri în functie de anotimpuri.

Hrănirea. Crapul se hrăneste pe fundul apei preferând zonele cu gropi, mâloase. Este un peste care se hrăneste atât cu vegetale cât si cu viermi, insecte, larve, scoici, plante. Temperatura optimă de hrănire a crapului este de 19 C fapt pentru care primăvara si toamna sunt anotimpurile cele mai bune pentru pescuitul lui. În mod normal, un crap consumă zilnic o cantitate de hrană egală cu dublul greutătii sale.

Reproducerea crapilor are loc în aprilie - mai, când o crăpoaică matură poate avea o cantitate de icre de până la 23% din masa sa netă. Perioada de depunere a icrelor este deosebit de grea pentru femelele crap. La depunerea icrelor, crapii masculi lovesc cu putere femela în abdomen ajutând la expulzarea icrelor. Loviturile repetate si deosebit de puternice pot provoca uneori moartea femelelor tinere. Chiar si în aceste conditii, nu întotdeauna icrele sunt eliminate în totalitate, o parte rămânând în abdomenul femelei până anul viitor sau chiar mai mult - de unde si expresia "crap cu icre din mai multi ani". Icrele sunt depuse pe vegetatia submersă, de regulă în mai multe sedinte. Ele sunt fecundate de masculi prin stropire cu lapti. Durata de ecloziune a icrelor de crap depinde de temperatura apei si este de 5-6 zile la o temperatura de 20 C sau de 8-10 zile la 18-19 C.

Pescuitul. Momentele prielnice ale zilei vor fi dimineata sau seara, căci peste zi, când se încălzeste, crapul urcă spre suprafată. Locurile bune de pescuit vor fi acelea unde apa este mai domoală si fundul mai adânc, însorite dar cu vegetatie nu prea deasă: în coturi de mal sau sub maluri rădăcinoase, pe lângă picioare de pod sau trunchiuri de copaci cazuti în apă, în canalele dintre bălti, în ochiurile cu stuf din bălti.

Pescuitul crapului este unul tipic de fund. În general, materialele folosite se încadrează în categoria "grea":

Vezi tehnici de pescuit la crap, pentru detalii...