PESCUITUL CU PESTISOR VIU. Este de departe cea mai răspândita metodă de pescuit la răpitori, datorită costurilor reduse si a usurintei de folosire. Principiul este cât se poate de simplu: răpitorii se hrănesc cu pestisori vii ? ... atunci să le oferim astfel de pestisori, garnisiti bîneînteles cu cârligele corespunzătoare. Metoda dă rezultate atât pentru începatorii aflati la primele capturi, cât si pentru pescarii cu pretentii, aflati în căutarea capturilor capitale. Singura conditie este de a adapta montajul si pestisorul momealã la talia pestilor căutati. Speciile pe care le vizează aceasta metodă sunt stiuca, salãul, bibanul si somnul.

Avantaje:

Dezavantaje:

Montajele de bazã. Există o multitudine de montaje, fiecare pescar adaptând unul deja existent la preferintele sale, dar în principiu existã două montaje de bază, care se pot combina:

În functie de conditile de pescuit, fiecare are avantajele si dezavantajele sale. Montajul între ape este supus actiunii curentului de apă, vântului si tractiunii pestisorului momeală, în timp ce al montajul Pater Noster va ramane exact în locul lansarii.

Pestisor.gif (8673 bytes)

Pestisorii momeală. In principiu orice specie de peste poate servi ca momeală, dacă este suficient de rezistentă în cârlig. De asemenea, trebuie respectate limitele minime stabilite prin lege pentru fiecare specie în parte.

Modul de întepare a pestisorului este cel prezentat la pagina dedicată momelilor naturale vii. Alegerea depinde de tipul pestisorului, de mărimea acestuia, de stilul de pescuit. Important este ca acul să fie foarte bine ascutit. Când se înteapã de spate, trebuie avut grija să nu i se atingă sira spinării. Un răpitor începe să înghitã prada de la cap. Acesta este motivul pentru care se recomandă prima variantă de întepare. Dintre momeli, foarte buni sunt: cărăselul (e foarte rezistent în cârlig), tiparul (la pescuitul somnului), babusca, rosioara.

Metoda de pescuit. Lansarea montajului în locul vizat se face cu grijã pentru ca pestisorul sã nu se deterioreze sau sã zboare din cârlig. Este de preferat lansarea pe sub mâna. In cazul în care panta pe care o face firul este suficient de mare, se poate lansa fãrã momealã, dupã care se întinde firul, se prinde pestisorul de fir prin intermediul unei agrafe si se lasã sã coboare pe fir în apã, pânã la adâncimea reglatã în prealabil cu un stopper. Asezarea lansetei în suport se va face dupã ce s-a fãcut asigurarea cã frâna mulinetei este bine reglatã.

În cazul în care se pescuieste cu o monturã între ape, din când în când se va mai misca momela din loc, pentru a acoperi o suprafatã mai mare de apã. Muscãtura este de obicei sesizatã printr-o scufundare a plutei, urmatã de tragerea firului. Pluta se poate si culca, dacã rãpitorul porneste spre suprafatã. Pescarul trebuie sã fie gata sã-i dea pestelui fir, pentru a nu simti o rezistentã anormalã din partea pestisorului momealã. Înteparea trebuie facutã atunci când se considerã cã rãpitorul are în gurã cârligele din momealã. Aceastã duratã este extrem de variabilã, chiar pentru aceeasi specie. Mai bine se lasã mai mult, pânã când se va deprinde aprecierea corectã a momentului întepãrii.

Echipamentul necesar