BOLOGNESE
. Această tehnică de pescuit provine din Italia, mai exact din provincia Bologna. Si-a facut aparitia la nivel international în 1992, când echipa Italiei a câstigat campionatul mondial din Irlanda folosind tocmai aceasta tehnică.Tehnica se adresează pescuitului în apele curgătoare, cu o adâncime variabilă, între 2 si 7 metri. Se combină distanta mare de pescuit, obtinută prin lungimea lansetei si lansarea monturii cu rezerva de fir dată de mulinetă.
|
![]() |
Viermusii sunt momeala cea mai utilizată, alături de diferite paste, râme, boabe de cânepă.
Tehnica de pescuit. Se lansează în amonte si se intinde firul pentru a avea contact permanent cu pluta. Acest contact este esential la aceasta metodă, întrucât muscatura poate surveni în orice moment, într-un râu pestii având mai putin timp pentru inspectia momelii decât într-un lac.
Dupa lansare, firul este mentinut usor tensionat, fără însă a opri linia în curent si a crea astfel o evolutie nefirească a momelii, astfel încât să i se încetineasca curgerea în aval si să se mentină momeala în zona dorită o perioada mai mare de timp. Dacă vântul bate din aval, va încetini curgerea plutei, suflând în fir ca într-o vela. Dacă însă bate din amonte, atunci va grabi aducerea plutei la mal, facând pescuitul mai dificil.
Muscătura poate interveni în orice moment, de aceea trebuie atentie la cele mai mici miscări ale plutei. De multe ori, la atingerea de către plumb sau cârlig a fundului apei, pluta se va scufunda usor. E mai bine să se întepe la orice miscare suspectă, chiar dacă se riscă o agătare, decât să se vadă prea tarziu că scufundarea usoară a plutei s-a datorat unui peste si nu unei agătari.