DIN LEGISLATIA APELOR...
PESCUITUL. Practicarea pescuitului recreativ (sportiv):
- Pescuitul recreativ este permis numai în cursul zilei, de
la răsăritul si pânã la apusul soarelui, cu respectarea următoarelor reguli:
- în apele curgătoare si stătătoare din zona
montanã,
numai cu o singura undiță cu cel mult 2 cârlige sau cu o lansetã;
- în apele din zona colinarã si de ses, pe tot cursul
Dunãrii si pe bratele sale, în Delta Dunãrii, cu cel mult 2 undite sau 2 lansete cu câte
douã cârlige fiecare;
- în apele teritoriale ale Marii Negre, cu cel mult 2
undite, 2 lansete sau 2 taparine, cu câte 10 cârlige fiecare.
- Pescuitul recreativ se practicã de pe mal
în Dunãrea teritorialã, de la Bazias pânã la vãrsarea ei în mare, în Deltã si în lunca
inundabilã a Dunãrii, în râurile de munte, colinare si de ses cu zonele lor inundabile,
în reteaua de canale din sistemele hidroameliorative, de navigatie si hidroenergetice.
În amenãjarile piscicole destinate acestui scop, în bãlti, lacuri naturale, lacuri de
acumulare, lacuri litorale si în zona economicã exclusivã a Mãrii Negre, pescuitul
recreativ se practicã de pe mal si din barcã. În timpul iernii, pescuitul recreativ se
poate practica si de pe gheatã, cu exceptia zonelor de protectie specialã a iernãrii
pestelui.
- La pescuitul recreativ se folosesc momeli naturale si
artificiale, iar pescuitul salmonidelor în apele de munte este permis numai cu
momeli artificiale.
- în timpul unei zile de pescuit recreativ, în apele din
zona colinarã si de ses, în reteaua de canale din sistemele hidroameliorative, de
navigatie si hidroenergetice, Dunãrea cu lunca sa inundabilã, Delta Dunãrii si Marea
Neagrã se pot pescui cel mult 5 kg de peste sau numai un singur peste, dacã
greutatea lui depãseste 5 kg. În apele de munte cu salmonide se pot pescui de
cãtre un pescar cel mult 10 bucãti în total, din speciile: pãstrãv
indigen, pãstrãv curcubeu, fântânel,
lipan si coregon.
DIMENSIUNILE MINIME,
în centimetri, ale pestilor si ale altor vietuitoare acvatice, care pot fi pescuite în
apele de suprafatã din România, inclusiv în Marea Neagrã.
- Mãrimea pestelui stabilitã pentru pescuit este determinatã prin mãsurarea distantei de
la vârful botului pânã la baza înotãtoarei caudale.
- Speciile de pesti care nu sunt prevãzute în tabelul de mai jos sunt libere la pescuit la orice
dimensiune.
- Puietul si pestele pescuit sub dimensiunea minimã vor fi deversate în mod obligatoriu
în apã, în stare vie.
Pesti din apele de munte, colinare, de ses, Dunãre si Delta
Dunãrii
Specia
de peste |
Denumire stiintificã |
Dimensiune minimã (cm) |
avat |
Aspius aspius |
30 |
babuscã |
Rutilus rutilus |
15 |
batcã |
Blicca bjoerkna |
15 |
biban |
Perca fluviatilis |
12 |
caras |
Carassius auratus |
15 |
caracudã |
Carassius carassius |
17 |
clean |
Leuciscus cephalus |
25 |
coregon |
Coregonus sp. |
22 |
cosac |
Abramis sp. |
25 |
crap |
Cyprinus carpio |
35 |
lin |
Tinca tinca |
25 |
lipan |
Thymallus thymallus |
25 |
lostrita |
Hucho hucho |
65 |
morunas |
Vimba vimba |
25 |
mreana |
Barbus barbus |
27 |
oblete |
Alburnus alburnus |
12 |
pãstrãv |
Salmo sp. |
20 |
plãticã |
Abramis brama |
25 |
rosioarã |
Scardinius
erythrophthalmus |
15 |
salãu |
Stizostedion sp. |
40 |
scobar |
Chondrostoma |
20 |
somn |
Silurus glanis |
50 |
stiuca |
Esox lucius |
40 |
vãduvita |
Leuciscus idus |
30 |
raci |
Astacus sp. |
9 |
scoica de
râu |
Unio pictorum |
8 |
broaste |
Rana sp. |
30
g/buc. |
Pesti migratori (trãiesc în Marea Neagrã dar
migreazã pentru reproducere mult în susul Dunãrii).
Specia
de peste |
Denumire stiintificã |
Dimensiune minimã (cm) |
cegã |
Acipenser ruthenus |
45 |
morun |
Huso huso |
170 |
nisetru |
Acipenser guldenstaedti |
140 |
pãstrugã |
Acipenser stellatus |
100 |
rizeafcã |
Alosa caspio |
15 |
scrumbie de
Dunãre |
Alosa pontica |
22 |
sip |
Acipenser sturio |
110 |
vizã |
Acipenser nudiventris |
100 |
Pesti din Marea Neagrã
Specia
de peste |
Denumire stiintificã |
Dimensiune minimã (cm) |
aterinã |
Atherina mochon |
7 |
calcan |
Scophthalmus maeoticus |
40 |
cambula |
Pleuronectes,
Platichthys flesus |
20 |
chefal |
Mugil sp. |
25 |
fusar |
Aspro streber |
12 |
gingiricã |
Clupeonela cultiventris |
7 |
hamsie |
Engraulis encrasicholus |
7 |
rechin |
Squalus acanthias |
100 |
sabitã |
Pelecus cultratus |
20 |
scrumbie albastrã |
Alosa maeotica |
23 |
sprot |
Spratus spratus |
7 |
stavrid |
Trachurus mediteraneus |
12 |
PROHIBITIA. Este interzicerea prin lege a practicarii pescuitului
într-o
anumitã perioadã din an sau în tot cursul anului. Se referã la pescuitul industrial
si sportiv/recreativ al tuturor speciilor de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare
acvatice, într-o perioadã a anului sau în tot anul. Mãsura se ia în special pentru
protejarea speciilor de pesti în perioada reproducerii, dar si pentru protejarea unor
specii rare.
Prohibitia
vizeazã:
- apele teritoriale
- apele de munte
- apele colinare si de ses
- Dunãrea si Delta Dunãrii
- lacurile litorale
- apele de frontierã
- anumite specii de pesti
|
Prohibitia
nu vizeazã:
- crescãtoriile si pepinierele piscicole, amenajãrile
piscicole constituite din helesteie si iazuri, în care se fac populari cu puiet si se
aplica tehnologiile de crestere si reproducere a pestelui si a altor vietuitoare acvatice.
|
BRACONAJUL. Este, prin definitie, practicarea pescuitului în afara legii.
S-a practicat din cele mai vechi timpuri, de când au fost
stabilite primele reglementãri pentru pescuit. Scopul
braconajului este simplu: prinderea unei cantitati cât mai mare
de peste într-un timp cât mai scurt, indiferent de consecinte.
Se poate considera cã braconajul se face din douã motive:
- considerente economice
(sãrãcie);
- din exces de zel si pasiune, care se transformã la anumiti indivizi în
sadism - plãcerea de a ucide.
Braconajul este unul dintre
factorii care influenteazã cel mai mult efectivele de specii
dintr-un bazin acvatic. În apã se gãsesc, cresc si se dezvoltã
numeroase stadii larvare ale unor insecte si amfibieni. În urma
braconajului, acestea mor si se produc dezechilibre în
ecosistemele înconjurãtoare. Se produc schimbãri rapide, cu
intensitãti variabile, ale factorilor abiotici si biotici.
Schimbãrile produse sunt în legaturã directã cu metoda folositã.
Folosirea metodelor neconventionale duce la scãderea efectivelor
pânã la disparitia completã a speciei. Exemplul cel mai elocvent
este cazul lostritei, cel mai mare rãpitor din apele de munte,
care a dispãrut complet din apele din zona de nord a Moldovei.
Desi a fost inclusã în cadrul speciilor pe cale de disparitie si
protejatã ca atare prin lege,
prin braconaj au fost prinse si ultimele exemplare. Scãderea
efectivelor duce la un dezechilibru ecologic, pestii
reprezentând o verigã importantã a lantului trofic din ape, si
anume cea a consumatorilor.
Folosirea acestor metode de
braconat duce la omorârea pestilor adulti, dar si a puietului,
care moare în masã datoritã sensibilitatii crescute.
Diversitatea metodelor de braconare este impresionantã:
- Unelte interzise. La prinderea pestilor se
folosesc diferite unelte cum ar fi: ostia,
sacul,
diferitele tipuri de plase - voloage, prostovoale, setci, vârse
-, priponul. Metodele care se
bazeazã pe rãnirea pestelui în vederea capturãrii lui
sunt nocive fiindcã, pentru pestele ranit, chiar daca scapã, rana reprezintã o poartã de intrare pentru
nenumãrate organisme care îl vor ucide cu sigurantã.
- Substante toxice, care pot fi diferite otrãvuri,
dezinfectanti, chiar plante uneori -
lipan,
mislic, nucã
amarã. Prin folosirea acestora, se produce
în locul respectiv o puternicã poluare, a cãrei
principalã consecintã este scãderea cantitãtii de
oxigen solvit. Aceasta are ca rezultat îndepãrtarea
aproape completã a formelor de viatã, rãmânând
numai o parte din descompunãtori. Substantele toxice nu
actioneazã numai prin toxicitatea proprie, ci
favorizeazã absorbtia altor substante toxice din apã.
Cei vizati sunt pestii. În cazul lor, aceste substante
atacã sistemul respirator si sistemul nervos, dar si alte
functii. Respiratia pestilor se face prin asimilarea
oxigenului la nivelul branhiilor. În cazul
concentratiilor mari de substante toxice, epiteliul
branhial este distrus, iar rezultatul este asfixia. Tot
ca o reactie la prezenta substantelor toxice este si
secretia supraabundentã a mucusului de pe corp,
degenerarea hepaticã, tulburãri nervoase urmate de
încetarea bãtãilor inimii si coagularea sângelui.
Concomitent cu atacul asupra pestilor, substantele
folosite distrug planctonul, restul
nectonului si bentosul, care, toate la un loc, reprezintã însãsi
hrana pestilor. Dupa aplicarea acestor metode, braconajul
lasã într-un ecosistem acvatic doar unii descompunãtori,
restul formelor de viatã fiind îndepãrtate complet.
- Materiale explozive (dinamitã,
carbid). Acestea
produc, la detonarea în apã, o undã de soc care are
efecte mai ales asupra pestilor. În aparatul digestiv al
acestora îexistã o anexã numita vezica aerianã.
Aceasta este plinã cu gaze si are ca functii importante
cea hidrostaticã si cea de echilibru. Unda de soc produsã
în apã sparge aceastã vezicã si pestii nu mai au cum
sã-si controleze miscãrile.
- Instalatii electrice
improvizate. La
pesti, socul produs de curent rupe coloana vertebralã.
La intensitãti mari, moartea este instantanee, iar la
intensitãti mici, datoritã conductibilitatii electrice a apei,
majoritatea animalelor scapã, dar nu fãrã urmãri:
pestii electrocutati rãmân sterili, deci se pericliteazã
continuitatea speciei.
- Abaterea cursului apei. Prin aceasta, ecosistemele
acvatice sunt distruse. Prin lipsirea de mediul de viatã
însusi, plantele si animalele mor prin asfixiere.
Distrugerea ecosistemelor acvatice are influente si în
ecosistemele înconjurãtoare, deoarece multe vietuitoare,
cum ar fi diferite mamifere si pãsari, îsi gãsesc hrana
în apã.
- Abaterea de la normele
pescuitului sportiv, care determinã reducerea numãrului de
indivizi din diferitele specii de pesti.
- Încãlcarea
prohibitiei, în timpul cãreia pescuitul este
interzis si pestele este lãsat sa se reproducã;
- Practicarea
pescuitului sportiv noaptea;
- Folosirea la
pescuitul sportiv în apele de munte mai mult de
o singurã unditã cu douã cârlige, iar în apele de ses mai
mult de douã undite cu cel mult douã
cârlige fiecare;
- Folosirea unor
tipuri de momeli nepermise. Prin aceasta se pot introduce în apã agenti patogeni,
paraziti care provoacã îmbolnãvirea pestilor si
duc la moartea acestora.
- Prinderea unei
cantitatãti, sau a unui numãr de bucãti din
cadrul unei specii, peste numãrul legal permis;
- Prinderea si
pãstrarea de pesti sub dimensiunile minime
legale. Exemplarele care se situeazã sub limita
minimã nu au ajuns la maturitatea sexualã, deci
nu s-au reprodus. Prinderea acestora si a
reproducãtorilor în perioadele de prohibitie,
împiedicã reproducerea speciei respective, ducând-o în pragul disparitiei.
Braconajul este unul dintre cei
mai periculosi factori distrugãtori ai ecosistemelor acvatice. El
poate transforma într-un timp foarte scurt, un râu de
munte cu apa clarã într-o masã de alge cu mirosuri rele,
sau un lac plin de viatã într-o mlastinã, o apã moartã.