Rosioara.jpg (3262 bytes)

Scardinius erythrophtalmus (fam. Cyprinidae)

ROSIOARA (babuscă rosie, ochenită). Este raspândită în apele Europei, din Suedia până în Mediterana si Asia Mică. În România se găseste în aproape toate apele stătătoare, precum si în râurile de deal si de ses.

Este un peste sedentar, simtindu-se în largul lui în băltile cu vegetatie abundentă. În râuri se găseste mai ales în sectoarele cu un curs mai lent, căutând locurile cu apă caldă.

Locurile preferate sunt gropile din apropierea malului, cu câte un copac căzut în apă, locurile unde se poate strecura printre crengile subtiri ale unei tufe sau ascunzisurile vegetatiei.

Deseori este confundată cu babusca, desi, după ce depăseste dimensiunea de 15 cm se îmbracă în culori deosebite, astfel că si cea mai colorată babuscă ramâne de un argintiu mat pe lângă rosioară. Deseori confuzia este cauzată de ochii rosii ai babustii, dar este important să se retină că rosioara are aripioarele rosii si ochii galbeni. Spatele este verzui-auriu, uneori chiar maroniu, corpul de culoare bronz-aurie si aripioarele de un rosu intens. Diferenta cea mai evidentă fata de babuscă o dă pozitia gurii, ridicată, datorată faptului că buza de jos este mai lungă. Există însă multi hibrizi între rosioară si babuscă, identificarea acestora lăsând pe gânduri chiar si pe ihtiologi.

Rosioara creste încet, după primul an ajungând doar la o dimensiune de 5-7 cm, în al doilea an 9-10 cm, atingând 15-20 cm doar după cinci ani. În conditii optime de hrană, după 10 ani, poate ajunge până la 30-40 cm. Trăieste în cârduri formate din exemplare de dimensiuni apropiate. Rosioarele mai mari de 0,5 kg umblă singure.

Consumă vegetatie si plante de care alti pesti nici măcar nu se ating si totusi, rosioara nu poate fi numită un vegetarian adevărat deoarece, treptat, instinctul de răpitor devine tot mai dezvoltat, exemplarele mari aruncându-se după insecte si chiar după pestisori, oferind deseori partide de neuitat pescarilor echipati cu lingurite rotative mici. Vara si toamna, până la căderea vegetatiei, se află în mijlocul acesteia. De aici pândeste căderea în apă a insectelor: tântari, muste, mici gâze. Alături de acestea mănâncă larve de insecte, viermi, melci, precum si plante acvatice.

Înmultirea are loc în perioada aprilie-iunie, la o temperatură a apei în jur de 18 grade Celsius. În perioada de împerechere, masculii au culorile mai accentuate.

Rosioara este apreciată în competitiile de pescuit stationar, pentru că se aruncă hotărât la momeala din cârlig, semnalele trasmise prin plută fiind usor de observat.

Pescuitul la plută este o metoda recomandată, eficientă pentru prinderea rosioarei, nădindu-se în prealabil locul ales. Nada trebuie să stea cât mai mult între ape. Locurile nădite se tatonează în liniste, folosind mai multe momeli. Se poate folosi: