PESCUIT CU MUSCA (Fly-Fishing). Metoda este practicată la pescuitul păstrăvilor, lipanilor, clenilor. Se practică mai ales în apele curgătoare, dar si în cele stătătoare. Conditia este ca aceste ape să fie limpezi !... Caracteristica principală a pescuitului cu muscă este dinamismul. Metoda constă în:

Logistica.

  • Mustele artificiale se leagă pe "săltători" (vezi figura din dreapta), în asa fel încât vârfurile acestora, unde sunt prinse mustele, să fie îndreptate în sus, spre vargă; astfel, odată ajunsă în apă sau trasă pe oglinda apei, săltătoarea nu se lipeste de strună, ci stă perpendicular pe ea. Săltătorile pot fi pregătite cu mustele pe ele sau fără muste. În primul caz, legarea săltătorilor pe strună se poate face cu unul din nodurile din dreapta.
  • Struna se face din fir de nylon, cu o lungime medie de 2,5-3 m (mai mică decât distanta de la vârful lansetei la inelul de jos). Struna va fi cu atât mai subtire cu cât apa este mai limpede, cerul mai senin si aerul mai linistit.Se va confectiona din 2-3 sectiuni de grosimi diferite, de exemplu:
    • spre cârlig un fir de 16-18/100 de 1,30 m;
    • spre sfoară, un fir de 18-20/100, tot de 1,30 m.

    Legarea strunei de sfoară se poate face în mai multe moduri. Cel mai adesea se foloseste nodul Bloodknot, dar si legătura tip belciug.

Saltatoare_1.jpg (2018 bytes)

Saltători --->

 

<--- Nodul 1.

Saltatoare_struna.jpg (1757 bytes)
Saltatoare_2.jpg (3130 bytes)

Nodul 2.

Tehnici de lansare. Adevărata măiestrie în pescuitul cu musca constă în aruncarea mustelor artificiale. Tipurile de lansări diferă în functie de pozitia pescarului, depărtare, directie, curentul apei, obstacolele de pe mal si altele. Modul cum se tine varga cu sfoară în mâna este arătat în figura din dreapta.

Priza_musca.jpg (5109 bytes)
Rezerva_fir.jpg (4116 bytes)  

La acest tip de pescuit, mâna stânga nu părăseste niciodată contactul cu sfoara, pe care de obicei o tine ciupită, între două degete (uneori chiar ghemuită, în palmă), lângă iesirea din mulinetă, sau pastrează o rezerva de sfoară în colaci.

La lansare, trebuie avut grijă ca firul să nu atingă nimic în spate ! Dacă există obstacole naturale (arbori, arbusti, stânci) sau de altă natură) se va alege o modalitate de lansare adecvată (vezi mai jos aruncarea rostogolită).

Aruncarea simplă. Este o aruncare de bază, cu care ar trebui să înceapă orice muscar. Etapele acestei aruncări sunt următoarele:

Lansare_musca1.jpg (4835 bytes) Lansare_musca2.jpg (4368 bytes) Lansare_musca3.jpg (8087 bytes)

Aruncarea rostogolită. Cele mai multe dintre râurile de munte au malurile pline de arbori, arbusti, astfel încât, chiar dacă se intră în apă, nu e loc suficient în spate pentru a lansa mustele printr-o lansare simplă, înainte-înapoi. Această aruncare permite însă să se lanseze mustele chiar si în astfel de conditii. Etapele acestei aruncări sunt următoarele:

 Rostogolita_1.jpg (6215 bytes)      Rostogolita_2.jpg (7625 bytes)

 

Metoda de pescuit.

Se vor folosi toate mijloacele de camuflare pe care le oferă natura sau echipamentul. Sunt două modalitati de a pescui:

Ca principii, la ambele modalitati se va avea în vedere că:

  • mustele trebuie să fie duse prin apă cât mai libere, nefortat, ca si când ar fi căzute în ea si nu trebuie să faca "dâra" în formă de V, care sperie pestii. Pentru a evita dâra, se lansează putin amonte, cu putină "burtă", astfel ca musca să plutească liber cât mai mult timp.