Lin.jpg (3125 bytes)

Tinca tinca (fam. Cyprinidae)

LINUL. Este un peste care trăieste pe fundul apelor stătătoare si limpezi, cu fundul nu prea adânc, dar nămolos. În afară de lacuri si bălti, se găseste în bratele moarte ale râurilor de ses si în ochiurile rămase după retragerea apelor Dunării sau Prutului, în băltile Muresului, Oltului, Crisurilor.

La trup seamănă cu crapul: spinarea bombată, pântecele lăsat, capul scurt si gros, gura cărnoasă cu două mustăcioare mici în colturi. Se recunoaste după mâzga băloasă care îl acoperă, cât si după solzii mărunti.

Are aripioarele si coada rotunjite, iar linia laterală este bine marcată. Desi culoarea este influentată de felul apei în care trăieste, cel din băltile mâloase fiind mai închis la culoare, totusi, caracteristică pentru toti linii este culoarea verde-închis, măslinie, de pe spate care, spre coaste si spre burtă devine galben-aurie. Ochii sunt de un rosu aprins.

Mărimea obisnuită variază între 20-30 cm, dar au fost prinsi si lini de 40 cm, cu o greutate de 2 kg. Dimensiunea minimă pentru retinere este de 25 cm.

Hrana principală o constituie larvele, viermii, insectele, ca si alte mici vietati de apă. Linul începe să se hrănească primăvara de timpuriu, pe la începutul lui aprilie si mănâncă bine până ce dau căldurile si se apropie timpul reproducerii (mai-iunie). De atunci, nu mai vine la undită decât pe la sfârsitul lui iulie, când începe iar o perioadă bună de pescuit.

Se pescuieste cu undita cu plută, în băltile care au legatură cu apele curgătoare, ca de pildă bratele moarte, când ploile umflă apele râurilor, producând revărsări ale acestora. Atunci linii se adună la malurile acoperite cu apă mare, scurmă în ele, mai ales pe la rădăcinile vegetatiei înecate. Când apele se retrag, este mai bine să se caute alt peste...

Materialele folosite sunt în general usoare:

Linul umblă cu nehotărâre la cârlig, pare că se joacă cu momeala, o ciupeste, o lasă, o prinde iarăsi, facând să tresară pluta si chiar să se scufunde pentru o clipă. În sfârsit, când apucă momeala, pluta se scufundă, dispare sau este trasă de-a lungul apei. Acesta este momentul întepării usoare, din vârful vergii. Adeseori se întâmplă ca linul să se întepe singur, rămânând nemiscat, cu cârligul în gură.