CALENDARUL SI CLIMA. Deoarece conditiile climatice nu sunt aceleasi în toti anii, ar fi imposibil să se indice cu precizie ce pesti se vor prinde într-o anumită perioadă a anului si la ce momeli anume. Este însă sigur că pescuitul va fi cu atât mai fructuos cu cât temperatura apei este mai apropiată de temperatura optimă de hrănire a pestelui căutat.

În anii cu climă normală pot fi luate în consideratie indicatiile acestui calendar. Pentru pestii pasnici, se observă că momeala este în general preferată în functie de varietatea de hrană naturală specifică anotimpului respectiv; astfel, vara predomină momelile vegetale, iar în rest  momelile animale. Perioada cea mai favorabilă de pescuit este cea cu temperatura apei cea mai apropiată de temperatura optimă de hrănire a speciei respective de peste. De la an la an pot fi întâlnite si abateri, dar acestea ramân totusi în categoria exceptiilor.

scobarul 11 C

linul 16 C

stiuca 17 C

crapul 19 C

păstrăvul fântânel 10 -12 C

păstrăvul curcubeu 14 -19 C

babusca, cleanul, mreana, obletul, plătica, rosioara 15 C.

SOLUNARELE. Teoria solunarelor se bazează pe relatii matematice, determinate stiintific si unanim acceptate, care descriu traiectoria lunii fată de planeta noastră. In functie de faza în care se află, luna exercită asupra oricărei vietăti o anumită influentă. Există autori care afirmă ca solunarele sunt foarte bune, dar există si altii, care spun că solunarele nu au nici o relevantă pentru reusita unei partide de pescuit. Singurul lucru care rămâne de văzut este dacă între activitatea pestilor si fazele lunii există o corelatie pertinentă.

Pe durata unui an s-a desfăsurat un experiment: peste 2600 de pescari din toată tara au furnizat circa 4100 de observatii empirice, care cuprindeau date despre capturi sau lipsa acestora, localitatea, ora, factorii perturbatori (starea vremii, fluctuatii ale nivelului si limpezimii apei, hrănirea pestilor de către administratorii băltilor etc.). Informatiile au fost prelucrate în mai multe faze:

In graficul de mai jos este prezentată, în marimi relative, situatia comparativă dintre rezultate si previziuni. Marja de eroare este de max 5%. După cum se poate observa, în conditii normale, prinderea unor capturi importante, ca frecventă si mărime, este într-o corelatie foarte strânsă cu previziunile solunarului astfel că peste 70% dintre capturi au fost prinse în perioade optime previzionate, dar nu au lipsit nici în perioadele cu previziuni mai sumbre, ponderea fiind însă cu mult mai mică. Ca indicatori cantitativi si mai apoi calitativi, s-au folosit frecventa capturilor si mărimea medie a acestora la un moment dat.

Rezultatele obtinute confirmă că solunarul este demn de luat în seamă iar predictiile, în conditii normale, se verifică în proportii semnificative. Care este atunci explicatia că în unele zile de optim, dupa previziunile solunarului, nu se prinde mai nimic ?...

Predictiile solunarelor trebuie interpretate în contextul factorilor externi obiectivi: conditii meteo, variatia nivelului apei, etc. Este posibil ca într-o zi cu predictii favorabile, dar când paznicul plimbă apa sau vremea este nefavorabila pescuitului, să nu se prindă nimic, iar în altă zi, pesimistă din punctul de vedere al previziunilor solunarului, dar cu nivelul apei stabil si vreme bună, să se prindă peste frumos.

Pentru separarea efectului "solunar" de efectele cumulate ale celorlalti factori, respectiv atmosferici si umani, au fost constituite mai multe serii de date omogene, urmărindu-se separarea influentelor individuale ale factorilor externi. Acestea au fost reprezentate grafic în figura următoare.

In graficul de mai sus s-a considerat cazul ideal când toti factorii mentionati în abscisă au valori optime pentru pescuit, în ipoteza utilizarii nadei si momelii potrivite. Cum se interpretează aceste ponderi ?... In conditii optime de pescuit, solunarul nu depaseste 8% ca nivel de importantă, situatie în care predictiile sale aproape nici nu mai conteaza. Dar, în cele mai multe cazuri, se constată ca apa este "plimbată", vântul nu bate, presiunea este în scădere etc. In aceste cazuri, nedorite dar frecvente, sansele la pescuit sunt determinate de factorii favorizanti care mai ramân, solunarul putând deveni un factor important în salvarea partidei.

Vântul si soarele au, de asemenea, influente importante. Ploaia de vară este favorabilă în cele mai multe situatii. In general, la pescuitul cu lanseta, un vânt usor-mediu (6-15 km/h) este foarte benefic datorită rolului său în oxigenarea apei si de punere în miscare a hranei din apă. Daca apa este prea linistită iar musculitele, semintele si ierburile stau la suprafată, pestii mănâncă mai mult la supratafă. Când vântul bate din fată este foarte bine. Soarele este benefic la orele matinale iar norii în anotimpurile călduroase, la orele de prânz. Solunarul are o influentă mai mică decât factorii amintiti mai sus, însă nu e deloc de neglijat. Interesant este ca aceasta influentă este, procentual, usor superioară în raport cu activitatea de furajare a pestilor de către administratori, în timpul partidelor de pescuit.

Din observatiile facute, rezultă clar că influenta cea mai mare asupra rezultatelor la pescuit o are stabilitatea nivelului apei, urmată de nivelului si mai ales variatia presiunii atmosferice. Pentru băltile de ses cu întindere mică, controlate de administratori, cea mai benefică perioadă la pescuit este cea din cursul săptămânii, respectiv de miercuri până vineri, când variatia nivelului apei este de cel putin 3 ori mai mică decât în perioada de week-end.

Concluzii finale: