PESCUIT LA SALAU.
Cunoasterea locurilor poate fi esentiala pentru reusită:Salăii mici vânează în cârduri de câteva exemplare, o captură fiind urmată de multe ori de o alta cam de aceeasi mărime. Exemplarele mai mari sunt solitare si se atin în locuri ceva mai ferite, a căror cunoastere va fi, de asemenea, utilă. Indiferent de mărimea pestelui, este bine să se caute salăul în zona unde vânează în cea mai mare parte a anului, adică aproape de fund. Salăul este un peste sperios si circumspect, îndepărtându-se sau ascunzându-se la sesizarea miscării sau zgomotului. El nu e asa de rapace ca stiuca, asa că, în apele în care stă vor exista si specii de "măruntis".
Sculele necesare la pescuit sunt ca la stiucă, si au fost enumerate la prezentarea salăului. Nylonul subtire si montura fină asigură succesul pescuitului la salău. Se pescuieste fie la pestisor viu, fie la bucătică, sau folosind năluci rotative cu paleta de 3-4 cm lungime. Pescarii meseriasi spun că cele mai bune rotative sunt cele argintate, mate sau putin lucioase. Unii fac minuni cu wobblere din lemn ce imită obletii (model Rapala).
Tehnica purtării nalucii prin apă se deosebeste de pescuitul la stiuca. Jocul nălucii trebuie realizat fără evolutii ample pe verticală, ci printr-o usoară variere a vitezei de recuperare, ori prin zvâcniri usoare din vârful vergii. Chiar pescarii care folosesc monturi cu pestisor au rezultate mai bune dacă, în recuperarea momelii, realizează o traiectorie segmentată, asemănătoare dintilor de ferăstrău. Salăul nu se repede nebuneste, deci nu va ataca năluci grăbite, trase prea repede. Muscătura lui nu este brutală, năluca nu este atacată, ci este pur si simplu prinsă fără smucitură. Dupa scoaterea salăului din apă, se poate constata dacă atacul a fost din spate sau lateral, în ultimul caz ancora înfigâdu-se prin exterior. Acest obicei de a ataca lateral provoacă multe rateuri la întepare, căci, după o scurtă retinere, năluca este eliberată adesea, fără ca ascutisurile ancorei să se înfiga în gura pestelui.
Pescuitul salăului la râmă serpească.
Pescuitul salăului la râma groasă, denumită si râma serpească este mai putin cunoscut. El dă rezultate bune cam în tot timpul anului, chiar si când cresc apele.Materialul utilizat este practic identic cu cel folosit la tehnica pescuitului cu pestisor, exceptând varga, care trebuie sa aibă vârf mai putin rigid pentru a propulsa cu suplete râma fără ca aceasta sa se rupă. Varga va avea o lungime de circa 3 m, putin mai scurtă pentru pescuitul din barcă, cu o actiune de 10-30 g.
Mulineta este cu tambur fix, având o greutate de max. 350-400 g, prevazută cu circa 200 m nylon fluorescent de 0.26 mm. Recuperarea mulinetei trebuie să fie de 75-90 cm fir/tură. Eficacatatea optimă se obtine prin evitarea oscilatiilor în timpul mulinării, deci este recomandabilă o mulinetă cu cât mai multi rulmenti, bine echilibrată.
![]() |
Montajul
se compune din:
|
O altă solutie constă în a suprima forfacul si a fixa un cârlig simplu nr. 4-8 pe ochetul agrafei deja lestate. Se leagă un fir de cupru pe ochetul acului si se trece firul prin râmă pentru a o rigidiza. |
Modul de pescuit nu este complicat. Dupa lansare trebuie controlată coborârea care întinde firul între vârf si luciul apei. Animatia se compune dintr-o succesiune de trageri delicate întrerupte de opriri si de tremurături. Vârful vergii lucrează vertical si lateral. Dacă râma este corect inserată în triplu sau acul cu sârma de cupru, ea execută un dans de atractie, facând circumvolutii si oscilatii.
Muscătura are loc la miscarea râmei, după o asezare pe fundul apei. Aceasta se manifestă în general brutal, printr-o tragere promptă. Se înteapă rapid si se caută minciogul pentru că, folosind această tehnică, prada poate fi apreciabilă.