PESCUIT CU NĂLUCI (Spinning, Casting, lanseu). Este tehnica cea mai folosită pentru prinderea pestilor răpitori.

Filozofie. Un răpitor nu atacă tinte multiple, ci recurge la tehnici de izolare a unui individ de restul grupului. El este obligat să-si focalizeze atentia asupra unei singure tinte, în directia căreia să declanseze atacul cu toată forta si siretenia de care este capabil.

Închipuiti-vă un cârd de carasi sau obleti "păscând" linistiti în apropierea locului de pândă al unei stiuci. Din fundalul vag al adâncurilor apare un peste cu un colorit bizar si înot haotic. Este o nălucă, un wobbler. Atentia răpitorului se îndreaptă spre acest intrus, la început din pură curiozitate, apoi din... interes. Stiuca va uita de strălucirile aurii ale cârdului de carasi si va tâsni spre "pestele" care se apropie sinucigas.

Năluca nu are miros, nu are gust si nici nu poate fi digerată. Ea este o sumă de stimuli vizuali, auditivi si vibratori în miscare, ce se va înscrie - sau nu - în grila de preferinte a răpitorului la momentul respectiv. În cazul în care răpitorul decide că năluca este o tintă, va face acest lucru nu pentru că i se pare mai hrănitor plasticul, lemnul sau metalul, ci deoarece acea pradă are unul sau mai multe elemente care demonstrează ca este usor de capturat. Pescarul alege tipul de nălucă, dimensiunea si culoarea încercând să se înscrie în grila de preferinte a răpitorului. Dar aceasta nu e totul: miscarea (definită în primul rând prin viteză) este un factor decisiv în atac. O nălucă cu miscare prea rapidă va fi ignorată, căci pare greu de prins, în timp ce o nălucă cu miscare prea lentă poate să pară nefirească, nenaturală.

Materiale folosite:

Varga are obligatoriu inele din agat, portelan, sticla sau SIC si este de două tipuri:

Mulineta este indispensabilă. Trebuie să fie de foarte bună calitate; să poată înmagazina fir suficient pentru lanseurile cele mai lungi; să se opreasca de la sine în momentul când s-a asezat momeala, alfel firul se încâlceste, apărând fenomenul cunoscut sub numele de  "perucă".  Pentru a evita acest neajuns, cea mai bună solutie este folosirea unei mulinete cu tambur fix. În cazul că se foloseste o mulinetă cu tambur rotativ, simplă sau cu multiplicator, cu toate ca s-au inventat diverse sisteme, cea mai bună metodă de a frâna bobina a ramas tot apăsarea acesteia cu degetul.

Firul este uzual nylon, de grosime si rezistentă functie de greutatea nălucii, tipul mulinetei si vergii. Cu un fir gros si rigid si o nălucă prea usoară se vor obtine lansari scurte si imprecise; o lansetă de mică putere nu va reusi să arunce o nălucă prea grea decât cu pretul deteriorării ei. Firul textil se foloseste numai la mulinetele cu tambur rotativ, dar nu e uzual. Struna este scurtă, din fir de otel de 10-20 cm.

Cu toate ca tendinta este de a fi suprimat, plumbul are scopul să mărească greutatea nălucii, spre a obtine lanseuri la distante mai mari. El se poate pune:

Între fir si strună, apoi între aceasta si nălucă, se intercalează vârtejuri si antirăsucitoare pentru a împiedica răsucirea firului ce ar putea fi determinată de miscarea de rotire a nălucii.

Nălucile sunt constituite în cea mai mare parte din monturi artificiale (linguri, wobblere, twistere), dar si din monturi cu pestisor mort.

 

Tehnica de pescuit. Ca si pescuitul cu musca, se caracterizează prin dinamism, pescarul explorând apa pas cu pas, lansând momeala la distante mari (25-30 m) si recuperând în continuu. Se poate practica de pe mal sau din barcă.

Aruncarea firului cu nălucă (lanseul) se face în două moduri:

Înainte de aruncare, se lasă nada să atarne din vârful vergii, cu fir cam jumatate din lungimea vergii, se pendulează de câteva ori, apoi, imprimând vergii o miscare de zvâcnire dinapoi-înainte, se avântă ca din prastie spre locul vizat.

Lanseul. Sunt multe tipuri de lanseuri: verical, orizontal (de la stânga la dreapta si invers), catapultă, razant, etc. Esential nu e tipul ci precizia aruncării. Nici o aruncare nu se va face la întâmplare, fiecare va avea un scop bine definit si o executie precisă, năluca trebuind să ajungă exact acolo unde si-a propus cel care a lansat-o. Lansările vor avea o traiectorie cât mai razantă la oglinda apei, acestea fiind mult mai precise decât cele înalte, curbe.

Lansare_naluca1.jpg (4546 bytes)

Lansare laterală, de la dreapta la stânga

Lansare_naluca2.jpg (4991 bytes)

Lansare laterală, de la stânga la dreapta

Lansare_naluca3.jpg (5802 bytes)

Lansare verticală

Indiferent de modul de lansare, există câteva reguli de bază care trebuie respectate:

În apele curgătoare se aruncă în jos, oblic, spre malul opus si se aduce năluca peste suvoiul repede din mijloc, făcând-o să se rotească neîncetat.

În apele stătătoare, nălucile se vor arunca spre locurile din apropierea vegetatiilor. Se aruncă mai întâi aproape, în evantai, la dreapta si la stânga.

Naluca_evolutie.jpg (13573 bytes)

 

 

 

 

Evolutia nălucii la adânc

Lansarea se poate repeta de mai multe ori în acelasi loc. Năluca se va conduce aproape de suprafată, uneori în asa fel încât să devieze spre adânc, dar aceasta depinde de peste, de sezon si de tipul nălucii. Pescuind vara, când răpitorii vânează la suprafată, se va alege o nălucă usoară si fără tendintă de coborâre. La sfârsit de sezon însă, se va folosi o nălucă mai grea, având o suprafată redusă ce se opune curentului apei, cu care se poate pescui mai la adânc.

Viteza de recuperare a nălucii depinde si ea de felul răpitorului:

Înteparea se face cu o lovitură scurtă si hotărâtă, repetând eventual, dacă după prima lovitură pestele nu dă semne de apărare.