SHEFFIELD (MATCH). Desi numele Sheffield este destul de englezesc, pescarii englezi habar nu au de această denumire. Pentru ei, stilul acesta de pescuit se numeste "match fishing"... Iar francezii folosesc "pecher ŕ l’anglaise" !

Cu o undită normală si chiar cu o rubesiană, limita la care se poate pescui este la 15-20 metri de mal. Stilul Sheffield rezolvă situatiile în care este nevoie să se pescuiască la distante mari (până la 40-50 m sau chiar mai mult):
  • nu există o barcã si brădisul ocupă malul lacului...
  • vântul bate destul de tare ca să îngreuneze folosirea unditei...
  • pestii stau departe, tocmai spre mijlocul lacului...

Solutie dată de pescuitul în stil Sheffield este lansarea unei linii normale, cu plută, plumb si cârlig, la distantă, cu ajutorul lansetei. Pentru a putea lansa la o distantă suficientă, se folosesc plute mari, de 20-40 cm, cu 3-25 grame portantă, adesea lestate direct pe corp.

Logistica:

TEHNICA. Dupa ce se alege locul de pescuit si se pregătesc ustensilele, se vor face câteva lanseuri de control, timp în care se poate determina lungimea la care se va pescui, adâncimea apei, curentul, si pot fi făcute modificări asupra liniei de pescuit. Pentru verificarea adâncimii apei se foloseste un plumb mai greu decât poate sustine pluta, care se montează înaintea plutei. După ce se lansează în locul dorit, se mulinează pânã când se simte rezistentă (pluta a ajuns lângã plumb, pe fundul apei). Apoi se dă drumul la fir, măsurându-l în acelasi timp (de exemplu cu distanta dintre douã inele), pânã când pluta iese la suprafatã. Se fixează apoi stopperul plutei la distanta măsuratã.

Când toate acestea au fost stabilite, se poate face o lansare si trece firul de pescuit prin stopperul de la mulinetă (asigurare că toate lanseurile vor fi facute la aceeasi distantă) sau se poate marca pe firul de la mulineta cu un marker special. Nu se pune pe tambur elastic, dupa lansare, cu scopul de a mentine aceeasi lungime a lansării, sau, ceea ce e si mai rău, nu se prinde firul de line-clip-ul mulinetei, pentru că se poate întepa un peste cãruia trebuie sã i se dea fir. După aceasta se lansează din nou în zona vizată, se asează varga pe suport si se nădeste locul. În cazul în care distanta este prea mare se va folosi o prastie pentru nădire. Dupa ce s-a nădit locul, se poate recupera, pune momeala în cârlig si lansa din nou.

Se poate pescui pe fundul apei si altfel, folosind o plutã înaltă (o panã de pãun de 30-40 cm) si reglând adâncimea mai mare decât cea realã. Dupa lansare, se mulinează pânã când pluta se ridicã. In acest caz firul, de la cârlig la plutã, nu va mai fi vertical, ci oblic, deci sensibilitatea montajului va fi mai micã.

Lanseta se mentine cu vârful în apã (10-15 cm). Înteparea nu se face în sus, ci lateral.